Twaalf jaar stockfotografie

Voorjaar 2021, tijd voor mijn jaarlijkse update van mijn verdiensten stockfotografie. Ik ben daar nu sinds maart 2009 twaalf jaar mee bezig. Een mooi rond getal dus.
Laat ik in mijn conclusies ook meteen maar kort en bondig zijn. De inkomsten van stockfotografie lopen de laatste jaren langzaam terug. Maar ondanks dat ik er tegenwoordig toch ook wel wat minder tijd in stop, verdien ik nog altijd een leuk bedrag maand.
Voldoende motivatie om nog even door te gaan. En ik beleef er ook nog altijd veel plezier aan!

Mijn verdiensten na 12 jaar stockfotografie

In de grafiek is sinds de piek in 2015 een gestage afname van inkomsten te zien. Vooral in 2020 was de verdienste gemiddeld zo'n 100 dollar per maand lager. De Corona crisis kan daarvan een oorzaak zijn. Bij minder bedrijvigheid is er ook minder vraag naar beeldmateriaal.
Dus nog maar even wachten hoe zich dat na de Corona crisis hersteld.

Verdiensten Stockfotografie per kwartaal (Cumulatief)
Verdiensten Stockfotografie per kwartaal (per stockbureau)

Ook in de cijfers van de afzonderlijke stockbureaus valt de gemiddelde teruggang te zien. Eén bureau springt er echter duidelijk uit. Mijn verkopen bij Adobe Stock stijgen nog steeds. Vooral de toename in het laatste jaar was spectaculair. Het eerste kwartaal van 2021 was Adobe Stock mijn bestverkopende bureau!
Door de vele lijntjes 'onderin' de grafiek is het niet goed te zien, maar mijn inkomsten van Depositphotos stijgen ook nog steeds. De omzet is daar weliswaar lager, maar ook daar nog steeds een mooie stijgende trend.

Hoe verder ?

Ik beleef nog steeds veel plezier aan stockfotografie, dus voorlopig stop ik er nog zeker niet mee. Wel merk ik dat ik wat minder actief ben in het aanbieden van nieuwe foto's, en wat meer bezig met andere zaken rond stockfotografie. Zo heb ik deze website weer eens een beurt gegeven. Met name de pagina's van alle stockbureaus zijn geactualiseerd.

Handboek Stockfotografie

Al mijn ervaringen over stockfotografie heb ik samengevat in het Handboek Stockfotografie. Ik probeer daarin alle aspecten van stockfotografie te behandelen en te beschrijven. Ook daarin staat de informatie over een 15-tal (grotere) stockbureaus,
Het handboek stockfotografie kun je downloaden vanaf deze site.

Nu nog wel of niet met stockfotografie beginnen?

Zie je stockfotografie als een commercieel verdienmodel waarin je (snel) geld wilt verdienen dan is het antwoord nee! Niet aan beginnen. Bespaar jezelf veel moeite en frustratie.
Maar vind je het leuk om op een andere manier met je foto's bezig te zijn, en heb je er lol in om je eigen foto's op de meest onverwachte momenten en plaatsen terug te zien, dan is het te overwegen om er nog wel mee te beginnen. En al zullen de inkomsten langzaam op gang komen, op een zeker moment heb je toch 'ineens' een leuk bedragje verdiend.
Meer informatie hierover is te vinden in het al genoemde Handboek Stockfotografie.

Leuke meevallers 

En stockfotografie geeft je toch altijd nog leuke verrassingen. Twee maanden geleden schreef ik de blog Stockfoto's uit het dakraam. Deze maand had ik daarvan mijn 150e verkoop. Het is dus ook nu nog mogelijk met nieuwe foto's relatief snel een aardige omzet te genereren!
Ik heb deze foto's inmiddels al op meerdere plaatsen teruggezien; bijvoorbeeld hier, hier en hier. Zo blijft stockfotografie verrassend en leuk!

Meer artikelen over dit onderwerp
Blog - Verdiensten 11 jaar stockfotografie
Blog - 10 jaar stockfotografie
Artikelen uit dezelfde categorie: Verdiensten
Maak meer alledaagse foto's
Stockfoto's uit het dakraam
 

Reacties

Nog geen reacties
dinsdag, 16 april 2024

Captcha afbeelding

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!