FAQ - Veel gestelde vragen

Alles wat u wilde weten over stockfotografie maar nooit wist te vragen ...!?

FAQ - Veel gestelde vragen

Alles wat u wilde weten over stockfotografie ...!?

Zijn er verschillende soorten stockfoto's?

​Is er verschil tussen een gewone foto en een stockfoto? En zo ja, wat zijn dan de verschillen? En zijn er ook nog verschillende soorten stockfoto's te onderscheiden?

Verschillende soorten stockfoto's

Eigenlijk is de eerste vraag verkeerd gesteld. Je hebt maar één soort foto. Je hebt wel de keus of je die foto wel of niet als stockfoto wilt gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen foto's te maken speciaal bedoeld als stockfoto. En daarbij onderscheid ik dan een aantal verschillende soorten.

De gewone foto - Dit zijn de foto's die elke fotograaf maakt. En dat kan dus van alles zijn, vanaf de macrofoto's in je eigen achtertuin tot aan de vakantiefoto's die je overal ter wereld maakt. Maar ook je eigen kind op de schommel kan heel goed als stockfoto dienen.
Meer voorbeelden vind je in de galerij Stockfoto's - gewoon.

De specifieke foto - Als je met stockfotografie bezig bent ga je meer foto's nemen dan normaal. Je ziet ineens onderwerpen die je als 'gewone' foto niet genomen zou hebben. Maar als stockfoto zijn die uitermate geschikt! Dat soort foto's noem ik de specifieke stockfoto.
En deze foto kan nog steeds overal genomen zijn. Even een speciale stockfoto tussen je gewone foto's door! Maar uiteraard kun je er ook meer bewust naar op zoek gaan.
Meer voorbeelden vind je in de galerij Stockfoto's - specifiek.

Productfoto's - Deze worden altijd al met een speciaal doel gemaakt. Bijvoorbeeld voor bedrijven die hun producten willen etaleren in een folder of op internet.
Je kan dat soort foto's ook speciaal als stockfoto gaan maken. Ik ben dat dus ook gaan doen. Het is het ook gewoon leuk om deze speciale manier van fotograferen onder de knie te krijgen.
Meer voorbeelden vind je in de galerij Stockfoto's - Producten.

Modellen - Ook voor (studio)foto's van menselijke modellen geldt hetzelfde als hiervoor. Met een aantal bevriende stockfotografen heb ik een aantal fotoshoots georganiseerd speciaal voor het maken stockfoto's van modellen. Daarover kun je lezen in de blog Model Shoot.
Meer voorbeelden vind je in de galerij Stockfoto's - Modellen.

Editoral stockfoto's - Voor het aanbieden van stockfoto's geldt een aantal regels. Zo mogen er geen herkenbare personen in beeld zijn. Ook is het ook verboden foto's van intellectuele eigendommen aan te bieden.
Wil men deze foto's toch aanbieden dan is een model release of een property release noodzakelijk. Vaak zijn deze niet beschikbaar. Maar dan is er de mogelijkheid deze foto's als zogenaamde editoral stockfoto's aan te bieden.
Meer voorbeelden vind je in de galerij Stockfoto's - Editoral

Wanneer is een foto geschikt als stockfoto?
Waar en wanneer maak ik stockfoto's?
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
woensdag 29 januari 2020

Captcha afbeelding