Handboek Stockfotografie

Bestel mijn e-book

Wat verdien ik per verkochte foto?

De vergoeding per verkochte stockfoto is relatief laag. Afhankelijk van de soort verkoop per stockbureau varieert die per foto van 25 dollarcent tot aan enkele dollars per foto. In sommige gevallen kan de vergoeding echter ook vele tientallen dollars per foto bedragen. De meeste foto's worden echter voor het lage tarief verkocht.
Bij dergelijk lage bedragen zou je al snel denken dat stockfoto's niet lonen. Echter, stocksites worden wel dagelijks door vele duizenden kopers gebruikt om aan foto's te komen. Een goede stockfoto kan dan ook vele malen verkocht worden. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot vele honderden, of zelfs duizenden verkopen per foto.

Een aardige bijkomstigheid is verder dat je per foto slechts eenmaal tijd moet investeren in het gereedmaken en aanbieden aan het stockburo. Daarna gaan deze foto's inkomsten genereren, en dat is dan een vaste en blijvende (bij)verdienste. En bij het uitbreiden van je portfolio wordt de omzet steeds hoger. En wat zeker ook meespeelt is dat, afhankelijk van de bereikte omzet en het aantal verkochte foto's, de vergoeding per foto dan ook steeds hoger wordt. En uiteraard zal, als de kwaliteit van je foto's beter is, de inkomsten daarover navenant stijgen.

In de onderstaande grafiek het overzicht van mijn kwartaal verdiensten over de afgelopen10 jaar. Meer daarover kun je lezen in Tien jaar stockfotografie.

En zo kan stockfotografie dan toch een aardig zakcentje opleveren. Er zijn (professionele) fotografen die er goed van kunnen leven. Dat zal niet iedereen lukken. Maar een leuke bijverdienste is zeker mogelijk.
Hoeveel je verdient hangt grotendeels van jezelf af. Uiteraard speelt de kwaliteit en de 'verkoopwaarde' van je foto's mee. Maar met meer foto's verkoop je gewoon ook meer. Meer verdienen kan dus altijd, maar dan kost het navenant ook meer tijd. Je krijgt dus terug van wat je er in stopt!

Meer over de opbrengst van stockfotografie kun je lezen in de categorie Verdiensten.

Weet ik wie mijn foto heeft gekocht?
Waarom verschillen de vergoedingen?
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
woensdag 03 maart 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/