Thematisch fotograferen loont!

In mijn vorige blog schreef ik over een extra laag in je foto. Je kan dat als inspiratie en uitdaging voor je eigen (stock)fotografie meenemen. Je kan dat natuurlijk ook laten voor wat het is. Je blijft fotograferen zoals je dat zelf het liefst doet. Beide is even goed. Dat is aan jou.
Maar ik heb in al die jaren dat ik nu met stockfotografie bezig ben ondertussen wel geleerd dat thematisch fotograferen loont!
Windturbines en windenergie is sowieso al een actueel thema. De bouw van en windturbine voegt daar nog een extra laag aan toe.

Drie manieren van stockfoto's maken

In het genoemde artikel Geef je foto's een extra laag heb ik drie verschillende manieren behandeld om je stockfoto's te maken. In deze blog benoem ik ze nog een keer met iets andere woorden:
  1. Je fotografeert je favoriete onderwerpen zoals altijd en waar jij je prettig bij voelt. Achteraf kijk je wel of er iets 'stockwaardigs' tussen zit.
  2. Tijdens het fotograferen ben je er wat meer alert op of er ergens een specifieke stockfoto te maken valt.
  3. Je gaat op pad, speciaal om alleen stockfoto's te maken.

Er is overigens geen scherpe grens tussen deze drie manieren te trekken. Vaak zal het een mengvorm zijn.

Wil je er extra moeite voor doen?

Wil je tijdens je 'normale' fotograferen niet speciaal over stockfoto's nadenken, dan is dat natuurlijk prima. Achteraf kun je dan altijd nog eventueel geschikte stockfoto's eruit vissen. En hopelijk helpt een artikel als dit dan ook nog een beetje om daarin de juiste keus te maken.

Het is wat meer nadenken om, tijdens je fotografie, ook nog te letten op specifieke stockfoto's. Dat kun je als ballast ervaren. Je kan het ook zien als een extra uitdaging en verdieping van je fotohobby.

Ga je er mee aan de slag, dan wordt het wel steeds 'makkelijker'. Deze manier van kijken zul je op een zeker moment dan ook steeds meer onbewust gaan toepassen.

Want als je je bewust bent van de specifieke kenmerken van een stockfoto, en als je tijdens het fotograferen een extra laag kan ontdekken, én als je dat dan ook nog goed in je trefwoorden kan uitdrukken, dán heb je zeker een goede stockfoto te pakken

Stockfoto's tijdens de vakantie

Als gezin zijn we 's zomers regelmatig op vakantie geweest. Het fototoestel gaat uiteraard als verplichte uitrusting mee. Maar het fotograferen in die vakanties gebeurt meestal op de manier van categorie twee. Afhankelijk waar we dan elke dag terechtkomen fotografeer ik wat er 'toevallig' voor mijn lens komt.

De alpenstrasse bij Berchtesgaden in Zuid Duitsland. Dat veel motorrijders deze route ook graag rijden is een mooi extra thema.

Zo kun je op een heel aardige manier het aangename met het nuttige verenigen. Heerlijk op vakantie zoals jij dat wilt. Ondertussen pak je dan als vanzelf een mooie serie stockfoto's mee.
Daarmee kun je – als het meezit – dan weer een deel van je vakantie-onkosten terugverdienen.

Themagericht fotograferen

Wil je aan de slag om speciaal (themagericht) stockfoto's te maken, dan kan dat op verschillende manieren. Je kan thuis al beginnen. Ik heb in mijn eigen mini-studiootje een aantal jaren geleden een pepernoot project gedaan. Elk najaar zie ik van die serie weer heel wat foto's verkocht worden!

Pepernoten met een chocolade letter. Wordt elk najaar veel verkocht.

Bedenk een geschikt thema waar jij je thuis in voelt. Richt je studio in en ga lekker aan de slag!

Speciale stockfoto-uitstapjes

Fotograferen tijdens je 'gewone' vakantie heb ik al benoemd. Maar ik heb de laatste jaren ook een paar keer een uitstapje gemaakt, speciaal en alleen om stockfoto's te maken. Mijn uitjes naar Pont de Normandie en de Bruinkoolmijnen zijn daar een mooi voorbeeld van.

Pont de Normandie. Thema's: verkeer en vervoer, infrastructuur, architectuur, ...
Bruinkoolmijnen Duitsland. Thema's: energie, fossiele brandstoffen, CO2, klimaat, .....

Loont al dat extra werk wel?

Het lange antwoord is dat dat afhangt van hoe jij er zelf mee aan de slag wilt. Wat voor soort uitdaging en plezier geeft het je. Doe je het als hobby of zie je het als werk? Voor elke fotograaf wordt het dan een ander antwoord.

Het korte antwoord is 'Ja'! Ik ben al wat langer met stockfotografie bezig, dus ik kan dit antwoord met ervaringscijfers onderbouwen.

Het blijkt dat de foto's die ik gemaakt heb op een speciaal foto-uitje gewoon veel beter verkopen dan de foto's die ik op een gewone vakantie maak. In opbrengsten: twee of drie dagen 'bewust' stockfoto's fotograferen levert dan meer op dan twee weken 'gewoon' fotograferen.
Op zich ook niet verwonderlijk natuurlijk. De foto's van zo'n speciaal reisje zijn heel specifiek en met een speciaal beoogde thematiek gemaakt. Dat uit zich in 'kwaliteit' en dus aantallen verkopen

Onkosten en verdiensten

Uiteraard kost zo'n speciaal foto-uitje ook wat. Kan dat uit? Dit keer alleen maar één kort antwoord: Ja!

Als voorbeeld mijn uitstapje naar de bruinkoolmijnen. Dat heeft me een tank benzine gekost en twee overnachtingen in een goedkoop hotelletje. Verder een paar broodjes uit de supermarkt en een keer een snelle hamburger langs de weg.
Ja, ja, ik weet dat dat laatste niet gezond is. Maar tijdens een uitstapje zoals dit wel een keer lekker en makkelijk 😊.

Al met al heeft dit uitje me aan onkosten zo'n 250 euro gekost.
En wat heeft dat uitje me ondertussen aan inkomsten opgeleverd? Sinds mijn uitstapje medio 2018 tot op heden al meer dan het dubbele! En dat bedrag loopt de komende jaren alleen nog maar verder op.
Mijn stockfoto verdiensten tot op heden (februari 2022) voor mijn foto's van de Bruinkoolmijnen.

Trouwens, een 'gewone' vakantie kost ook geld. En het beschreven foto-uitstapje beleef ik ook als echte vakantie. Een paar dagen lekker weg en van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat alleen maar met fotograferen bezig zijn. Heerlijk!

Een thuis-project zoals met mijn pepernoten hoeft overigens helemaal niets extra's te kosten. Ja een zak pepernoten! Maar dat zijn geen echte onkosten want die hebben we na afloop van mijn foto-sessie gewoon opgegeten 😊.

Wat als …. je thema-foto's slaan toch niet aan !?

Om eerlijk te zijn, ook dat kan. Je gaat eropuit voor een speciaal thema. Je maakt veel foto's en het thema blijkt achteraf bij de klant toch niet aan te slaan!?

Moeite voor niks dan? Ja en nee. Als je de thema's kiest die binnen je eigen passie vallen, dan ervaar je het fotografie-uitje zeker niet als verspilde moeite. Ik schreef al dat mijn stockfoto-uitstapjes voor mij echte mini-vakanties waren. In dat geval is het dan jammer voor de foto's, maar de volgende keer beter. Het plezier heb je er wel van gehad!

Wat ga jij nu doen?

Het is aan jou hoe je met je eigen stockfotografie aan de slag wilt gaan. Ben je een 'categorie 1' fotograaf of wil je je ook wat meer op thematiek gaan richten? Beide even goed. Als je er zelf maar plezier aan beleeft. Dat is het belangrijkste!

Voor mijzelf weet ik het al. Ik heb alweer een paar nieuwe tochtjes in mijn hoofd. Door de Corona zijn die er nog niet van gekomen, maar dat komt echt nog wel.

Ik kan me er nu al op verheugen. Het worden sowieso een paar leuke mini-tripjes. En als het meezit ook een leuke bijverdienste

La Palma op herhaling
Geef je foto's een extra laag
 

Reacties 2

Gast - Arjan (website) op zondag, 20 februari 2022 11:09

Weer een leuk artikel. Het thematisch fotograferen is iets wat ik nog meer moet gaan doen.
Ik zal eens over onderwerpen nadenken voor het komend jaar.

Groet,Arjan

Weer een leuk artikel. Het thematisch fotograferen is iets wat ik nog meer moet gaan doen. Ik zal eens over onderwerpen nadenken voor het komend jaar. Groet,Arjan
Gast - Hans op zaterdag, 19 februari 2022 20:46

Mooi geschreven Tromp Willem. ?
Ik zelf ga eigenlijk altijd op pad om stockfoto's te schieten. Maar toch maak ik altijd de foto's die ik zelf ook leuk vind om te maken. Elk onderwerp is stockwaardig.
Vakanties maken we ook veel, maar helaas kom ik zelden thuis met mooie stockfoto's. Kinderen hè. ?
Meestal zijn het snapshots die ik dan maak.
Raar genoeg zijn mjn topsellers vaak die foto's welke ik in en rondom mijn eigen woonplaats heb gemaakt...op de fiets of lopend.
Nu ben ik nieuwsgierig naar je komende tripjes. ?

Mooi geschreven Tromp Willem. ? Ik zelf ga eigenlijk altijd op pad om stockfoto's te schieten. Maar toch maak ik altijd de foto's die ik zelf ook leuk vind om te maken. Elk onderwerp is stockwaardig. Vakanties maken we ook veel, maar helaas kom ik zelden thuis met mooie stockfoto's. Kinderen hè. ? Meestal zijn het snapshots die ik dan maak. Raar genoeg zijn mjn topsellers vaak die foto's welke ik in en rondom mijn eigen woonplaats heb gemaakt...op de fiets of lopend. Nu ben ik nieuwsgierig naar je komende tripjes. ?
dinsdag, 16 april 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!