Handboek Stockfotografie

Bestel mijn e-book

Hoe werkt dat: foto's verkopen bij een stockbureau?

Stockfotografie is het verkopen van foto's via internet. Zogenaamde stockbureaus beheren daarvoor grote foto-databases die online te benaderen zijn. In tegenstelling tot foto's die 'in opdracht' zijn gemaakt, kan een klant zoeken in een database met foto's. Die bevat miljoenen foto's van vrijwel alles wat de moeite waard is te fotograferen. De klant selecteert de gewenste foto's en betaald daarbij alleen voor die foto's die hij daadwerkelijk heeft gekocht.
Een stockfotograaf biedt zijn foto's dus aan bij stockbureaus. Dat verzorgt de verkoop en verdere administratieve afhandeling voor hem. Uitbetalingen van de provisie aan de fotograaf vindt plaats op basis van het aantal verkochte foto's.Voor meer informatie zie ook de artikelen Wat is stockfotografie en Foto's verkopen.

Acceptatie door stockbureau

Na aanmelding moet je door de acceptatieprocedure. Bij een aantal bureaus volstaat dat met het invullen van een vragenlijst. Bij sommige bureaus moet eerst een aantal foto's ter beoordeling worden aangeboden. Er wordt dan gekeken naar de kwaliteit en de commerciële waarde van je foto's. Zijn die goed, dan ben je toegelaten en kun je beginnen met het aanbieden van je foto's.
Internationale stockbureaus worden steeds kritischer op je identificatie. Daarom moet je meestal ook een kopie van een identiteitsbewijs opsturen. Dat scan je dan in en stuur je als bijlage mee bij je aanmelding.

Review stockfoto's

Elke foto die je aanbiedt wordt gekeurd. Een reviewer beoordeelt de foto op technische zaken, maar ook op het ontbreken van beeldmerken en logo's. Sommige foto's worden ook afgekeurd omdat de reviewer de foto niet commercieel interessant vind. Enerzijds is dit erg leerzaam, maar anderzijds soms ook heel frustrerend.
Overzicht Veel Gestelde Vragen
Heeft starten met stockfotografie nu nog wel zin?
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 11 april 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/