Handboek Stockfotografie

Bekijk mijn e-book

Wat is een W-8BEN formulier

De meeste stockbureaus zijn in de USA gevestigd. Over je verdiensten dien je dan ook in Amerika belasting te betalen. Als je niets doet wordt deze automatisch door het stockbureau ingehouden.

Als niet burger van de USA is het daarom handig een zogenaamd W-8BEN formulier in te vullen. Daarmee verklaar je dat je geen Amerikaans staatsburger bent. Je hoeft dan geen belasting te betalen in de VS. Het stockbureau houdt over jouw inkomsten dan geen Amerikaanse tax in.

Het stockbureau heeft wel een ingevuld formulier van je nodig. Hiermee onderbouwt het bij de Amerikaanse belastingdienst (IRS, Internal Revenue Service) waarom geld wordt overmaakt naar het buitenland. Bij een eventuele nacontrole van de IRS moet het stockbureau altijd het formulier kunnen overleggen.

Het W-8BEN formulier is van toepassing op natuurlijke personen, bijvoorbeeld eenmanszaken. Verkoop je stockfoto's vanuit een andere rechtspositie, dan is een ander formulier nodig.

W-8BEN formulier

Wanneer en hoe een W-8BEN formulier in te vullen? 

Als je begint met stockfotografie en je je aangemeld hebt bij een stockbureau hoef je zelf nog geen actie te ondernemen. Pas als je eerste uitbetaling er aan zit te komen zal het stockbureau je zelf vragen om eventueel een W-8BEN formulier in te vullen.  Doe je dat dan, dan wordt er daarna geen Amerikaanse belasting ingehouden.

Overigens ben je in Nederland natuurlijk wel gewoon verplicht je inkomsten op te geven. Zie daarvoor de volgende FAQ:  Moet ik mijn inkomsten bij de belasting opgeven?

Het W-8BEN formulier kun je meestal digitaal invullen op de betreffende site van het stockbureau. Eens in de zoveel tijd wordt je gevraagd het formulier opnieuw te herbevestigen.

Interessante verwijzingen
- Een eigen digitale versie van het formulier kun je downloaden van het Amerikaanse Department of the Treasury Internal Revenue Service
- Een mooie toelichting voor het invullen kun je vinden bij de ING bank
- Ook Flanders Investment & Trade heeft een uitvoerige beschrijving op hun website staan
- En even googlen op internet levert vast nog wel meer invulhulp op!
Hoe word ik uitbetaald?
Moet ik mijn inkomsten bij de belasting opgeven?
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
dinsdag 30 november 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/