Een jaar stockfotografie

Na een jaar bezig geweest te zijn met stockfotografie is het leuk een keer de balans op te maken. Ik heb daarom wat cijfers op een rijtje gezet en een paar overzichten gemaakt.
In deze blog daarom mijn resultaten na één jaar stockfotografie.

Verdiensten stockfotografie

De grafiek toont mijn verdiensten over de periode maart 2009 t/m mei 2010. Alle stockbureaus waarbij ik actief ben zijn daarvoor bij elkaar opgeteld. Het resultaat is een gestaag stijgende lijn met een aantal pieken en dalen. De pieken zijn te verklaren door een aantal 'grote' verkopen in één keer per maand. Zo heb ik voor Shutterstock een aantal foto's verkocht met een zogenaamde Enhanced Licentie. Dat levert per foto in één keer $28,- op. Ook voor de Beeldbank heb ik een aantal 'klappers' gemaakt van €30,- per keer.
Dit voorjaar is ook een dip te zien in de grafiek. Een goede verklaring daarvoor heb ik niet. Mogelijk komt het omdat ik dit voorjaar weinig actief geweest ben met het uploaden van nieuwe foto's. Vooral bij Shutterstock schijnt het van belang te zijn regelmatig nieuwe foto's te blijven aanbieden. Daarmee blijf je hoger in de rankinglijsten staan met daardoor navenant meer hits etc.

Vergelijking stockbureaus

Shutterstock is bij mij, en ook bij vele anderen, het best lopende stockbureau. In de grafiek rechts heb ik per stockbureau het percentage daarvan aangegeven van mijn totale omzet. Shutterstock staat dus duidelijk op kop met iStockPhoto als een goede tweede. 123RF en BigStockPhoto scoren duidelijk het minst, met tot nu toe 'slechts' enkele tientjes. Daar tegenover staat dat deze bureaus een zeer eenvoudige upload hebben (zie ook deze link). Het kost dus nauwelijks extra tijd ze ('s nachts) gewoon te laten meedraaien in een FTP upload-batch. Voorlopig houd ik ze dus nog maar gewoon aan.

Uitbreiding portfolio

Door tijdgebrek heb ik dit voorjaar weinig aan de uitbreiding van mijn portfolio gedaan. Ik ben echter van plan dit najaar me daar wat meer mee te gaan bezig houden. Mijn doel is eind dit jaar gemiddeld 500 foto's per bureau in de aanbieding te hebben. Volgens de 'statistieken' zou mijn omzet dan ook twee keer zo hoog moeten worden. Daarnaast wil ik wat met productfotografie gaan experimenteren. In de microstock schijnen dat soort foto's nog veel beter te lopen dan de gemiddelde landschap- en natuurfoto's die ik tot dusver heb aangeboden.
En dan maar afwachten wat die uitbreiding en verbreding van mijn portfolio oplevert. Ik ben benieuwd.

 

Reacties

Nog geen reacties
woensdag, 24 april 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!