Handboek Stockfotografie

Bekijk mijn e-book

Heeft starten met stockfotografie nu nog wel zin?

Heeft het beginnen met stockfotografie op dit moment nog wel zin? Immers, sommige stockbureaus bestaan al meer dan 15 jaar. In al die jaren zijn hun fotocollecties enorm gegroeid. Met elkaar hebben ze honderden miljoenen foto's in de verkoop. Elk te bedenken onderwerp is ook al vele malen gefotografeerd. Kortom, wat heeft het voor zin om mijn foto's daar ook nog aan toe te voegen?
De gestelde vraag is dus heel terecht. De vraag is ook niet zomaar met een ja of nee te beantwoorden. Daarom een paar overwegingen met zowel voor- als tegen argumenten.

Groeiende stockbureaus

Het is inderdaad een feit dat de databases van de stockbureaus al vol zitten met van alles en nog wat. Elke dag worden door heel veel fotografen daar ook nog weer heel veel foto's aan toegevoegd. Het aantal aanbieders groeit alleen maar.
Stockbureaus hebben daar ook gebruik (misbruik) van gemaakt door de royalty's voor fotografen te verlagen. Kregen die een tiental jaren terug nog minstens een hele dollar voor de kleinste foto, tegenwoordig is dat rond de 30 cent. Niet voor niets lees je regelmatig op diverse forums de klaagzangen van stockfotografen over de 'gouden bergen' van weleer. Met een zelfde portfolio zijn de verdiensten nu inderdaad lager dan pakweg 5 á 10 jaar geleden.

Waarom niet meer beginnen met stockfotografie?

Om erachter te komen wat je wilt, en wat je ervoor over zou hebben, is het handig het onderstaande lijstje vragen voor jezelf te beantwoorden:

 • Je wilt met stockfotografie snel veel geld verdienen?Je vindt het logisch dat voor elke foto een serieuze prijs wordt betaald?
 • Zie je stockfotografie als een serieuze (bij)verdienste waarbij de vergoeding in verhouding moet staan met de tijd die je erin stopt?
 • Verwacht je het rendement op je investering en inspanning ook op relatief korte termijn terug?
 • Je accepteert het niet dat een foto, die jij helemaal geweldig en perfect vindt, toch door het stockbureau om een dubieuze reden wordt afgekeurd?
 • Je vindt het onterecht dat het merendeel van de verkoop van een stockfoto voor het stockbureau is. De fotograaf krijgt maar een kleiner deel van de opbrengst?

Als je een van bovenstaande vragen met 'ja' hebt beantwoord dan heb ik eigenlijk maar één advies voor je: Begin niet met stockfotografie!!

Bespaar jezelf de nodige moeite, teleurstelling en frustratie. Ga lekker op een andere manier met je foto's aan de slag. Voor jou geeft dat vast en zeker veel meer voldoening!

Wanneer nog wel beginnen met stockfotografie?

Om na te gaan of stockfotografie wel iets voor jou is zou je het volgende lijstje vragen moeten beantwoorden:

 • Je vindt het leuk om op een andere manier met je foto's bezig te zijn. De geïnvesteerde tijd en moeite heb je er graag voor over.
 • Je vindt het niet erg dat de vergoeding voor een stockfoto laag kan zijn. Elk kwartje van een verkochte foto is er immers één meer dan geen enkel kwartje van de foto die alleen maar op je harde schijf blijft staan.
 • Je accepteert het dat een redelijke verdienste pas na maanden/jaren op gang komt. De eerste periode is en blijft het vaak 'dubbeltjeswerk' per maand.
 • Je verheugt je erop om je eerste foto 'plots' zomaar en ineens ergens terug te zien. Op een website, in een blad of wellicht zelfs op TV!?
 • Elke foto van jezelf die je daarna 'ergens' terugziet geeft je een stukje voldoening en tevredenheid.
 • Des te leuker vind je het als je erachter komt dat je na verloop van tijd toch 'ineens' je eerste uitbetaling kan aanvragen!

Heb je een van deze vragen met een ja beantwoord, dan is het voor jou wellicht interessant om (nog) wel met stockfotografie te beginnen.

Een beetje motivatie ...!

Om je toch een beetje extra te motiveren: de vraag naar digitaal beeldmateriaal stijgt nog altijd. De aantallen verkopen stijgen dus ook nog altijd. 
Het zijn (bij mij) niet alleen de 'gevestigde' foto's die blijven verkopen, ook nieuwe foto's worden nog steeds verkocht. Ook de foto's waarvan er al heel veel van het zelfde onderwerp zijn! Nieuwe foto's verkopen kan dus nog altijd!
Voorbeeld 1
Een foto nog maar net beschikbaar op Shutterstock en meteen al verkocht!
Elk voorjaar ga ik in de Noordoostpolder er op uit om tulpen te fotograferen. Samen met mij hebben fotografen daarvan al heel veel stockfoto's beschikbaar. Maar elk jaar opnieuw verkopen mijn nieuwste foto's toch ook weer. Ondanks het 'overaanbod' dat er al is!? Blijkbaar is er bij veel klanten toch altijd een behoefte aan 'nieuw' beeldmateriaal.
Voorbeeld 2
Stockfoto uit het dakraam
Onlangs heb ik vanuit mijn dakraam een aantal foto's gemaakt van een schoonmaker die op het dak van het huis achter ons bezig was. Een paar 'toevallige' foto's die wel meteen heel goed verkopen.
Lees voor het hele verhaal daarover mijn blog Stockfoto's uit het dakraam.

Conclusie

Of je wel of niet met stockfotografie wilt beginnen kun je alleen zelf beslissen. Maar wellicht dat de hier genoemde overwegingen je daarbij wel een beetje kunnen helpen.

Hoe werkt dat: foto's verkopen bij een stockbureau...
Wanneer is stockfotografie rendabel?
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
donderdag 16 september 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/