Handboek Stockfotografie

Bestel mijn e-book

Heeft starten met stockfotografie nu nog wel zin?

Heeft het beginnen met stockfotografie op dit moment nog wel zin? Immers, sommige stockbureaus bestaan al meer dan 15 jaar. In al die jaren zijn hun fotocollecties enorm gegroeid. Met elkaar hebben ze honderden miljoenen foto's in de verkoop. Elk te bedenken onderwerp is ook al vele malen gefotografeerd. Kortom, wat heeft het voor zin om mijn foto's daar ook nog aan toe te voegen?
De gestelde vraag is heel terecht. De vraag is ook niet zomaar met een ja of nee te beantwoorden. Daarom een paar overwegingen met zowel voor- als tegen argumenten.

Waarom niet meer beginnen met stockfotografie?

Het is inderdaad een feit dat de databases van de stockbureaus al vol zitten met van alles en nog wat. Elke dag worden door heel veel fotografen daar ook nog weer heel veel foto's aan toegevoegd. Het aantal aanbieders groeit alleen maar. Stockbureaus hebben daar ook gebruik (misbruik) van gemaakt door de royalty's voor fotografen te verlagen. Kregen die een tiental jaren terug nog minstens een hele dollar voor de kleinste foto, tegenwoordig is dat rond de 30 cent. Niet voor niets lees je regelmatig op diverse forums de klaagzangen van stockfotografen over de 'gouden bergen' van weleer. Met een zelfde portfolio zijn de verdiensten nu inderdaad lager dan pakweg 5 á 10 jaar geleden.

Waarom nog wel beginnen met stockfotografie?

Aan de andere kant, de vraag naar digitaal beeldmateriaal stijgt nog altijd. De aantallen verkopen stijgen dus ook nog altijd. Het zijn (bij mij) niet alleen de 'gevestigde' foto's die blijven verkopen, ook nieuwe foto's worden nog steeds verkocht. Ook de foto's waarvan er al heel veel van het zelfde onderwerp zijn!
Ander voorbeeld: Een foto nog maar net beschikbaar op Shutterstock en meteen al verkocht!
Een voorbeeld: elk voorjaar ga ik in de Noordoostpolder er op uit om tulpen te fotograferen. Samen met mij hebben fotografen daarvan al heel veel stockfoto's beschikbaar. Maar elk jaar opnieuw verkopen mijn nieuwste foto's toch ook weer. Ondanks het 'overaanbod' dat er al is!? Blijkbaar is er bij veel klanten toch altijd een behoefte aan 'nieuw' beeldmateriaal.

Conclusie

Een duidelijke conclusie is dus niet te geven. Als je denkt dat je (nu nog) met stockfotografie snel veel geld kunt verdienen heb ik maar één advies: Niet aan beginnen! Bespaar je de teleurstelling en frustratie.

Maar als je bereid bent er tijd in te stoppen en je accepteert dat de verdiensten langzaam op gang (kunnen) komen, dan zijn er zeker mogelijkheden! Als je er daarnaast ook nog plezier aan beleeft en het leuk vind om zo af en toe je eigen foto's terug te zien, waarom zou je dan geen poging wagen? En gaandeweg merk je dan dat je inkomsten 'ineens' toch wel een leuk bedragje beginnen te worden :-).

Lees ook

Wat is stockfotografie - Hoe werkt stockfotografie en waarom doe ik het
Zeven jaar stockfotografie - Mijn persoonlijke ervaringen en verdiensten na zeven jaar stockfotografie
Hoe werkt dat: foto's verkopen bij een stockbureau...
Wanneer is stockfotografie rendabel?
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 11 april 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/