Helgoland fotoparadijs

Helgoland met de rode kliffenkust. In de verte een deel van de kolonie Jan-van-genten.
Al jarenlang heb ik een keer naar Helgoland gewild. Toen wij, nu al weer lang geleden, in Groningen woonden bestond er de mogelijkheid om vanuit de Eemshaven een dagtocht naar dit eiland te maken. Toch is het er toen nooit van gekomen.
Maar afgelopen week was het dan eindelijk wel zover. Samen met mijn vrouw een lang weekend naar dit mooie eiland. Even lekker uitwaaien en bijkomen, maar vooral ook heel veel foto's maken.

Helgoland

Op 70 kilometer uit de Duitse kust ligt Helgoland, een rotsachtig eilandje in de Noordzee. Op het eiland zijn auto's en zelfs fietsen niet toegestaan. Dat is ook niet nodig, het eiland is maar anderhalve vierkante kilometer groot. In twee uur tijds kun je het hele eiland rondlopen. Het hoogste punt van Helgoland ligt op 61 meter boven zeeniveau.
Helgoland is in het verleden onderdeel geweest van Denemarken en Groot-Brittannië maar is nu Duits grondbezit. Voornaamste bron van inkomsten is het toerisme. Het eiland staat bekend om de meeste zonuren van Duitsland en door de ligging midden in de Noordzee is de lucht schoon en gezond. Omdat het eiland taxfree is wordt het ook veel bezocht door dagjesmensen die drank, sigaretten en parfums komen kopen. Vanuit Wilhelmshaven en Cuxhaven pendelen dagelijks veerboten heen en weer.

Op nog geen 500 meter naast het hoofdeiland ligt Düne. Dit kleinere eiland heeft ooit vastgezeten aan het hoofdeiland. Door een zware storm in 1720 kwam het los te liggen van Helgoland. Dit eilandje lijkt het meest op de Nederlandse Waddeneilanden, grote witte zandstranden en duinen.
Een veerbootje pendelt de hele dag door heen en weer tussen beide eilanden. In ca. 5 minuten ben je zo van het ene op het andere eiland. Op Düne ligt ook een klein vliegveld.

Op het hoofdeiland Helgoland leeft een kolonie Jan-van-Genten. Op het kleinere eiland Düne zijn het hele jaar zeehonden aanwezig.

Fotoparadijs

Jan-van-genten op Helgoland
Helgoland is een waar fotoparadijs. Op de roodbruine steile kliffen broeden Jan-van-gentenZeekoeten, verschillende soorten meeuwen en een enkele Alk. Vooral de grote kolonie Jan van Genten is zeer fotogeniek. Ze zijn in grote aantallen aanwezig en vanaf een wandelpad over de kliffen tot vlakbij benaderbaar. Doordat je zelf hoog op de kliffen staat en de vogels lager over zee komen aanvliegen is het mogelijk de vogels op ooghoogte of zelfs van boven te fotograferen.
De beste tijd voor het fotograferen van de vogels is mei/juni. Dan broeden de paren op de rotsen en is het een komen en gaan van vogels. In het najaar zijn de jonge vogels uitgevlogen en zal je er weinig dieren meer aantreffen.

Op Düne leven de zeehonden. Aan beide kanten van het eiland zijn grote populaties van Grijze zeehonden of Kegelrobben aanwezig. De grijze zeehond is een stuk groter dan de gewone zeehond en heeft een kegelvormig hoofd, vandaar ook de naam Kegelrob. De dieren zijn erg gewend aan mensen en je kan er dus zeer dichtbij komen, tot op ca. 30 meter afstand.
De zeehonden zijn het hele jaar aanwezig op Düne. Vanaf midden november tot half december worden de jongen geboren op het strand. Ook dat is zeer fotogeniek. Omdat wij er in mei waren hebben we die jongen uiteraard niet gezien. Maar misschien is dat wat voor een volgende trip!?

Zeehondenkolonie op Düne bij Helgoland

Locatie (Map)

Trefwoorden vinden je stockfoto
Helgoland
 

Reacties 1

Gast - Fred van Maurik op maandag, 29 mei 2017 20:11

Complimenten voor het geschreven stuk en de foto's Tromp Willem en mijn dank voor het bezoeken van mijn website.

Met vriendelijke groet
Fred

Complimenten voor het geschreven stuk en de foto's Tromp Willem en mijn dank voor het bezoeken van mijn website. Met vriendelijke groet Fred
zaterdag, 14 september 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!