FAQ - Veel gestelde vragen
Alles wat u wilde weten over stockfotografie maar nooit wist te vragen ...!?

Wat is een modelrelease?

Indien er op een foto herkenbare personen staan is een modelrelease noodzakelijk. Een modelrelease is een getekende verklaring waarmee de betreffende persoon toestemming geeft voor publicatie van de foto's van hem/haar gemaakt.
Indien er op een foto herkenbare personen staan is een modelrelease noodzakelijk. Een modelrelease is een getekende verklaring waarmee de betreffende persoon toestemming geeft voor publicatie van de foto's van hem/haar gemaakt. Voor minderjarigen is ook een handtekening van de ouders/verzorgers noodzakelijk.

Voor alle herkenbare personen op een foto is een eigen release noodzakelijk. Ontbreekt dit, dan wordt de foto onherroepelijk afgekeurd. Indien grote groepen mensen op de foto staan is het vrijwel ondoenlijk van al die personen een modelrelease te bemachtigen. Die foto kan dan niet als stockfoto worden gebruikt, tenzij deze als editoral foto wordt aangeboden.

Bij alle stockbureaus kunnen blanco releases worden gedownload. Overigens bestaan er ook generieke releases die door alle bureaus worden geaccepteerd. Een generiek model- en property release kun je vinden op de downloads pagina.

Releases kunnen als gescande JPG worden geüpload en op de site van het stockbureau aan de betreffende foto worden gekoppeld.

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 20 oktober 2017

Captcha afbeelding