Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto’s

Elke fotograaf herkent zich in dit beeld: een mooi onderwerp op de voorgrond, maar die akelig saaie lucht daarboven doet je foto geen goed. Vooral voor stockfotografen is dat een ramp. Immers, je foto wordt gekocht omdat hij er zo mooi uitziet en dan moet de lucht ook een beetje meewerken.

Wilde je de lucht verbeteren, dan was je tot voor kort nog wel even bezig met Photoshop. Vanaf nu echter niet meer. Met Luminar 4 is het mogelijk om met letterlijk één klik de lucht van je foto te vervangen. Van grijs naar blauw met witte wolken of een kleurrijke zonsopskomst? Het kan allemaal.
Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het werkt echt. En nog goed ook!

Weg met die saaie luchten 

​Een lucht kan je foto maken en breken. Helaas heb je die vaak niet voor het uitkiezen. Je kan proberen een saaie lucht zo veel als mogelijk buiten beeld te houden. Maar soms heb je geen keus en staat die wel op je foto. Voor de verkopen als stockfoto niet al te best.
Een mogelijk redmiddel is dan de lucht vervangen. Tot dusver een hele klus in Photoshop. Naast de nodige kennis kostte dat in ieder geval veel tijd.

En nu is er Luminar 4. Had dit programma in versie 3 nog een 'Sky Enhancer' die je bestaande lucht al flink kon oppeppen, nu is er het 'AI Sky Replacement' tool. Letterlijk met één klik een andere lucht en een compleet nieuwe foto.

Nieuwe Lucht
Oude lucht

Toren van liftschaft zoutmijn in de buurt van Krakau. Foto genomen op een grijze miezerige regendag.

Luminar 4 

Luminar 4 is ontwikkeld door de firma Skylum. Het pakket is te gebruiken als stand-alone systeem maar ook als plugin vanuit Adobe en Apple producten. Naast het luchten verbeteren heeft Luminar nog veel meer interessante tools aan boord. Een heel mooi gereedschap is de 'AI Enhance'. Weer kun je met één klik het aanzien van een hele foto aanpakken. En Luminar doet dat op een slimme manier. Het analyseert de foto en past alleen effecten toe waar nodig.

Wil je portretten bewerken, dan kun je daar de 'AI Skin Enhancer' en 'Portrait Enhancer' voor gebruiken. Ook die kunnen weer in één klik portretten een hele oppepper geven.

Bjj alle tools zijn de nodige extra knoppen beschikbaar. Naar believen kan je effecten nog aanpassen. Uiteraard zijn de verschillende tools ook te combineren. De onderstaande foto heb ik eerst met AI-Enhance' bewerkt en daarna met 'Sky-Replacement' de lucht vervangen. En dat dus met twee klikken.

Bewerkte foto
Originele foto

Krakau Wawel kasteel en citadel. Foto genomen op een grijze regendag.

Hoe goed is het Sky Replacement tool?

Een lucht vervangen is geen sinecure. Bijvoorbeeld bij bomen zijn er erg veel kleine vlakjes lucht die moeten worden aangepakt. Hieronder daarom een test voor Luminar, een foto met bomen. Eerst het origineel en de nieuwe lucht op ware grootte. Daarna nogmaals dezelfde foto's ingezoomd tot op 100%. Oordeel zelf over het resultaat!

Originele foto - ware grootte
Nieuwe lucht - ware grootte
Originele foto -100 % crop
Nieuwe lucht -100 % crop

Oude kerk met begraafplaats in de buurt van Edinburgh, Schotland.

Merk op dat Luminar ook meteen de kleuren van de voorgrond aanpakt. Deze worden in overeenstemming gebracht met de kleur van de nieuwe lucht. Dit voorbeeld is verder onbewerkt, maar uiteraard zijn die kleuren ook weer naar wens te modificeren.

Maar alles heeft een grens. Technisch is het mogelijk, maar het gaat te ver om zomaar in elke foto de lucht door een willekeurig andere lucht te vervangen. Het moet wel blijven ogen.
Op de foto van het kasteel is een natte weg te zien en mensen met paraplu's. Het is onrealistisch daar een strak blauwe lucht boven te zetten. Kies je vervangingslucht dus zorgvuldig uit.

En nog een nuancering: De gekozen voorbeelden zijn vrij statisch. Daarin kan Luminar de 'oude' lucht goed maskeren. Maar bij bijvoorbeeld veel wind met zwiepende takken kan het resultaat minder goed zijn. Toch altijd nog even goed controleren dus!

Conclusie: Luminar geschikt voor stockfoto's?

Die vraag heb ik eigenlijk al beantwoord. Alleen al door het vervangen van luchten kun je veel stockfoto's aanzienlijk verbeteren. Met beleid gebruikt kan die functie je foto's een enorme boost geven.
Daarnaast biedt het programma nog veel andere één-klik-functies. Naar believen is overal nog fine-tuning mogelijk.

Bij mij heeft Luminar vanaf nu een vast plekje in mijn workflow. Samen met Lightroom het belangrijkste programma voor het beheren en bewerken van mijn foto's. Photoshop is er alleen nog voor de specials.

Commerciële luchten toegestaan voor stockfoto's?

Luminar wordt geleverd met een aantal standaard luchten. Ook zijn er aanvullende pakketten te koop met meer specifieke luchten. Al die luchten zijn rechtenvrij te gebruiken, ook voor commerciële toepassingen.

Stockbureaus hebben echter als eis dat foto's, en alle onderdelen daarvan, altijd het eigen werk moeten zijn van de fotograaf. En bij een lucht van Luminar voldoe je daar dus niet aan!
Het is onduidelijk hoe strak de stockbureaus deze regel gaan hanteren. Maar het lijkt me duidelijk dat er zeker actie gaat komen. Zeker als zou blijken dat zo meteen duizenden foto's in hun database dezelfde lucht zouden hebben.
De maatregelen kunnen vrij rigoureus zijn. Bij copyright overtredingen kan je account van de ene op de andere dag worden afgesloten. En dan ben je verder van huis.

Ik heb geen idee of het gebruik van een rechtenvrije commerciële lucht als copyright overtreding wordt gezien. Maar ik ga dat niet uitproberen. Het veilige en simpele alternatief is om alleen 'eigen' luchten te gebruiken. Ik ben in het verleden al eens begonnen met eigen luchtendatabase. Vanaf nu ga ik die verder uitbreiden.
Ik woon vlak bij het IJsselmeer en aan de rand van de polder, dus weidse uitzichten genoeg. Mijn eigen luchten database wordt gevarieerd genoeg ?.

Bewerkte foto
Originele foto

Avondfoto Luxemburg stad. Bewerkte foto met sterrenhemel van Luminar. Mooi voor in mijn eigen plakboek, maar met deze lucht niet geschikt als stockfoto.

Geïnteresseerd in Luminar?

Luminar 4 kost momenteel 89 euro. Omdat ik in deze blog een review van Luminar heb gegeven mag ik een promo code weggeven. Hiermee kun jij het programma kopen met 10 euro korting.
Interessant voor jou, goed voor de zaken van Skylum, maar ook leuk voor mij. Ik krijg dan ook een paar euro provisie ?. Dus als je geïnteresseerd bent: proberen dat pakket !!

Bekijk Luminar 4 en als je het koopt bespaar 10 euro met de kortingscode kruwt_skylum

​Meer artikelen over dit onderwerp
Blog - Software programma's voor stockfotografie
Artikelen uit dezelfde categorie: Software
Artikelen met dezelfde tags: Lightroom, Photoshop

Ballonnen, waterdruppels en computers
Software programma's voor stockfotografie
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 27 september 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/

Zoeken op kaart

Overzicht Galerijen

Toon kaart

Laatste reacties

Wat is stockfotografie
10 augustus 2020
Hallo Henk, Elk stockbureau gaat daar anders mee om. Misschien kun je me in een persoonlijk mailtje aangeven om welke st...
Wat is stockfotografie
09 augustus 2020
Goedemiddagik ben een paar weken nu bezig met uploaden van beelden, (nog geen verkopen helaas volgens mij, maar wel leuk...
Canon 5D Mark III met objectieven te koop
31 juli 2020
Ja daar heb ik ook aan zitten denken. Alleen, die RF 24-70 heeft stabilisatie en is helemaal gebouwd op de R serie. Dat ...
Canon 5D Mark III met objectieven te koop
31 juli 2020
Je kunt die lenzen ook met een adapter op je R camera gebruiken. Heb je een goede reden om dat niet te doen? Overweeg ze...
Wat is stockfotografie
05 juli 2020
Dag Henk, Bedankt voor je reactie. Voor je nickname (de naam die bij je stockfoto's komt te staan) maakt het niet zoveel...

Nieuwsbrief ontvangen

Ja, schrijf me in !