Software programma's voor stockfotografie

In de workflow van stockfotografie worden software programma's gebruikt. Sommige zijn alleen maar handig, andere heb je echt nodig.
In dit artikel een overzicht van de programma's en tools die ik gebruik. Ik heb ze geordend naar de verschillende stappen van mijn workflow. Per stap geef ik een toelichting waarom en hoe ik ze gebruik.
Uiteraard zijn er veel meer programma's beschikbaar. Waar mogelijk en bekend noem ik alternatieven.

Vooraf: de beste workflow is er niet. Het is maar net waar je vertrouwd mee bent en waarbij je je prettig voelt. Mijn workflow is zeker niet optimaal en die van jou is vast en zeker anders!

Mijn programma's

Mijn workflow voor het aanbieden van stockfoto's en de programma's die ik daarbij gebruik:

Workflow
Programma's
1. Beheren foto's Lightroom
2. Bewerken foto'sLightroom, Photoshop, Neat Image, Nik Tools, Luminar 4
3. Selecteren stockfoto'sLightroom
4. Toekennen titels en trefwoordenInternet, Stocksubmitter
5. Uploaden naar stockbureausStocksubmitter, (qHero)
6. Nabewerkingen bij stockbureauStocksubmitter, (qHero)
7. Bijhouden verdienstenMicrostockr, Microsoft Excel

1. Beheren foto's

Lightroom is in mijn gehele workflow het belangrijkste programma! Vanaf de geheugenkaart van fototoestel gebruik ik dit meteen al om mijn foto's over te zetten naar mijn harde schijf. Ik maak dan met Lightroom meteen een overzichtelijke mappenstructuur aan en geef ik mijn foto's duidelijk herkenbare bestandsnamen.

Lightroom
Lightroom is een programma met erg veel mogelijkheden. Mijn eigen gebruik beperkt zich tot de bibliotheek- en ontwikkelmodulen. Ik maak veel gebruik van trefwoorden en (slimme) verzamelingen.
Voor het beheren van foto's bestaan er erg veel alternatieven. Te veel om op te noemen, en allemaal met hun eigen specifieke eigenschappen. Daarom hier geen opsomming van mogelijke alternatieven voor Lightroom.

2. Bewerken foto's

De meeste basisbewerkingen op mijn foto's zijn al met Lightroom mogelijk. De RAW converter van Adobe is ingebouwd en standaard bewerkingen als belichting, verzadiging en dergelijke zijn prima vanuit Lightroom te regelen. Groot voordeel van een bewerking in Lightroom is dat dit niet-destructief is. Alle aanpassingen op een foto worden apart opgeslagen. Het origineel van de foto blijft dus altijd intact!
Voor enkele specifieke toepassingen maak ik een uitstapje naar Photoshop. Het kloongereedschap, voor bijvoorbeeld het weghalen van ongewenste elementen (logo's), werkt daar toch makkelijker. Ook specifieke bewerkingen als objecten vrijmaken van een achtergrond gebeuren in Photoshop.
Voor heel specifieke toepassingen heb ik een aantal plug-ins. Deze zijn zowel vanuit Lightroom als vanuit Photoshop benaderbaar.

 • Ik gebruik Neat Image om zo nodig ruis te verwijderen.
 • Ik heb een keer gratis de Nik Tools gedownload. Erg handig voor allerlei lokale aanpassingen op je foto.
 • De Topaz plugins zijn erg krachtige tools voor onder meer ruis verwijderen (Denoise AI), verscherpen (Sharpen AI) en zelfs het vergroten van foto's met een te kleine resolutie (Gigapixel AI).
  Deze tools zijn ook stand-alone te gebruiken.
 • Ook interessant is Luminar 4. Dit tool heeft AI mogelijkheden om alle gewenste bewerkingen van je foto met één klik te regelen. Ook een nieuwe optie om saaie luchten te vervangen werkt erg spectaculair
  Luminar 4 heeft ondertussen al twee opvolgers in de vorm van Luminar AI en Luminar NEO. 
 • Overigens heeft ook Photoshop sinds het najaar van 2020 een mogelijkheid om automatisch luchten te vervangen.

Ook voor het bewerken van foto's zijn er ontelbare alternatieven. Daarom ook hier alleen mijn eigen lijst en geen alternatieven.

Tot hier is de beschreven workflow er een die voor elke fotograaf zou kunnen gelden. Voor stockfotografie is er meer nodig. De stappen van die workflow komen hierna.

3. Selecteren stockfoto's

De eerste stap bij stockfotografie is het uitkiezen van geschikte foto's. Over welke foto's wel of niet geschikt zijn heb ik op deze website al veel geschreven.
Het selecteren van mijn nieuwe stockfoto's doe ik in Lightroom, meestal per keer met een serie van twintig à dertig foto's. Alle stockfoto's van die serie krijgen dan een extra trefwoord "Stockupload-<volgnummer>". Met behulp van slimme verzamelingen heb ik voor mijn gehele Lightroom portfolio dan in één keer zichtbaar welke foto's ik al wel en nog niet als stockfoto heb aangeboden. Aan de hand van het volgnummer kan ik zo nodig later nog achterhalen wanneer ik een specifieke foto heb aangeboden.
Als de serie compleet is exporteer ik die foto's naar een aparte map op mijn computer. Niet moeilijk om te raden, maar die heeft dezelfde naam als mijn 'upload-trefwoord'!

4. Toekennen titels en trefwoorden

Het toekennen van metadata aan je stockfoto kent twee stappen: het bedenken van de titel en trefwoorden en het plaatsen daarvan in de foto.
Een titel toekennen is meestal een zo zuiver mogelijke beschrijving van de inhoud van je foto. Al doende leert men en ik doe dit 'uit mijn hoofd'. Goede trefwoorden bedenken vraagt meer aandacht. Op deze website heb ik ook al een aantal keren over het onderwerp toekennen trefwoorden geschreven.
Het begint dus met zelf logisch nadenken. Daarnaast gebruik ik de hulp van Keyword suggestions van de contributer pagina's van de Shutterstock website. Alternatieve internethulpjes zijn: IMS Keyworder,  Microstock Keyword Tool en Keyword Comparison.
Er zijn ook speciale tools gemaakt voor het genereren van trefwoorden. Een aantal daarvan: Photo Mechanic, MyKeyworder, Keyword io en Keyword Perfect.
Stocksubmitter

Voor het aanbrengen van de trefwoorden in de 'kale' foto's gebruik ik sinds een aantal jaren StockSubmitter. Dit programma heeft een aantal handige mogelijkheden die verschillende stappen van mijn workflow kunnen bedienen:
Trefwoorden editor Stocksubmitter
 • Een browser om door mappen en foto's heen te bladeren. (Dat zijn dus mijn uit Lightroom geëxporteerde JPG's).
 • Toekennen van metadata (titel, description, trefwoorden en categorieën)
 • Sorteren trefwoorden op volgorde belangrijkheid
 • Kopiëren van metadata tussen foto's onderling
 • Uploaden van foto's naar alle gewenste stockbureaus
 • En daar het categoriseren van de foto's
Door deze vele mogelijkheden is Stocksubmitter voor mij 'het tool' bij het laatste gedeelte van mijn stockfoto workflow. Een tweetal alternatieven is Xpiks en Picworkflow.

5. Uploaden naar stockbureaus

Elk stockbureau heeft een webformulier waarmee je foto's kan uploaden. Het is echter erg omslachtig om dat per bureau te doen.
Elk bureau biedt ook de mogelijkheid om met ftp te uploaden. Je kan dan je foto's één keer klaar zetten en daarna uploaden naar meerdere bureaus. Het aantal handelingen is dan al fors minder. Maar per bureau moet je nog steeds een ftp-actie starten.
Het al genoemde Stocksubmitter verzorgt al deze handelingen in één keer. Eenmaal je foto's klaarzetten, op de knop drukken en je kunt gaan koffiedrinken. Stocksubmitter doet het werk voor je!
Stocksubmitter houdt ook bij welke foto's al zijn aangeboden, en welke foto's na het aanbieden al wel of niet zijn gecategoriseerd. In één overzicht zie je de status van alle foto's.

6. Nabewerking bij stockbureaus

Na het uploaden moet je bij de meeste stockbureaus nog een paar nabewerkingen doen. Meestal komen je foto's in een 'nog te bewerken' map terecht. Van daaruit voer je de laatste handelingen op de foto uit. Vaak is dat het toedelen van de foto aan één of meerdere categorieën. Ook moeten soms bepaalde opties nog wel of niet worden aangezet.

Handmatig is dit per bureau weer een bewerkelijke klus. Maar ook dit wordt door Stocksubmitter geautomatiseerd voor je gedaan. Meteen na het uploaden gaat het programma automatisch alle bureaus langs en verzorgt de benodigde administratieve handelingen.

Het begin gaat langzaam. Maar als je geregeld blijft uploaden ga je merken datje inkomen langzaam steeeds een beetje groeit.
Na deze laatste acties ben jij klaar met je foto's. Deze staan nu klaar ter review door het stockbureau. Goedgekeurde foto's komen automatisch in de verkoop.
Het werk is nu gedaan! Jij hoeft niets meer aan je foto's te doen. Vanaf dit moment gaan ze inkomsten voor je genereren!

7. Bijhouden verdiensten

Uiteraard wil je graag een goed overzicht van je verdiensten. Elk stockbureau heeft een statistiekpagina waarop je verkopen worden bijgehouden. Alleen is het weer vrij omslachtig om al die afzonderlijk pagina's te moeten bekijken.
Ook daarvoor is een aantal speciale programma's die dit werk voor je doen. In één scherm zie je dan het overzicht van al je bureaus. Je kan op één bureau inzoomen en je hebt mogelijkheden om van één serie foto's een verzameling te maken. Dat kan dan een specifieke shoot zijn waarvan dan de afzonderlijke statistieken te zien zijn.

Microstockr foto's
Microstockr overzicht

Ik gebruik sinds een tijdje Microstockr. Dat bevalt me prima en het biedt alle gewenste mogelijkheden. Het ondersteunt het grootste aantal stockbureaus. Er is ook een mobiele versie beschikbaar. Microstockr is perfect om je dagelijkse verkopen te bekijken.

Voor mijn langetermijnverkopen gebruik ik een zelfgemaakt Excel-spreadsheet. Daarin staan de maandverkopen van al mijn bureaus. Op aparte tabbladen worden alle bedragen in dollars of euro's omgerekend. Ik heb grafieken per bureau en totaalgrafieken voor verkopen per maand, kwartaal en jaar. Alle verkoopgrafieken op deze website komen uit dit spreadsheet.

Als alternatief vóór Microstockr heb ik ook een jaar Stockperformer gebruikt. De mogelijkheden van dit programma zijn wellicht nog net wat meer, maar het programma is ook aanzienlijk duurder.

Ook een mogelijkheid is nog Microstock Analytics. Alleen ziet dit programma er nogal gedateerd uit. Ook de prijs bij grotere aantallen foto's is fors. Ik heb dit programma nooit zelf geprobeerd en heb dus ook geen persoonlijke ervaringen.

Software links

Wil je zelf aan de slag met één van de genoemde programma's? Het overzicht van alle hervoor genoemde programma's met de links nogmaals bij elkaar in één overzicht:
Workflow
Mijn programma's Alternatieven
1. Beheren foto's Lightroom
2. Bewerken foto'sLightroomPhotoshopNeat ImageTopaz, Nik Tools,  Luminar 4
3. Selecteren stockfoto'sLightroom
4. Toekennen titels en trefwoordenShutterstock Keyword suggestions (alleen contributors),  StocksubmitterInternet: IMS Keyworder, Microstock Keyword Tool, Microstock Comparison
Trefwoorden genereren:  Photo MechanicMyKeyworderKeyword io Keyword Perfect
Trefwoorden plaatsen: Xpiks, Picworkflow
5. Uploaden naar stockbureausStocksubmitter, iStock: qHeroFTP: Filezilla, iStock: Deepmeta
Tools: Xpiks, PicWorkflow
6. Nabewerkingen bij stockbureauStocksubmitter, iStock: qHeroiStock: Deepmeta
7. Bijhouden verdienstenMicrostockr, Microsoft Excel (eigen spreadsheet)Stockperformer, Microstock Analytics

Gefeliciteerd

Tenslotte, gefeliciteerd! Je hebt het einde bereikt van mijn langste blog ooit ! Je bent tot hier gekomen met lezen, dus wellicht vond je het interessant !?
Ik heb je meegenomen in mijn stockfoto workflow en de software programma's die ik daarbij gebruik. Hopelijk heb jij er ook wat aan voor jouw eigen workflow. In ieder geval veel succes ermee en vooral ook veel fotoplezier!
Meer artikelen over dit onderwerp
Menu - Wat is stockfotografie
FAQ - Hoe werkt dat: foto's verkopen bij een stockbureau
FAQ - Wat is een goede workflow
FAQ - Wat zijn trefwoorden
FAQ - Hoe biedt ik foto's aan
FAQ - Wat moet ik na het uploaden doen
Artikelen uit dezelfde categorie: Software, Metadata
Artikelen met dezelfde tags: Lightroom, Photoshop
Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto’s
Budapest
 

Reacties 9

Gast - Anneke op dinsdag, 28 september 2021 17:06

Hallo Tromp Willem, nadat ik je gesproken heb tijdens de workshop op de Veluwe, heb ik het 1 en ander wat laten bezinken.
Inmiddels ben ik zover dat ik me serieus ga oriënteren op de stock-fotografie.
Om goed voorbereid te starten ga ik eerst maar eens jouw website uitgebreid bestuderen.
Wat een enorme hoeveelheid aan informatie!

Hallo Tromp Willem, nadat ik je gesproken heb tijdens de workshop op de Veluwe, heb ik het 1 en ander wat laten bezinken. Inmiddels ben ik zover dat ik me serieus ga oriënteren op de stock-fotografie. Om goed voorbereid te starten ga ik eerst maar eens jouw website uitgebreid bestuderen. Wat een enorme hoeveelheid aan informatie!
Tromp Willem van Urk op dinsdag, 28 september 2021 22:43

Hoi Anneke,
Leuk hoor! En laat het maar weten of je nog vragen hebt of als ik nog ergens mee kan helpen.
groeten,Tromp Willem :-)

Hoi Anneke, Leuk hoor! En laat het maar weten of je nog vragen hebt of als ik nog ergens mee kan helpen. groeten,Tromp Willem :-)
Gast - M op zaterdag, 21 augustus 2021 02:09

Hallo, SUPER uitleg! bedankt!!!

Hallo, SUPER uitleg! bedankt!!!
Gast - Loes op woensdag, 17 maart 2021 12:08

Hoi Tromp Willem,

Ik heb vanmorgen stocksubmitter gedownload en zojuist als test alvast 3 foto's geupload (shutterstock). Ik zie nu in mijn shutterstock dat deze al ingezonden zijn maar ik heb daarbij niets aan kunnen passen. Het zijn nml redactionele foto's en ze staan ingeleverd als commercieel. Kan dit kloppen?

Met vriendelijke groet, Loes

Hoi Tromp Willem, Ik heb vanmorgen stocksubmitter gedownload en zojuist als test alvast 3 foto's geupload (shutterstock). Ik zie nu in mijn shutterstock dat deze al ingezonden zijn maar ik heb daarbij niets aan kunnen passen. Het zijn nml redactionele foto's en ze staan ingeleverd als commercieel. Kan dit kloppen? Met vriendelijke groet, Loes
Tromp Willem van Urk op woensdag, 17 maart 2021 12:23

Dag Loes,
Als je bij Stocksubmitter editoral foto's upload, dan moet je het betreffende vinkje daarvoor aankruisen. Dat staat rechtsboven in het vak waar je de metadata invult.
Je kan na het uploaden ervoor kiezen Stocksubmitter je foto's te laten submitten. Dan doet het programma inderdaad alles automatisch.
Wil je zelf toch nog eerst aanpassingen doen, dan voer je alleen het uploaden uit. Via de website van het stockbureau kun je daarna zelf de nodige metagegevens nog invoeren.
Maar waarom zou je dat willen als Stocksubmitter dat perfect voor je regelt? Uiteraard dan wel eerst alle instellingen goed zetten :-).
En je testfoto's bij Shutterstock? Het kan zijn dat die nu afgekeurd worden. Maar zet de instellingen/metadata daarna wel goed en bied ze opnieuw aan!
groeten, Tromp Willem

Dag Loes, Als je bij Stocksubmitter editoral foto's upload, dan moet je het betreffende vinkje daarvoor aankruisen. Dat staat rechtsboven in het vak waar je de metadata invult. Je kan na het uploaden ervoor kiezen Stocksubmitter je foto's te laten submitten. Dan doet het programma inderdaad alles automatisch. Wil je zelf toch nog eerst aanpassingen doen, dan voer je alleen het uploaden uit. Via de website van het stockbureau kun je daarna zelf de nodige metagegevens nog invoeren. Maar waarom zou je dat willen als Stocksubmitter dat perfect voor je regelt? Uiteraard dan wel eerst alle instellingen goed zetten :-). En je testfoto's bij Shutterstock? Het kan zijn dat die nu afgekeurd worden. Maar zet de instellingen/metadata daarna wel goed en bied ze opnieuw aan! groeten, Tromp Willem
Gast - Tjeerd Kruse (website) op donderdag, 29 oktober 2020 09:46

Wat ik nu doe is tijdens het fotograferen is ook de setting filmen. Footage levert beduidend meer op dan foto's. Ondanks de 'uitknijptaferelen' bij Shutterstock levert een filmpje daar toch 12 euro op. Bij Pond5 en Adobe beduidend meer.

PRIMA website overigens. De info is ook na jaren stock nog steeds erg zinvol. Als mensen willen beginnen stuur ik een linkje van jou site. Complimenten!

Wat ik nu doe is tijdens het fotograferen is ook de setting filmen. Footage levert beduidend meer op dan foto's. Ondanks de 'uitknijptaferelen' bij Shutterstock levert een filmpje daar toch 12 euro op. Bij Pond5 en Adobe beduidend meer. PRIMA website overigens. De info is ook na jaren stock nog steeds erg zinvol. Als mensen willen beginnen stuur ik een linkje van jou site. Complimenten!
Gast - Jimmy op dinsdag, 23 juni 2020 14:06

Interessante blog. Ik upload eerst mijn foto's naar 1 stockbureau. Pas als ik weet welke foto's aangenomen zijn dan upload ik de foto's naar de andere stockbureaus.

Interessante blog. Ik upload eerst mijn foto's naar 1 stockbureau. Pas als ik weet welke foto's aangenomen zijn dan upload ik de foto's naar de andere stockbureaus.
Gast - Frank Cornelissen (website) op donderdag, 19 december 2019 22:15

Mooi en duidelijke blog over de workflow, heel leerzaam. Bedankt, ik heb er veel van geleerd.
T.a.v trefwoorden in Lightroom wil ik één opmerking maken, of liever gezegd een tip geven. Je schrijft dat je trefwoorden gebruikt voor het beheer van je stockfoto's en dat je die weer moet weghalen als je je foto's met trefwoorden exporteert uit Lightroom. Normaal is dat ook zo maar je kan eenvoudig in Lightroom op het betreffende trefwoord rechts klikken en dan "Edit Keyword Tag" kiezen, dan krijg je een aantal opties te zien die default voor export staan aangevinkt. Door dat uit te vinken voorkom je dat dat betreffende trefwoord wordt geëxporteerd. Dus later weer wegpoetsen is dan niet meer nodig. Het is wel jammer dat je in Lightroom de volgorde van de trefwoorden niet kan wijzigen, hopelijk verandert dat nog een keer in de toekomst.

Mooi en duidelijke blog over de workflow, heel leerzaam. Bedankt, ik heb er veel van geleerd. T.a.v trefwoorden in Lightroom wil ik één opmerking maken, of liever gezegd een tip geven. Je schrijft dat je trefwoorden gebruikt voor het beheer van je stockfoto's en dat je die weer moet weghalen als je je foto's met trefwoorden exporteert uit Lightroom. Normaal is dat ook zo maar je kan eenvoudig in Lightroom op het betreffende trefwoord rechts klikken en dan "Edit Keyword Tag" kiezen, dan krijg je een aantal opties te zien die default voor export staan aangevinkt. Door dat uit te vinken voorkom je dat dat betreffende trefwoord wordt geëxporteerd. Dus later weer wegpoetsen is dan niet meer nodig. Het is wel jammer dat je in Lightroom de volgorde van de trefwoorden niet kan wijzigen, hopelijk verandert dat nog een keer in de toekomst.
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!