Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden!

Stockfoto's verkopen is een kwestie van doorzetten en een lange adem. Het kost eerst de nodige energie en de verkopen komen soms maar langzaam op gang. Gaandeweg komt de vaart er dan echter steeds meer in en nemen de verdiensten toe. Een traject waar elke beginnende stockfotograaf doorheen moet.
Als je net begint met stockfotografie heb je wel een aantal extra kansen om sneller op stoom te komen. Het is jammer als je die dan laat liggen. Vooral dan ook geldt … doorzetten met uploaden.

Doorgaan met opbouwen portfolio

Alleen met doorzetten bereik je de top. Deze foto heb ik genomen tijdens een fietstocht door de Ardennen.
Als (startende) stockfotograaf is het van belang een portfolio op te bouwen en daar, vooral ook in het begin, regelmatig aan te blijven werken. Vooral bij Shutterstock is het regelmatig aanbieden van foto's van belang. Onlangs heeft Shutterstock zijn zoekalgoritme aangepast waardoor nieuwe foto's extra vaak worden verkocht. Bij elke nieuwe upload van mijzelf (ik doe er meestal zo'n 20 per keer) worden meteen de week daarna er daarvan al wel een aantal verkocht.

Als nieuwe fotograaf heb je bij Shutterstock nog een extra voordeeltje. De foto's van nieuwkomers worden sowieso al een tijdje hoger in de ranking gezet. Dit om je verkopen als startende stockfotograaf een beetje op gang te helpen. Maak dus gebruik van deze mogelijkheden om je verkopen op gang te krijgen!

Aanmelden stockbureau veel makkelijker

Het aanmelden bij een stockbureau wordt steeds makkelijk. Moest je vroeger bijvoorbeeld bij Shutterstock een strenge keuring door, tegenwoordig is dat veel eenvoudiger. Met slechts één goede foto ben je tegenwoordig al geaccepteerd bij Shutterstock.
Ook bij de andere bureaus wordt het steeds makkelijker geaccepteerd te worden. Meer informatie daarover vind je bij de beschrijving van alle stockbureaus.

Vooral in het begin moet je doorzetten

Stockfoto's heb je overal om je heen. Een foto afgelopen najaar in het bos gemaakt.
Regelmatig zie je fotografen die zich wel hebben aangemeld maar waarbij het portfolio leeg blijft. Geen enkele foto aangeboden dus. Het kan dus zijn dat de fotograaf na aanmelding niet door de keuring is gekomen. Maar bij de eis van slechts één goede foto uit 10 stuks ligt dat niet voor de hand. Wat vaker zal voorkomen is dat de fotograaf er na aanmelding nog niet aan toe is gekomen foto's aan te bieden. Ook zie je soms slechts enkele foto's in het portfolio verschijnen en daarna niet meer. Dat is dan de fotograaf die blijkbaar wel door de keuring is gekomen, maar daarna nooit meer iets aan zijn portfolio heeft gedaan.

Beide gevallen zijn jammer. Je doet jezelf dan te kort! Alhoewel de echte gouden bergen wellicht voorbij zijn kan stockfotografie je nog steeds een mooie bijverdienste opleveren. Maar dan moet je er wel wat voor doen!
Ik heb wel eerder sommetjes gemaakt over mijn eigen verdiensten per foto. Daarbij kom ik op gemiddeld 20 á 25 cent per foto per maand. Dat is dan wel bij meerdere bureaus!
Laat je het dus bij maar een paar foto's, dan mag je ervan uitgaan dat het niet snel een vetpot wordt. Maar bij het groeien van je portfolio mag je er ook van uitgaan dat je inkomen ongeveer evenredig meegroeit. En lukt het je om een tijdje door te zetten, dan heb je op een gegeven moment toch zomaar 'ineens' dat mooie nieuwe objectief bij elkaar gespaard. En dan wordt het pas echt leuk. Ik kan er over meepraten :).
Kortom, beginnen met stockfotografie = doorzetten, vooral ook met uploaden!
G7 Top in Taormina
Fotoshoot voor maken stockfoto's
 

Reacties 13

Gast - Henk Hendriks op zondag, 04 maart 2018 20:00

Ik weet niet echt hoe het te vertellen maar eerlijk gezegd ben ik niet echt weg van de kwaliteit (vaak zeer slecht) van de op de stockfoto sites en al zeker niet bij die van " Nationale Beeldbank"helaas willen ze allemaal voor weinig geld hun foto's voor U verkopen maar dat moet tegen zo'n lage kosten dat het niet eens de moeite loont om er foto's op te zetten .

Ik heb het ooit eens geprobeerd maar krijg dus nog steeds geld van de nationale beeldbank en dat is dus al jaren gelden uit de tijd dat ze pas begonnen, vandaar ik dus alles heb verwijderd,nu doen ze moeilijk bij dit bureau, als je dus net als ik niet akkoord ga met hun prijzen die zij hanteren geven ze je te verstaan dat je foto's in eens heel slecht :-)

En dan te bedenken dat ik 40 jaar beroeps fotograaf ben geweest,hierdoor ben ik een beetje huiverig geworden voor dit soort stockbureaus omdaar mijn foto's bij onder te brengen ook al zou het leuk zijn om straks na mijn pensionering er een leuke cent bij te verdienen met de rechten op mijn! foto's als ik weer in een warm land zit :-)

Maar ik zou u aanraden gewoon uw fotografen hart te volgen en als u het leuk vindt om met stockbureaus in zaken te gaan dit gewoon te doen,zoals men in Holland vaak zij tegen mij "je hebt niets te verliezen"maar verwacht er geen grote verdienste mee,in mijn tijd was die anders dan kreeg je honderden in die tijd nog gulden voor een foto,niet te min jatte ze ook toen al mijn foto's als ze de kans kregen.ja zelf ben ik een complete ordner met grote dia's kwijt geraakt toen een reisbureau failliet ging.bij een ander reisbureau van de Jong intra tours zijden ze na het zien van mijn dia's "zo nu weer ik de mooie plekjes in Portugal en kan ik ze zelf wel gaan maken als ik er voor mijn werk ben dan hoe ik jou niet meer te betalen.

Ik weet niet echt hoe het te vertellen maar eerlijk gezegd ben ik niet echt weg van de kwaliteit (vaak zeer slecht) van de op de stockfoto sites en al zeker niet bij die van " Nationale Beeldbank"helaas willen ze allemaal voor weinig geld hun foto's voor U verkopen maar dat moet tegen zo'n lage kosten dat het niet eens de moeite loont om er foto's op te zetten . Ik heb het ooit eens geprobeerd maar krijg dus nog steeds geld van de nationale beeldbank en dat is dus al jaren gelden uit de tijd dat ze pas begonnen, vandaar ik dus alles heb verwijderd,nu doen ze moeilijk bij dit bureau, als je dus net als ik niet akkoord ga met hun prijzen die zij hanteren geven ze je te verstaan dat je foto's in eens heel slecht :-) En dan te bedenken dat ik 40 jaar beroeps fotograaf ben geweest,hierdoor ben ik een beetje huiverig geworden voor dit soort stockbureaus omdaar mijn foto's bij onder te brengen ook al zou het leuk zijn om straks na mijn pensionering er een leuke cent bij te verdienen met de rechten op mijn! foto's als ik weer in een warm land zit :-) Maar ik zou u aanraden gewoon uw fotografen hart te volgen en als u het leuk vindt om met stockbureaus in zaken te gaan dit gewoon te doen,zoals men in Holland vaak zij tegen mij "je hebt niets te verliezen"maar verwacht er geen grote verdienste mee,in mijn tijd was die anders dan kreeg je honderden in die tijd nog gulden voor een foto,niet te min jatte ze ook toen al mijn foto's als ze de kans kregen.ja zelf ben ik een complete ordner met grote dia's kwijt geraakt toen een reisbureau failliet ging.bij een ander reisbureau van de Jong intra tours zijden ze na het zien van mijn dia's "zo nu weer ik de mooie plekjes in Portugal en kan ik ze zelf wel gaan maken als ik er voor mijn werk ben dan hoe ik jou niet meer te betalen.
Tromp Willem van Urk op dinsdag, 06 maart 2018 18:17

Dag Henk,

Bedankt voor je reactie. Jammer dat jij wat meer teleurstellende ervaringen hebt met stockbureaus. En als je de Nationale Beeldbank bedoelt, er is inderdaad een tijd geweest dat ze daar alles accepteerden. Dus ook de 'slechtere' foto's. Tegenwoordig worden ook daar de foto's geriewed, dus hopelijk is dat verbeterd.

Verder kan ik alleen maar voor mijzelf spreken. Ik doe alleen hobbymatig aan stockfotografie. Ik hoef er dus niet van te leven. Ik beleef er ook veel plezier aan! En dan zijn alle inkomsten mooi meegenomen. En dan is het een leuk betaalde hobby in plaats van een wellicht slecht betaalde baan.
Maar het is aan een ieder hoe die daar tegenaan wil kijken. Ik wens jou straks in ieder geval nog een fijne tijd na je pensionering met hopelijk ook nog veel fotoplezier .

Vriendelijke groeten, Tromp Willem van Urk

Dag Henk, Bedankt voor je reactie. Jammer dat jij wat meer teleurstellende ervaringen hebt met stockbureaus. En als je de Nationale Beeldbank bedoelt, er is inderdaad een tijd geweest dat ze daar alles accepteerden. Dus ook de 'slechtere' foto's. Tegenwoordig worden ook daar de foto's geriewed, dus hopelijk is dat verbeterd. Verder kan ik alleen maar voor mijzelf spreken. Ik doe alleen hobbymatig aan stockfotografie. Ik hoef er dus niet van te leven. Ik beleef er ook veel plezier aan! En dan zijn alle inkomsten mooi meegenomen. En dan is het een leuk betaalde hobby in plaats van een wellicht slecht betaalde baan. Maar het is aan een ieder hoe die daar tegenaan wil kijken. Ik wens jou straks in ieder geval nog een fijne tijd na je pensionering met hopelijk ook nog veel fotoplezier :). Vriendelijke groeten, Tromp Willem van Urk
Gast - hans op zondag, 11 juni 2017 19:17

zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen:

https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/32-33

die met die paraplus. Echter....wat staat er in de kantlijn? Fotografie Hans Zeegers

het ze direct een mailtje gestuurd voor opheldering.

zie nu ook een foto van mij geplaatst in de laatste kampioen: https://view.publitas.com/anwb-media/kampioen-6-2017/page/32-33 die met die paraplus. Echter....wat staat er in de kantlijn? Fotografie Hans Zeegers :o het ze direct een mailtje gestuurd voor opheldering.
Gast - Kim op woensdag, 12 april 2017 10:06

Ik ben sinds kort begonnen met het aanbieden van foto's op stocksites. Momenteel ben ik actief op fotolia en shutterstock. Op mijn eerste verkoop is het nog wachten, maar ik beleef er veel plezier aan. Deze site heeft mij veel bij geleerd en de adviezen van Willem zijn top! Hopelijk verkoop ik binnenkort mijn eerste foto's. Mijn portfolio wordt gestaag uitgebreid met oudere vakantie foto's.

Ik ben sinds kort begonnen met het aanbieden van foto's op stocksites. Momenteel ben ik actief op fotolia en shutterstock. Op mijn eerste verkoop is het nog wachten, maar ik beleef er veel plezier aan. Deze site heeft mij veel bij geleerd en de adviezen van Willem zijn top! Hopelijk verkoop ik binnenkort mijn eerste foto's. Mijn portfolio wordt gestaag uitgebreid met oudere vakantie foto's.
Gast - hans op maandag, 13 maart 2017 16:33

Leuk, via NBB verkocht?

Leuk, via NBB verkocht?
Tromp Willem van Urk op maandag, 13 maart 2017 22:23

Nee, op de NBB heb ik geen foto's uit de Ardennen.
Ik denk gewoon Shutterstock. Daar is hij al een paar keer de deur uitgegaan.

Nee, op de NBB heb ik geen foto's uit de Ardennen. Ik denk gewoon Shutterstock. Daar is hij al een paar keer de deur uitgegaan.
Tromp Willem van Urk op zondag, 12 maart 2017 21:40

Grappig, maar de foto van de klimmende dame staat nu toevallig ook in de ANWB kampioen. Het maart nummer van 2017 op pagina 57

Grappig, maar de foto van de klimmende dame staat nu toevallig ook in de ANWB kampioen. Het maart nummer van 2017 op pagina 57 :)
Gast - hans op maandag, 05 juni 2017 13:58

heb je eigenlijk wel gechecked of jouw naam of die van het verkopende stockburo wordt vermeld Tromp Willem? Bij de ANWB verwacht ik eigenlijk niet dat ze ongeoorloofd een foto zullen plaatsen, maar er zijn er genoeg die het wel doen.
Zojuist een foto bij toeval van mij ontdekt: http://www.treinreiziger.nl/hema-treinkaartje-zomer-2017/
Die trein op de rode ijsselbrug. Geen bronvermelding, dus ik heb een emailtje gestuurd voor opheldering.

heb je eigenlijk wel gechecked of jouw naam of die van het verkopende stockburo wordt vermeld Tromp Willem? Bij de ANWB verwacht ik eigenlijk niet dat ze ongeoorloofd een foto zullen plaatsen, maar er zijn er genoeg die het wel doen. Zojuist een foto bij toeval van mij ontdekt: http://www.treinreiziger.nl/hema-treinkaartje-zomer-2017/ Die trein op de rode ijsselbrug. Geen bronvermelding, dus ik heb een emailtje gestuurd voor opheldering.
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!