FAQ - Veel gestelde vragen

Alles wat u wilde weten over stockfotografie maar nooit wist te vragen ...!?

FAQ - Veel gestelde vragen

Alles wat u wilde weten over stockfotografie ...!?

Zijn foto programma's handig bij stockfotografie?

Foto programma's zijn handig om je workflow bij stockfotografie te ondersteunen. Deze kun je gebruiken om je foto's te beheren, maar ook om die te bewerken.

Stockfoto's beheren

Voor het beheren van je (stock)foto's kun je een fotobeheerprogramma gebruiken. Dat verzorgt het beheer van je foto's op je computer. Daarnaast heeft het meestal ook extra mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een eenvoudige bewerking of het toekennen van trefwoorden aan je foto. Daarmee zou je kunnen aangeven welke foto al wel of niet is aangeboden als stockfoto.

Er zijn meerdere goede fotobeheerprogramma's in de handel. De meest gebruikte (commerciële) pakketten zijn Adobe Lightroom en Apple Aperture. Ook ACDsee wordt veel gebruikt, maar er zijn er veel meer, soms ook gratis. Elke programma heeft uiteraard weer zijn eigen specifieke (on)mogelijkheden. Het is aan jou of je een beheerprogramma wilt gebruiken, en zo ja, naar welke je persoonlijke voorkeur dan uitgaat.

Ook zonder fotobeheerprogramma is het uiteraard mogelijk je foto's te beheren. Je  dient dan wel zelf zorg te dragen voor een goede mappenstructuur, een logische naamgeving, een administratie over welke foto wel/niet zijn aangeboden et cetera.

Stockfoto's bewerken

Net als voor foto's beheren zijn er ook programma's om foto's te bewerken. Verzorgt een beheerprogramma alleen de 'administratie' van je foto, een bewerkingsprogramma past deze ook echt aan. Je kan dan denken aan belichting, ruis, het weghalen van vlekken, bijsnijden et cetera.
Photoshop is de standaard in fotobewerking. Dit pakket is echter stevig geprijsd en er zijn ook veel andere (gratis) pakketten in de handel. Elk daarvan heeft uiteraard weer zijn eigen (on)mogelijkheden.

Wat is een goede workflow?
Mag ik een foto bewerken?
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
dinsdag 22 oktober 2019

Captcha afbeelding