Fotolia

Fotolia is van origine een Europees stockbureau. Het heeft ook meerdere vestigingen in Europa. Kopen en verkopen bij Fotolia gebeurt op de Europese websites dan ook in euro's. Ook in Nederland heeft Fotolia sinds enige tijd een eigen website.
Mijn  inkomsten bij Fotolia worden geleidelijk aan steeds hoger. Sinds enige tijd is het voor mij - na Shutterstock - het best verkopende stockbureau.
In 2014 is Fotolia overgenomen door Adobe. Adobe heeft daarna ook een eigen website Adobe Stock gelanceerd. Die gebruikt dezelfde foto-database als Fotolia. Hun eigen website is ook geïntegreerd in andere Adobe producten zoals Photoshop.
Vooralsnog bestaan Fotolia en Adobe Stock dus nog naast elkaar. De foto-database en royalties zijn hetzelfde. Dus als je foto's via Fotolia aanbiedt zijn die ook in Adobe Stock vindbaar.
Naar verluidt is Fotolia voor de fotografen nog steeds iets gebruikersvriendelijker. Voor kopers schijnt Adobe Stock - vanwege de integratie met andere Adobe producten - iets handiger te zijn. Er zijn nog geen plannen bekend om beide websites met elkaar te integreren. Totdan blijf ik mijn foto's nog aan Fotolia aanbieden. En als het gaat veranderen merk ik dat wel ...!

Inmiddels is door Adobe aangekondigd dat Fotolia in 2019 uit de lucht gaat!
Lees ook Fotolia wordt Adobe Stock
Dashboard Fotolia Contributor (Engels)
De website van Fotolia is strak vormgegeven en is ook erg functioneel. De site is meertalig en ook een Nederlandse versie is beschikbaar.

Het dashbord van de verkoper heeft een persoonlijke contributer area. Alle noodzakelijke functies en informatie zijn daar overzichtelijk gepresenteerd. Fotolia biedt veel informatie over je (wekelijkse) verkoopstatistieken en daar zijn ook mooie grafieken van te maken.

Als je foto's wilt kopen kun je op veel meer criteria zoeken dan alleen maar trefwoorden.

Toelating
Fotolia kent geen keuring. De aanmeldprocedure bestaat uit het beantwoorden van een aantal vragen. Daarna ben je geregistreerd. Je kan dan meteen met het aanbieden van foto's beginnen. Let er bij je registratie wel op dat je je aanmeldt bij een Europese vestiging. Je uitbetaling is dan in euro's. En omdat je evenveel credits in euro's als in dollars betaald krijgt is dat, gezien de goedkopere dollar, dus veel aantrekkelijker!
Als je een van mijn linken gebruikt kom je op de Nederlandstalig site terecht.

Uploaden
Toekennen metadata In Fotolia
Uploaden van foto's bij Fotolia gaat het gemakkelijkst via FTP. Tot een beperkt aantal foto's kunnen deze ook via de site worden aangeboden. Daarna zoals gebruikelijk per foto nog een aantal categorieën toekennen.
Het scherm voor het bewerken van de metadata kent in Fotolia een aantal extra's. Zo kun je voor het grootste formaat foto zelf de maximum prijs vaststellen. Standaard zet ik dat dan op de hoogst mogelijke waarde.
Daarnaast is het ook mogelijk de trefwoorden (keywords) op volgorde te sorteren. Dat is belangrijk want Fotolia kent aan de eerste trefwoorden een groter gewicht toe dan aan de laatste. Zorg dus dat je belangrijkste trefwoorden bovenaan komen te staan. En al werk je in de Nederlandstalige versie, bied je keywords altijd aan in het Engels!

Het aantal aan te bieden foto's is onbeperkt. Ook bij Fotolia kun je dus snel een groot portfolio opbouwen. Fotolia accepteert echter geen redactionele foto's !
Het reviewen van de foto's gaat meestal behoorlijk snel. Vaak zijn deze binnen één á twee dagen al beoordeeld.
Vanwege het ontbreken van een acceptatie en de redelijke verdiensten is Fotolia een interessant bureau om foto's te gaan verkopen.
Fotolia verkoopt foto's via Credits (per stuk) en via Subscriptions (abonnement). Bij verkopen per credits bepaalt de grootte van de verkochte foto hoe duur die is. Als verkoper krijg je daar dan weer een vast percentage van. Dat varieert dan meestal tussen de 25 cent en een paar dollar. In het geval van een 'X-formaat' kan dat ook oplopen tot enkele tientjes! De maximum prijs daarvan kun je tot een bepaalde limiet zelf vaststellen.
Naarmate je meer verkocht hebt stijgt je rang en je percentage. Bij verkopen per subsciption krijg je een vaste provisie. Indien gewenst kun je ook alle of een aantal foto's exclusief verkopen. Kijk hier voor het volledige verdienmodel van Fotolia.
Een bijzondere service is verder dat Fotolia de gelegenheid biedt om je bij elke verkoop een e-mail te sturen. Altijd leuk om (regelmatig) dat soort mailtjes te ontvangen. Uitbetalingen bij Fotolia zijn in euro's. Als je tegoed meer dan 100 credits bedraagt kun je zelf een uitbetaling aanvragen.

Mijn verdiensten
Mijn verdiensten bij Fotolia per kwartaal bijgewerkt t/m maart 2018.
Mijn eerste jaren bij Fotolia zat er nog niet veel schot in de verkopen. Daarna zijn deze echter gaan groeien. Momenteel heb ik bij Fotolia na Shutterstock het tweede hoogste inkomen per maand.

De laatste jaren waren de verkopen iets minder.  Wellicht heeft dat te maken met de overname door Adobe en de daarbij gepaard gaande veranderingen in het businessmodel !? Het kan ook zijn dat ik die periode meer druk ben geweest met andere zaken en daardoor te weinig nieuwe foto's heb aangeboden. Niet alleen Shutterstock, maar ook Fotolia is daarvoor gevoelig.
Het laatste half jaar zitten de verkopen echter weer behoorlijk in de lift. Afwachten maar hoe de verkopen van Fotolia zich nu verder gaan ontwikkelen.

Homepage Fotolia met de mogelijkheid meteen foto's te zoeken en te kopen

Fotolia verkoopt abonnementen maar je kan ook losse foto's met credits aanschaffen. De goedkoopste bundel van 10 credits koop je voor 14 euro. De grootte van de foto bepaalt daarna de prijs in credits. Het kleinste formaat foto van 424 x 283 pixels ( al uitermate geschikt voor een website) koop je omgerekend dan al voor € 0.74.
Als je zelf ook al foto's verkoopt bij Fotolia hoef je geen aparte credits aan te schaffen. Een eventuele verkoop wordt dan gewoon verrekend met het tegoed dat je al het opgebouwd met je verkopen. Kijk hier voor een volledig prijsoverzicht.

Door de handige credit structuur en de relatief lage prijs bij kleinere foto's is Fotolia daarom erg geschikt om zelf zo af en toe een losse foto aan te schaffen!

Adobe
Eind 2014 is Fotolia overgenomen door Adobe. Zoals bekend levert dit bedrijf ook de fotobeheer- en verwerkingsprogramma's Lightroom en Photoshop. Naast de beeldverwerking heeft Adobe dus nu ook een vinger in de pap in de beeldverkoop.
Het is nog niet echt duidelijk welke voor- of nadelen dit op de lange termijn voor de fotograaf zal hebben.

Hier stonden de Fotolia links. Deze zijn overgegaan naar Adobe Stock en daarom hier verwijderd.

Fotolia links
Mijn portfolio - Mijn foto's bij Fotolia

Fotolia Dashbord
- Centrale pagina voor aanmelden en verkopen van foto's
Verdiensten
- Overzicht van de royalties bij het verkopen van foto's

Fotolia Homepage - Homepage en startpagina voor voor kopers
Prijzen - Prijzen en abonnementen bij het kopen van foto's

Fotolia Support - Help en ondersteuning voor kopers én verkopers
 

Reacties 2

Tromp Willem van Urk op zaterdag, 05 november 2016 18:13

In het tabblad Overig heb ik het nodige over Adobe Stock vermeld. Bedankt voor de tip.
Voor de Amerikaanse belasting zou je even naar mijn faq over het W8-Ben formulier kunnen kijken.

In het tabblad Overig heb ik het nodige over Adobe Stock vermeld. Bedankt voor de tip. Voor de Amerikaanse belasting zou je even naar mijn faq over het [url=http://www.kruwt.nl/faq/wat-is-een-w8-ben-formulier]W8-Ben formulier[/url] kunnen kijken.
Gast - Roelof Moorlag op zondag, 30 oktober 2016 10:47

Is het nog leuk om te vermelden dat Fotolia door Adobe is overgenomen?
De foto's die je bij een van beide stock bureau's aanlevert zijn bij de ander te koop. Adobe Stock heeft wel een minder mooie interface

Met de integratie van Lightroom en Adobe Stock lijkt het mij dat het laagdrempeliger is geworden om met stockfotografie te beginnen. Althans, het heeft mij de drempel over getrokken hoewel de uiteindelijke administratieve afronding omslachtiger was dan ik had gehoopt. Zo wordt je tegen het einde van de registratie gevraagd om een keuze te maken uit 3 opties met betrekking tot de (Amerikaanse) belasting maar gelukkig kon ik die (eerst) overslaan. Ik hoop ergens op jouw site daarover nog zinvolle tips te kunnen vinden maar daar heb ik nog niet naar gezocht.

Is het nog leuk om te vermelden dat Fotolia door Adobe is overgenomen? De foto's die je bij een van beide stock bureau's aanlevert zijn bij de ander te koop. Adobe Stock heeft wel een minder mooie interface Met de integratie van Lightroom en Adobe Stock lijkt het mij dat het laagdrempeliger is geworden om met stockfotografie te beginnen. Althans, het heeft mij de drempel over getrokken hoewel de uiteindelijke administratieve afronding omslachtiger was dan ik had gehoopt. Zo wordt je tegen het einde van de registratie gevraagd om een keuze te maken uit 3 opties met betrekking tot de (Amerikaanse) belasting maar gelukkig kon ik die (eerst) overslaan. Ik hoop ergens op jouw site daarover nog zinvolle tips te kunnen vinden :) maar daar heb ik nog niet naar gezocht.
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!