Handboek Stockfotografie

Handboek Stockfotografie

In het Handboek Stockfotografie geef ik een gedetailleerde beschrijving van alle aspecten van stockfotografie.

Begin met lezen waarom je er wel of niet mee zou willen beginnen. Lees daarna alles over het maken, bewerken en beheren van geschikte stockfoto's. En ook hoe je deze verkoopt via een stockbureau. Je krijgt een uitvoerige beschrijving van een 15-tal stockbureaus met alle specifieke kenmerken daarvan.
En verder, heel veel tips en trucs die je bij stockfotografie zou willen weten.

Waarom een Handboek Stockfotografie?

Ik ben sinds 2009 bezig met stockfotografie en Kruwt.nl bestaat ook al meer dan 12 jaar. Inmiddels bevat deze website zo'n 180 pagina's met allerlei artikelen over stockfotografie. Voor de (beginnend) stockfotograaf kan zoeken in al die informatie lastig zijn.
Daarom heb ik besloten het Handboek Stockfotografie te schrijven.
 • Alle losse onderwerpen op deze website staan in een logische volgorde in het handboek.
 • De onderwerpen zijn veel meer inhoudelijke en gedetailleerd beschreven dan op deze website.
 • En er staan ook veel nieuwe onderwerpen in het handboek die niet op deze website besproken worden.
Al met behandelt het handboek alle belangrijkste aspecten van stockfotografie. Het geeft een van A tot Z instructie hoe daar mee te beginnen.

Inhoud Handboek Stockfotografie

Wat kun je zoal lezen in het handboek?
 • Wat is stockfotografie?
 • Waarom zou ik (nu nog) wel of niet beginnen met stockfotografie?
 • Welke foto's zijn geschikt als stockfoto?
 • Wat is een goede workflow voor stockfotografie?
 • Elke stap van de workflow uitvoerig beschreven.
 • Betere en thematische stockfoto's maken.
 • Tips hoe meer foto's te verkopen.
 • Uitgebreide Informatie over 15 stockbureaus.
 • Hoe gebruik ik Lightroom voor mijn (stock)fotobeheer?
Al met al 227 pagina's in 24 hoofdstukken met informatie over stockfotografie. Alle geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring en aangevuld met tips en trucs. Als extraatje verder nog een Excel-sjabloon met uitleg hoe je je eigen stockverdiensten zou kunnen bijhouden.

Voorbeeldpagina's Handboek Stockfotografie

Nieuwe versies Handboek

Bestellen Handboek Stockfotografie

Het bijhouden van een website als deze kost tijd. Al die jaren heb ik dat met veel plezier gedaan. Geregeld krijg ik ook vragen die ik zo snel en zo goed mogelijk probeer te beantwoorden. Het schrijven van het handboek heeft ook weer veel tijd gekost. 

Daarom vraag ik voor dit handboek een kleine vergoeding. In ieder geval wil ik daarmee de kosten dekken van deze website. Voorlopig wil ik daarop nog wel even mijn stock-ervaringen met jullie blijven delen. Alvast bedankt !

Handboek Stockfotografie

Bestel het Handboek Stockfotografie (e-book)
Hoe kun je wat bijverdienen met je foto's
Met Excel sjabloon 'Bijhouden verdiensten'

Stockfoto's uit het dakraam
Restricties Shutterstock !?
 

Reacties 15

Gast - Yfke op zaterdag, 12 november 2022 11:36

Hi Jan Willem, ik zou graag de nieuwe versie van eerder gekocht ebook willen downloaden. Volgens het bijschrift kan ik dat doen met de oude link, toch? Die werkt niet meer. Hoe dan wel? Alvast bedankt

Hi Jan Willem, ik zou graag de nieuwe versie van eerder gekocht ebook willen downloaden. Volgens het bijschrift kan ik dat doen met de oude link, toch? Die werkt niet meer. Hoe dan wel? Alvast bedankt
Tromp Willem van Urk op zaterdag, 12 november 2022 12:26

Dag Yfke,
Hier gaat iets mis. Dat had wel zo moeten zijn. Kun je mij die eerste download mail in een reply even apart toesturen? Dan kan ik nagaan wat er niet klopt.
En ik stuur je dan sowieso het nieuwe handboek even onderhands toe.
Sorry voor de verwarring.
groeten, Tromp Willem

Dag Yfke, Hier gaat iets mis. Dat had wel zo moeten zijn. Kun je mij die eerste download mail in een reply even apart toesturen? Dan kan ik nagaan wat er niet klopt. En ik stuur je dan sowieso het nieuwe handboek even onderhands toe. Sorry voor de verwarring. :( groeten, Tromp Willem
Gast - Andre de Wit (website) op zaterdag, 22 oktober 2022 16:22

Hoi Tromp Willem,

Ik had je ebook besteld en al veel plezier van gehad. Heb er heel veel van opgestoken. Vooral dat ik dus heel veel dwangmatigheid achterwege kan gaan laten. Daar ben ik superblij om. Ik heb hem al vaak gelezen.

Ik heb nog wel een vraag over de trefwoorden voor de metadata. Jij doet alles met Stocksubmitter. Maar foto's op je eigen site zetten, is via Lightroom ook handig. De landen, plaatsnamen en streken heb ik in de metatags ingevoerd. In Lightroom zelf vind je ze dan wel via doorzoekbare meta gegevens of titel, als je daar bijvoorbeeld Posbank hebt ingevuld. Maar niet als trefwoord zijn ze niet vindbaar.
Ik moet ze dus eigenlijk toch ook nog als trefwoord invullen?

vriendelijke groet,
Andre

Hoi Tromp Willem, Ik had je ebook besteld en al veel plezier van gehad. Heb er heel veel van opgestoken. Vooral dat ik dus heel veel dwangmatigheid achterwege kan gaan laten. Daar ben ik superblij om. Ik heb hem al vaak gelezen. Ik heb nog wel een vraag over de trefwoorden voor de metadata. Jij doet alles met Stocksubmitter. Maar foto's op je eigen site zetten, is via Lightroom ook handig. De landen, plaatsnamen en streken heb ik in de metatags ingevoerd. In Lightroom zelf vind je ze dan wel via doorzoekbare meta gegevens of titel, als je daar bijvoorbeeld Posbank hebt ingevuld. Maar niet als trefwoord zijn ze niet vindbaar. Ik moet ze dus eigenlijk toch ook nog als trefwoord invullen? vriendelijke groet, Andre
Tromp Willem van Urk op zaterdag, 22 oktober 2022 18:31

Dag Andre, bedankt voor je reactie. Fijn dat je tevreden bent!
Ik begrijp dat je ook al met stockfoto's verkopen begonnen bent. Lukt het nog een beetje? Veel succes en vooral ook plezier ermee!
Ja, via Lightroom zelf kun je je trefwoorden natuurlijk ook prima afhandelen. Het is maar net waar jij je het prettigst bij voelt. Ikzelf doe dat niet omdat ik dan vervuiling krijg met mijn 'eigen' privé-trefwoorden, en omdat Lightroom de trefwoorden niet op belangrijkheid sorteren kan.
Die toelichting heb ik verder uitgebreid in mijn handboek beschreven.

Dag Andre, bedankt voor je reactie. Fijn dat je tevreden bent! Ik begrijp dat je ook al met stockfoto's verkopen begonnen bent. Lukt het nog een beetje? Veel succes en vooral ook plezier ermee! Ja, via Lightroom zelf kun je je trefwoorden natuurlijk ook prima afhandelen. Het is maar net waar jij je het prettigst bij voelt. Ikzelf doe dat niet omdat ik dan vervuiling krijg met mijn 'eigen' privé-trefwoorden, en omdat Lightroom de trefwoorden niet op belangrijkheid sorteren kan. Die toelichting heb ik verder uitgebreid in mijn handboek beschreven.
Gast - Andre (website) op zaterdag, 22 oktober 2022 20:55

Ja druk met fotobewerking, sorteren, juiste titels en trefwoorden geven.
Wat me opviel is dat wanneer namen van landen, streken en plaatsen als trefwoord worden gebruikt dit met alleen kleine letters moet? Dat druist wel tegen mijn gevoel in. Maar het zal wel een reden hebben? Moeten de titels en beschrijvingen eigenlijk ook alleen in kleine letters? Of kun je daar wel hoofdletters gebruiken?

Ja druk met fotobewerking, sorteren, juiste titels en trefwoorden geven. Wat me opviel is dat wanneer namen van landen, streken en plaatsen als trefwoord worden gebruikt dit met alleen kleine letters moet? Dat druist wel tegen mijn gevoel in. Maar het zal wel een reden hebben? Moeten de titels en beschrijvingen eigenlijk ook alleen in kleine letters? Of kun je daar wel hoofdletters gebruiken?
Tromp Willem van Urk op maandag, 24 oktober 2022 18:02

Ik gebruik in de titel en omschrijvingen wel hoofdletters, maar in de trefwoorden juist niet. Ik weet eigenlijk niet of dat uitmaakt. Dat wil ik nog wel eens uitzoeken!

Ik gebruik in de titel en omschrijvingen wel hoofdletters, maar in de trefwoorden juist niet. Ik weet eigenlijk niet of dat uitmaakt. Dat wil ik nog wel eens uitzoeken!
Gast - Rik op dinsdag, 23 augustus 2022 19:31

Hoi Tromp Willem,
Via via kom ik toch weer op een site van jou terecht.
Nu ook al birkenscgrijvet geworden… ?
Je foto’s van IJsland herken ik. Ook wij zijn daar geweest met zo’n dikke auto. Wij konden ook dwarsover, 2 keer door de binnenlanden gereden. Heel bijzonder land. Groet, Rik

Hoi Tromp Willem, Via via kom ik toch weer op een site van jou terecht. Nu ook al birkenscgrijvet geworden… ? Je foto’s van IJsland herken ik. Ook wij zijn daar geweest met zo’n dikke auto. Wij konden ook dwarsover, 2 keer door de binnenlanden gereden. Heel bijzonder land. Groet, Rik
Tromp Willem van Urk op woensdag, 24 augustus 2022 22:12

Ha Rik. Ja IJsland is iets aparts. Wij waren in juni, de binnenlandroutes waren toen helaas nog niet open. Maar we hebben genoeg ander moois gezien !

Ha Rik. Ja IJsland is iets aparts. Wij waren in juni, de binnenlandroutes waren toen helaas nog niet open. Maar we hebben genoeg ander moois gezien !
Gast - Loes op donderdag, 18 maart 2021 16:00

Ik heb het e-book gekocht en er geen moment spijt van gehad! Telkens als er onder het lezen een vraag bij me op kwam dan werd die binnen een paar minuten alsnog beantwoord. Tromp Willem heeft echt overal aan gedacht bij het schrijven van dit boek, al mijn vragen werden beantwoord. Als je al bezig bent met stockfotografie een geweldige aanvulling en als je nog moet beginnen raad ik aan eerst het boek te lezen en daarna te beginnen, het scheelt een hele boel moeite die je misschien voor niets gaat doen! Kortom veel kwaliteit voor een klein bedrag!

Ik heb het e-book gekocht en er geen moment spijt van gehad! Telkens als er onder het lezen een vraag bij me op kwam dan werd die binnen een paar minuten alsnog beantwoord. Tromp Willem heeft echt overal aan gedacht bij het schrijven van dit boek, al mijn vragen werden beantwoord. Als je al bezig bent met stockfotografie een geweldige aanvulling en als je nog moet beginnen raad ik aan eerst het boek te lezen en daarna te beginnen, het scheelt een hele boel moeite die je misschien voor niets gaat doen! Kortom veel kwaliteit voor een klein bedrag!
Gast - Arjan (website) op donderdag, 04 februari 2021 11:58

Een mooi en duidelijk boek. Veel tips over hoe je dingen kunt aanpakken zonder te veel tijd te verspelen. Wat zeker handig is als je hier net mee begint, want dan kan het indienen van foto's best verwarrend zijn. Maar ook mensen met ervaring kunnen nog tips opdoen in dit boek. Gewoon een objectief boek dat vertelt hoe het werkt, en geen onzin vertelt.

Een mooi en duidelijk boek. Veel tips over hoe je dingen kunt aanpakken zonder te veel tijd te verspelen. Wat zeker handig is als je hier net mee begint, want dan kan het indienen van foto's best verwarrend zijn. Maar ook mensen met ervaring kunnen nog tips opdoen in dit boek. Gewoon een objectief boek dat vertelt hoe het werkt, en geen onzin vertelt.
Gast - Dianne de Goeijen (website) op woensdag, 13 januari 2021 13:11

Beste Willem,

In de eerste lock-down ben ik begonnen met het verzamelen van beeld.
Met behulp van uw website ben ik aan de slag gegaan. Toen mijn werk gelukkig in de zomer wel weer kon is het verzamelen even op een zijspoor gezet.

Nu in de tweede thuiszitperiode heb ik de boel weer opgepakt en tot mijn grote vreugde heeft u een heel boek gemaakt! Al mijn vragen in een naslagwerk!

Hartelijk dank dat u dit heeft gedaan. Mijn enthousiasme is alleen maar toegenomen.
Ik weet dat er enorm veel werk te wachten staat, maar ik heb geen haast.
Zou het fantastisch vinden dat er beelden overal ter wereld gebruikt kunnen gaan worden van mijn hand, en het niet staat te niksen in mijn grote archief.

Met hartelijke groet uit Gramsbergen,
Dianne de Goeijen

Beste Willem, In de eerste lock-down ben ik begonnen met het verzamelen van beeld. Met behulp van uw website ben ik aan de slag gegaan. Toen mijn werk gelukkig in de zomer wel weer kon is het verzamelen even op een zijspoor gezet. Nu in de tweede thuiszitperiode heb ik de boel weer opgepakt en tot mijn grote vreugde heeft u een heel boek gemaakt! Al mijn vragen in een naslagwerk! Hartelijk dank dat u dit heeft gedaan. Mijn enthousiasme is alleen maar toegenomen. Ik weet dat er enorm veel werk te wachten staat, maar ik heb geen haast. Zou het fantastisch vinden dat er beelden overal ter wereld gebruikt kunnen gaan worden van mijn hand, en het niet staat te niksen in mijn grote archief. Met hartelijke groet uit Gramsbergen, Dianne de Goeijen
Gast - Lars Fortuin (website) op donderdag, 24 december 2020 09:06

Mooi boek!
Ik heb het e-boek nu een aantal weken en het leest heel prettig weg.
Qua indeling en onderwerpen is het heel compleet en uitgebreid, zonder langdradig te zijn.
Super gemaakt, dankjewel!

Mooi boek! Ik heb het e-boek nu een aantal weken en het leest heel prettig weg. Qua indeling en onderwerpen is het heel compleet en uitgebreid, zonder langdradig te zijn. Super gemaakt, dankjewel!
Gast - Fred Noomen (website) op woensdag, 09 december 2020 10:54

Een super initatiëf !!

Een super initatiëf !!
Tromp Willem van Urk op woensdag, 09 december 2020 21:36

Bedankt Fred !
Ik heb voor alle duidelijkheid er nog een keer e-book bij gezet.

Bedankt Fred ! Ik heb voor alle duidelijkheid er nog een keer e-book bij gezet.
Gast - Fred Noomen (website) op woensdag, 09 december 2020 10:52

Dit wordt neem ik aan een e-book ?

Dit wordt neem ik aan een e-book ?
maandag, 02 oktober 2023

Captcha afbeelding

Op Kruwt.nl beschrijf ik mijn ervaringen met stockfotografie. Je vind er tips en trucs hoe jij ook stockfoto's kan gaan verkopen.
Kruwt.nl is zelf geen stockbureau.

Wat is stockfotografie

Overzicht stockbureaus

Wegwijs worden

Veel gestelde vragen

Handboek Stockfotografie

Bekijk mijn e-book

EB Laatste reacties

Fotoreis Toscane
16 mei 2023
Wat een geweldige foto's Tromp Willem!
Fotoreis Toscane
15 mei 2023
Dank je Tom. Ik ben benieuwd naar jouw foto's met Nikon kleur
Fotoreis Toscane
15 mei 2023
Erg leuke impressie van een mooie week!
Maak meer alledaagse foto's
31 maart 2023
Goedemorgen,Ja zeker. Heel erg bedankt voor je reactie. Ik ben me aan inlezen om te kijken of dit wat voor me is. Jouw i...
Maak meer alledaagse foto's
30 maart 2023
Hallo Marijn, Als je mensen herkenbaar fotografeert dan kun je die foto indienen als zogenaamde redactionele stockfoto. ...

EB Bekijk foto's

Nieuwsbrief ontvangen

Ja, schrijf me in !