Fotoshoot voor maken stockfoto's

Onlangs is het er weer eens van gekomen. Een fotoshoot met modellen, specifiek gericht op het maken van stockfoto's. Nu heb ik dat al een vaker gedaan, zie het verslag van deze model shoot, maar elke keer is toch weer nieuw en anders.
Het is belangrijk iedere keer vooraf weer goed na te denken over de soort foto's die je wilt maken. Welke foto wil ik maken, zal die verkopen, en zo ja, wat moet ik er aan voorbereiden?​ In deze blog een aantal voorbeelden van verschillende soorten foto's met bijbehorende tips.

Zoals eerder vond de organisatie van deze dag plaats vanuit het Nederlandse forum voor stockfotografen www.stockfotografie.pro. Dit keer konden we via een van onze leden terecht in de muziekschool in Soest. Daar konden we met vijf fotografen aan de slag met de modellen Christine, Elisandra en Pascal.
Ik heb deze dag verschillende soorten stockfoto's gemaakt. Van elke soort hierna een voorbeeld met een toelichting​.

Veel gevraagd stockfoto onderwerp

Elisandra met een schoolbord geschikt voor vrije tekst van de koper
Het thema van deze foto is overbekend. Een situatie waarin de koper van de foto zelf een tekst kan plaatsen komt op heel veel manieren voor. Veelgevraagd en veelgebruikt dus. Op dit plaatje is het Elisandra met een zwart schoolbord.
Uiteraard zijn er al erg veel van dit soort stockfoto's. Dus waarom maak ik deze foto dan ook nog een keer? Eigenlijk om twee redenen. Als foto's veel gevraagd zijn, is de kans voor mij om deze te verkopen ook weer veel groter. En met het maken van deze foto sta ik vooralsnog ook weer boven aan de lijst met nieuwste foto's. En daarnaast, ik vond het gewoon leuk om deze foto ook zelf in mijn portfolio te hebben. Wie weet zal ik hem zelf ook nog wel eens gebruiken!?

Laat je stockfoto foto opvallen

Christine vangt een mega ballon. Een foto in fel rode kleuren.
Een andere manier om foto's te verkopen is te zorgen dat ze opvallen. Als een koper moet zoeken in een hele rij met kleine bitmaps, zorg dan dat jouw foto daar uitspringt. Een kleurig plaatje valt dan eerder op. Dat was de reden dat ik ook foto's met gekleurde ballonnen heb gemaakt en ook een aantal met zogenaamde mega-ballonnen.
Gelukkig had Christine ook rode kleding bij zich (moet je dus van tevoren wel met het model overleggen!) en tezamen met de rode ballon geeft dat de bijgaand opvallende plaat.
Het is zeker dat in een rij bitmaps deze er door de felle kleur direct uitspringt. Kleur verkoopt dus!

Specifiek thema voor stockfoto

Pascal met overall en een grote rol touw op zijn schouder
Een derde manier om gericht stockfoto's te maken is om aan de slag te gaan met een specifiek thema. De redenering is dan precies andersom dan bij de veelgevraagde onderwerpen. De foto zal misschien minder verkocht worden, maar als jij dan een van de weinigen bent die hem aanbiedt, heb je nog steeds een goede kans op verkopen.
Het centrale onderwerp in dit onderwerp is het touw. Tezamen met een overall en een helm is Pascal een stoere bouwvakker. Een dergelijk thema vergt wel wat extra voorbereiding. Allereerst het zoeken naar het onderwerp en daarna het verzamelen van de attributen. Een noodzakelijk maar evengoed ook leuk klusje. En nu maar afwachten wat dat oplevert.

Tot slot: Als de foto's van deze dag een beetje gaan verkopen is dat natuurlijk mooi. Maar al zou het niet zo zijn, dan heb ik nog altijd een leuke dag gehad. Veel geleerd en ook weer veel gelachen.
Anton en Ivonne bedankt voor de organisatie. Gino bedankt voor de catering. Ente bedankt voor de gezelligheid. En vooral ook Christine, Elisandra en Pascal bedankt voor het geweldige modellenwerk!

Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uplo...
Stockfoto's maak je overal
 

Reacties 1

Gast - C Hazelbag op zondag, 12 februari 2017 11:43

Het wss zeker ene gezellige dag!! Het was leuk om met jullie allemaal samen te werken! Bedankt voor de leuke foto's! Groetjes christine

Het wss zeker ene gezellige dag!! Het was leuk om met jullie allemaal samen te werken! Bedankt voor de leuke foto's! Groetjes christine
maandag, 02 oktober 2023

Captcha afbeelding

Op Kruwt.nl beschrijf ik mijn ervaringen met stockfotografie. Je vind er tips en trucs hoe jij ook stockfoto's kan gaan verkopen.
Kruwt.nl is zelf geen stockbureau.

Wat is stockfotografie

Overzicht stockbureaus

Wegwijs worden

Veel gestelde vragen

Handboek Stockfotografie

Bekijk mijn e-book

EB Laatste reacties

Fotoreis Toscane
16 mei 2023
Wat een geweldige foto's Tromp Willem!
Fotoreis Toscane
15 mei 2023
Dank je Tom. Ik ben benieuwd naar jouw foto's met Nikon kleur
Fotoreis Toscane
15 mei 2023
Erg leuke impressie van een mooie week!
Maak meer alledaagse foto's
31 maart 2023
Goedemorgen,Ja zeker. Heel erg bedankt voor je reactie. Ik ben me aan inlezen om te kijken of dit wat voor me is. Jouw i...
Maak meer alledaagse foto's
30 maart 2023
Hallo Marijn, Als je mensen herkenbaar fotografeert dan kun je die foto indienen als zogenaamde redactionele stockfoto. ...

EB Bekijk foto's

Nieuwsbrief ontvangen

Ja, schrijf me in !