FAQ - Veel gestelde vragen
Alles wat u wilde weten over stockfotografie maar nooit wist te vragen ...!?

Wat is een propertyrelease?

Voor foto's van bepaalde 'eigendommen' is soms toestemming nodig van de eigenaar. Hierbij wordt dan toestemming gegeven voor het gebruik van het beeldrecht van het specifieke onderwerp of object
Voor foto's van bepaalde 'eigendommen' is soms toestemming nodig van de eigenaar. Hierbij wordt dan toestemming gegeven voor het gebruik van het beeldrecht van het specifieke onderwerp of object. Met name voor (beroemde) gebouwen en kunstwerken wordt dan vaak een property release gevraagd. Ook op sommige (merk)artikelen rust vaak copyright.

Het is lastig te bepalen wanneer een property release wel of niet nodig is. Van belang is of het betreffende object het hoofdonderwerp is van de foto of niet. Voor publieke gebouwen zijn de regels daarbij minder streng dan voor private eigendommen.
Elk stockbureau interpreteert deze regels echter op zijn eigen manier en daarbinnen wordt er ook per reviewer weer anders geoordeeld. Uitzoeken wat wel en niet toelaatbaar is, is dan vaak ook een kwestie van 'trial and error'. Sommige stockbureaus hebben op hun site aparte lijsten van onderwerpen met wat wel of niet is toegestaan.

Vaak zal het ondoenlijk zijn om een property release te bemachtigen van een specifiek onderwerp of object. Een mogelijkheid is dan de foto aan te bieden als editoral foto.

Bij alle stockbureaus kunnen blanco releases worden gedownload. Overigens bestaan er ook generieke releases die door alle bureaus worden geaccepteerd. Een generiek model- en property release kun je vinden op de downloads pagina.
Releases kunnen als gescande JPG worden geüpload en op de site van het stockbureau aan de betreffende foto worden gekoppeld.


 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 20 oktober 2017

Captcha afbeelding