Shutterstock zet fotografen in de kou !

Shutterstock zet fotografen achter het hek in de kou
Shutterstock is altijd mijn grootverdiener geweest. Niet alleen voor mij, maar ook voor verreweg de meeste andere stockfotografen.
Echter, eind mei 2020 kwam Shutterstock plots met een nogal onthutsende mededeling. Met ingang van 1 juni 2020 (5 dagen na de mailing) zijn de royalty's voor fotografen bijgesteld. Naar beneden dus, en niet zo'n klein beetje ook !
Is dit een typisch voorbeeld van Amerikaans zaken doen, 'making money' voor alles!? Voor de aandeelhouders van Shutterstock dan welteverstaan. De fotografen hebben geen inspraak en staan buiten het hek in de kou!
Het is nog maar afwachten of Shutterstock de grootverdiener blijft!?

Oude royalty structuur Shutterstock

Tot voorheen was de royalty structuur van Shutterstock als volgt. Voor standaard verkopen (subscriptions) kreeg de fotograaf 25 dollarcent per foto. Had de fotograaf voor meer dan 500 dollar verkocht dan werd dat 33 cent. En dat bedrag liep dan verder op tot 38 cent per foto .
Voor zogenaamde 'On Demand' verkopen begon de vergoeding bij $1.88 en die liep dan door tot $2.85,-. En zo af en toe verkocht je een 'enhanced' of 'single & other' foto. De vergoedingen daarvan varieerden van enkele dollars tot maximaal $120 dollar per foto.

Nieuwe royalty structuur Shutterstock

Op 26 mei 2020 kregen alle fotografen bij Shutterstock de volgende mailing

"Hello T.W. van Urk,
In the coming weeks, Shutterstock will be updating the earnings structure that determines how much you get paid when customers license your work. We are making this adjustment in order to reflect changes in the market for creative content, help to create fair opportunities for all our contributors, and reward performance with greater earnings potential."


Mooie woorden, maar het bijbehorende overzicht is dramatisch:
Nieuwe royalty structuur Shutterstock per 1 juni 2020
Dit schema heeft twee dikke adders onder het gras:
  • De laagste uitbetaling begint bij 15% maar dat is in de praktijk maar 10 dollarcent per foto. Zelfs bij de hoogste uitbetaling (40% bij meer dan 25.000 verkopen per jaar) zit je nog niet op de oude 38 cent.
  • In de oude situatie hield je een eenmaal bereikt level voor altijd vast. Bij mij was dat inmiddels 38 cent en ik kreeg dus nooit minder voor één enkele verkoop. In de nieuwe situatie wordt elk jaar per 1 januari de teller gereset! Iedereen begint dan weer bij 10 cent. In de loop van het jaar moet je dan ook iedere keer opnieuw in stappen hogere levels bereiken. Met mijn verkoopaantallen betekent dat dat ik elk jaar pas ergens in het najaar level 5 zou kunnen bereiken. En elke 1 januari mag ik dus opnieuw bij 10 cent beginnen!
De royalty's van de 'enhanced' en 'single & other' foto's zijn me tot dusver nog onduidelijk. Shutterstock zelf is daar ook (nog) erg vaag over. Ik heb deze maand een aantal verkopen langs zien komen die variëren van 14 cent tot aan enkele dollars. Maar de aantallen van de oude 2.85 dollar verkopen zie ik nog niet terug.

Hoe nu verder ... 

Mijn verkopen voor de maand juni zijn tot dusver fors onder het gemiddelde. Maar dat waren april en mei ook al. Los van deze actie van Shutterstock heeft ook de huidige Corona crisis gevolgen voor de omzet van de stockfotografen. Een beetje lastig analyseren dus …!?
Ook de omvang van het 1 januari effect is nog niet te voorspellen. Voor een beetje analyse van de impact op een volledig jaar moeten we dus nog een jaartje wachten. Bij leven en welzijn kom ik daar volgend jaar zeker nog op terug.
Tot dan ga ik me wat meer richten op andere stockbureaus. Bijvoorbeeld Adobe Stock en Depositphotos, twee bureaus waar op dit moment nog wel groei in zit!

Ook nog goed nieuws!?

Ik sluit af met hopelijk nog een beetje goed nieuws. Zoals te verwachten viel, zijn de diverse internetforums over stockfotografie zo'n beetje ontploft met reacties op het besluit van Shutterstock. Op bijvoorbeeld Microstock.com lopen tientallen discussies met ontelbare reacties over de actie van Shutterstock. Ook op het eigen forum van Shutterstock regent het reacties.
Nu zal Shutterstock zelf zich niet veel aantrekken van deze reacties, maar er worden door meerdere fotografen nu wel acties ondernomen om een soort van 'stockfotografencollectief ' te organiseren. Eén enkele fotograaf begint niets tegen Shutterstock, maar georganiseerd kun je wellicht meer bereiken. Dus wie weet wat dat nog oplevert ….!?
Meer artikelen over dit onderwerp
Stockbureaus - Shutterstock
Artikelen uit dezelfde categorie: Verdiensten
Artikelen met dezelfde tags: Shutterstock
Foto’s uit onze eigen tuin
Onkosten van stockfotografie
 

Reacties

Nog geen reacties
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!