FAQ - Veel gestelde vragen
Alles wat u wilde weten over stockfotografie maar nooit wist te vragen ...!?

Zijn er verschillende soorten stockfoto's?

​Is er verschil tussen een gewone foto en een stockfoto? Zo ja wat zijn die verschillen dan en kunnen die worden onderscheiden in soorten stockfoto's?

Verschillende soorten stockfoto's

Eigenlijk is de vraag verkeerd gesteld. Je hebt maar één soort foto. Je hebt wel de keus of je die foto wel of niet als  stockfoto wilt gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen foto's te maken speciaal bedoeld als stockfoto. En daarbij heb je eigenlijk veel meer mogelijkheden dan voor een gewone foto.

Als ik de verschillende soorten (stock)foto's zou willen benoemen kom ik tot het volgende rijtje:
 • De gewone foto: Dit zijn in feite de foto's die elke fotograaf maakt. En dat kan dus van alles zijn, vanaf de macrofoto's in je eigen achtertuin tot aan de vakantiefoto's die je overal ter wereld maakt. Maar ook je eigen kind op de schommel kan heel goed als stockfoto dienen.
  Voorbeelden van deze foto's vind je in de galerij Stockfoto's - gewoon.
 • De specifieke foto: Als je met stockfotografie bezig bent ga je meer foto's dan normaal nemen. Je ziet ineens onderwerpen die je als 'gewone' foto niet genomen zou hebben, maar die als stockfoto wel uitermate geschikt zijn. Die foto's noem ik de specifieke stockfoto.
  En deze foto kan nog steeds overal genomen zijn. Even een speciale stockfoto tussen je gewone foto's door! Maar uiteraard kun je er ook meer bewust naar op zoek gaan, of zelfs een sessie beleggen om alleen specifiek stockfoto's te gaan maken.
  Voorbeelden van deze foto's vind je in de galerij Stockfoto's - specifiek.
 • Productfoto's:  Ik zelf ben productfoto's gaan maken om te verkopen als stockfoto. Dat het daarna ook gewoon leuk is om deze manier van fotograferen onder de knie te krijgen speelt uiteraard mee. 'Gewone' productfoto's heb ik dus niet. Andere fotografen hebben wellicht wel productfoto's in hun bezit die ze eerst als 'gewone' foto hebben gemaakt voor andere doeleinden, maar daarna ook hebben aangeboden als stockfoto.
  Voorbeelden van deze foto's vind je in de galerij Stockfoto's - Producten.
 • Modellen: Ook voor (studio)foto's van menselijke modellen geldt hetzelfde als hiervoor. Vaak worden deze foto's voor heel andere doeleinden gebruikt, maar ook worden er fotoshoots georganiseerd speciaal voor stockfoto's. Met een aantal bevriende stockfotografen heb ikzelf ook wel eens zoiets gedaan. Daarover kun je lezen in Model Shoot.
  Voorbeelden van deze foto's vind je in de galerij Stockfoto's - Modellen.

De hiervoor genoemde indeling kent geen harde grenzen. Veel foto's kunnen in meerdere categorieën worden ingedeeld. Ik heb het rijtje hier slechts genoemd als een soort bewustwording hoe je tegen de verschillende 'soorten' stockfoto's kan aankijken.

 

Reacties

Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 20 oktober 2017

Captcha afbeelding