Negen jaar stockfotografie

De laatste keer dat ik schreef over mijn verkoop resultaten was in Verdiensten voorjaar en zomer 2016. Inmiddels zijn we alweer anderhalf jaar verder. Tijd voor een nieuw overzicht dus.
Ditmaal niet alleen aandacht voor mijn totaal verkopen, maar ook voor de verschillen tussen de stockbureaus onderling. En welke trend is daarin zichtbaar?

Totalen

Mijn totaal verdiensten per kwartaal bijgewerkt t/m maart 2018
De grafiek met mijn totaal verdiensten laat een duidelijke trendbreuk zien. Tot eind 2015 was er voortdurend groei. Mijn verkopen liepen aardig gelijk op met de toename van het aantal foto's. Daarna begonnen de verdiensten echter iets af te nemen.
Ik ga ervan uit dat de afname is veroorzaakt door veranderend beleid van de stockbureaus, met Shutterstock voorop. De veel soepelere toelating van nieuwe fotografen en het accepteren van vrijwel alle aangeboden foto's heeft de spoeling veel dunner gemaakt.
Maar wie weet verandert de trend nog wel een keer. Het laatste half jaar is er alweer een opleving in de verkopen zichtbaar.

Vergelijk

Mijn verdiensten per stockbureau per kwartaal bijgewerkt t/m maart 2018
Als de stockbureaus onderling vergeleken worden, dan valt een paar zaken op. Shutterstock groeit de laatste jaren niet echt meer, maar is met afstand nog altijd het meest verkopende bureau. De nummers twee en drie, iStockPhoto en Fotolia zitten echter duidelijk in de lift. Die groeien nog gestaag door.
De overige stockbureaus hebben een veel lagere omzet.  De variatie in verkopen is daarin ook veel groter. Een afzonderlijk overzicht per stockbureau kun je vinden in het Overzicht Stockbureaus. Deze zijn alle t/m maart van dit jaar bijgewerkt.

Verschillen in de tijd

Het verschil in onderlinge verhoudingen komt ook mooi naar voren in bijgaande twee taartdiagrammen. Een vergelijking tussen de jaren 2012 en 2017 laat nog duidelijker zien dat het percentage van Shutterstock iets afneemt, maar nog steeds verreweg het grootst is. Het relatieve aandeel van zowel iStockphoto als Fotolia is flink toegenomen. De overige 'kleintjes' doen het met elkaar nog iets minder waarbij vooral Dreamstime en de Nationale Beeldbank wegzakken.
Percentage per stockbureau over het jaar 2012
Percentage per stockbureau over het jaar 2017

Conclusies

Ik kan dezelfde conclusies trekken als in de blogs Verdiensten voorjaar en zomer 2016 en Zeven jaar stockfotografie. De tijd dat mijn verkopen gelijk opgingen met het aantal foto's is voorbij. De sommetjes die ik daarover in het verleden heb gemaakt kunnen de prullenbak in.

Maar nog altijd levert stockfotografie mij een mooie bijverdienste op. Fotograferen is een dure hobby,  maar wel een die zichzelf zo betaalt.  En dan houd ik ook nog wel wat over ;).
Ik blijf gestaag nieuwe foto's aanbieden. Wie weet zet de stijging wel weer een keer in. Het laatste half jaar geeft daarvoor alweer hoop. Met name iStockPhoto en Fotolia ontwikkelen zich goed.

Dus op naar de volgende blog Tien jaar Stockfotografie. Wie weet wat er dat lustrum te vieren valt 😊
Forth Bridge Schotland
Overige Stockbureaus
 

Reacties 4

Gast - hans op maandag, 16 april 2018 12:04

klinkt goed, als je me dan even je adres of tel.nr mailt

klinkt goed, als je me dan even je adres of tel.nr mailt :D
Tromp Willem van Urk op maandag, 16 april 2018 19:46

Je hebt een e-mail :-)

Je hebt een e-mail :-)
Gast - hans op zondag, 15 april 2018 11:01

Hier hetzelfde patroon Tromp Willem.
Echter 123rf doet het erg goed en hier zit dan ook een stijgende lijn in.
Istock besteed ik erg weinig tijd aan, vanwege hun irritante uploadprocedure, maar dit schijnt te zijn verbeterd zag ik onlangs. toch maar weer wat aandacht geven.
Ik upload op dit moment minder regelmatig dan toendertijd. Ik merk dat ik nu toch sneller door een batch heenloop dan vroeger. En veel meer verwijder. Ik probeer toch meer voor kwaliteit te gaan dan kwantiteit.
Al met al blijft het een flinke teruggang in vergelijking met enkele jaren terug, maar zoals je ook al zei: Het blijft een leuke bijverdienste.

trouwens, hoe staan de tulpen er bij rond urk? Nog een weekje?

Hier hetzelfde patroon Tromp Willem. Echter 123rf doet het erg goed en hier zit dan ook een stijgende lijn in. Istock besteed ik erg weinig tijd aan, vanwege hun irritante uploadprocedure, maar dit schijnt te zijn verbeterd zag ik onlangs. toch maar weer wat aandacht geven. Ik upload op dit moment minder regelmatig dan toendertijd. Ik merk dat ik nu toch sneller door een batch heenloop dan vroeger. En veel meer verwijder. Ik probeer toch meer voor kwaliteit te gaan dan kwantiteit. Al met al blijft het een flinke teruggang in vergelijking met enkele jaren terug, maar zoals je ook al zei: Het blijft een leuke bijverdienste. trouwens, hoe staan de tulpen er bij rond urk? Nog een weekje?
Tromp Willem van Urk op zondag, 15 april 2018 14:25

Hoi Hans,
Ik ga net als jou meer voor de kwaliteit dan voor de kwantiteit. Daardoor zijn mijn aantallen foto's niet de hoogste, maar ik denk toch dat de 'betere' foto's het op langere termijn beter blijven doen.
De polder begint nu een beetje te kleuren, maar voor de echte tulpen moet je idd nog wel een weekje wachten. En als je dan nog in de polder komt, bakje koffie op Urk?

Hoi Hans, Ik ga net als jou meer voor de kwaliteit dan voor de kwantiteit. Daardoor zijn mijn aantallen foto's niet de hoogste, maar ik denk toch dat de 'betere' foto's het op langere termijn beter blijven doen. De polder begint nu een beetje te kleuren, maar voor de echte tulpen moet je idd nog wel een weekje wachten. En als je dan nog in de polder komt, bakje koffie op Urk?
dinsdag, 16 april 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!