Onverwachte topseller

Er zijn wel eens van die foto's die je als stockfoto aanbiedt terwijl je geen idee hebt of het iets is. Je hebt dan zelf al twijfel over de kwaliteit. Of is het onderwerp wel geschikt als stockfoto? Soms is die twijfel terecht en komt de foto ook niet door de keuring. En als die foto wel wordt goedgekeurd, dan kan deze nog steeds onverkocht in een hoekje van je portfolio terecht komen. Maar soms ook blijkt zo'n foto toch ineens een onverwachte voltreffer!

Plafond van de Hercules zaal in het Paleis van Versailles bij Parijs.
Met deze foto, genomen in het paleis van Versailles bij Parijs, is me dat dus overkomen.​ Niets verwacht en ineens een topper!

Fotograferen Paleis van Versailles 

Afgelopen voorjaar zijn we een paar dagen in Parijs geweest en ook een bezoek aan het Paleis van Versailles gebracht. ​ Natuurlijk de nodige foto's gemaakt. Een aantal van die foto's staat ook onderaan deze pagina. Deze foto´s heb ik indertijd ook als stockfoto aangeboden.  En dan verkoopt er uiteraard zo af en toe ook een. Maar geen bijzondere uitschieters.

De foto van het plafond had ik in eerste instantie niet geselecteerd als stockfoto.  Vooraf geen idee of deze foto wel goedgekeurd zou worden. Er zitten toch wel donkere vlakken in. Ook het onderwerp is niet alledaags. En verder moest ik deze foto van een 'herkenbaar' kunstwerk ook als editoral foto aanbieden.

Op een gegeven moment toch maar besloten het met deze foto te proberen. En daar heb ik dus geen spijt van gehad. Bij alle stockbureaus is deze foto goedgekeurd, en met name bij Shutterstock en Fotolia verkoopt hij als een speer. Alleen bij die twee bureaus in één jaar al meer dan tweehonderd keer over de toonbank. Als je bij Shutterstock zoekt op de term 'Versailles' en je sorteert de foto's op populariteit, dan staat deze foto momenteel op de eerste rij. Bij Fotolia is dat zelfs de eerste plek!
Hieronder een aantal andere foto's van Versailles gemaakt op hetzelfde uitstapje. Alle aangeboden als stockfoto, maar geen van alle komt ook maar in de buurt van mijn aantallen verkopen van het 'plafond'.
En de moraal van dit verhaal: het loont de moeite om eens iets (nieuws) te proberen. Soms wordt het niets, maar ook zo ineens heb je een topseller te pakken. Stockfotografie blijft altijd verrassend!
​Lees ook
​Fotogalerij - Topsellers
Fotogalerij - Stockfoto's - Editoral
FAQ - Wat is editoral gebruik van een foto
Bekijk alle artikelen met de tags Topseller en Editoral

Locatie (Map)

Kruwt.nl is vernieuwd!
Zeven jaar stockfotografie
 

Reacties 4

Gast - Roelof Moorlag op zondag 11 maart 2018 22:33

Gebruik je ook nederlandstalige trefwoorden? Bij Fotolia moet ik aangeven welke taal ik gebruik en zowel titel als trefwoorden moeten daarmee consistent zijn. Ik zou zelf zowel Engels als Nederlands willen gebruiken. Engels voor de afzonderlijke trefwoorden maar voor uitdrukkingen en gezegdes ben ik beter thuis in het Nederlands.

Gebruik je ook nederlandstalige trefwoorden? Bij Fotolia moet ik aangeven welke taal ik gebruik en zowel titel als trefwoorden moeten daarmee consistent zijn. Ik zou zelf zowel Engels als Nederlands willen gebruiken. Engels voor de afzonderlijke trefwoorden maar voor uitdrukkingen en gezegdes ben ik beter thuis in het Nederlands.
Tromp Willem van Urk op maandag 12 maart 2018 17:24

Nee, al mijn trefwoorden zijn Engels, dus ook bij Fotolia ! Dat heeft als groot voordeel dat je maar eenmaal je metadata klaar moet maken. Dan kun je dezelfde jpg aan meerdere bureaus aanbieden zonder extra werk.
Alleen als je nog eens met de Nationale Beeldbank wilt beginnen loop je er tegen aan dat zij weer Nederlands willen :-(.

Nee, al mijn trefwoorden zijn Engels, dus ook bij Fotolia ! Dat heeft als groot voordeel dat je maar eenmaal je metadata klaar moet maken. Dan kun je dezelfde jpg aan meerdere bureaus aanbieden zonder extra werk. Alleen als je nog eens met de Nationale Beeldbank wilt beginnen loop je er tegen aan dat zij weer Nederlands willen :-(.
Tromp Willem van Urk op zondag 11 maart 2018 19:38

Dag Roelof,
Als je zoekt op de trefwoorden "Versailles", "Ceiling" en "Painting" dan staat de bewuste foto bij de meeste stockbureaus aardig boven aan. Ik heb je de foto overigens al toegestuurd. Als je af en toe wat goede feedback op deze site blijft geven vind ik dat een prima ruil
Over het algemeen weet je niet waar een foto terecht komt. Shutterstock heeft een landkaartje waarop je kan zien waar de laatste 10 foto's zijn verkocht. Maar dat is dan alles.
Overigens kun je met Google Search natuurlijk wel op je eigen foto's zoeken. Zo heb ik foto's van mijzelf al op heel wat plaatsen op internet teruggevonden. En voor de rest is het gewoon een tref als je een eigen foto ergens in een magazine of elders terug ziet.
groeten, Tromp Willem

Dag Roelof, Als je zoekt op de trefwoorden "Versailles", "Ceiling" en "Painting" dan staat de bewuste foto bij de meeste stockbureaus aardig boven aan. Ik heb je de foto overigens al toegestuurd. Als je af en toe wat goede feedback op deze site blijft geven vind ik dat een prima ruil :D Over het algemeen weet je niet waar een foto terecht komt. Shutterstock heeft een landkaartje waarop je kan zien waar de laatste 10 foto's zijn verkocht. Maar dat is dan alles. Overigens kun je met Google Search natuurlijk wel op je eigen foto's zoeken. Zo heb ik foto's van mijzelf al op heel wat plaatsen op internet teruggevonden. En voor de rest is het gewoon een tref als je een eigen foto ergens in een magazine of elders terug ziet. groeten, Tromp Willem
Gast - Roelof Moorlag op zondag 11 maart 2018 14:55

Welke trefwoorden heb je aan de foto van het plafond in Paleis van Versailles toegekend?
Ik vind de foto erg geschikt als Frame voor iets anders, weet je of die daarvoor wordt ingezet? Krijg je überhaupt te horen waarvoor je foto is gebruikt wanneer die is verkocht?

Welke trefwoorden heb je aan de foto van het plafond in Paleis van Versailles toegekend? Ik vind de foto erg geschikt als Frame voor iets anders, weet je of die daarvoor wordt ingezet? Krijg je überhaupt te horen waarvoor je foto is gebruikt wanneer die is verkocht?
Gast
maandag 02 augustus 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/

Zoeken op kaart

Overzicht Galerijen

Toon kaart

Handboek Stockfotografie

Bekijk mijn e-book

Laatste reacties

Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto’s
24 mei 2021
Hallo Gerard, Moeilijk om deze vraag zo in het luchtledige (woordgrapje) te beantwoorden. Ik begrijp dat de functie op a...
Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto’s
23 mei 2021
Een vraag: ik kan ineens geen lucht vervangen. Bij lucht vervangen en bij uitgebreide lucht is alles grijs en er wort ni...
Overzicht Veel Gestelde Vragen
20 april 2021
Theoretisch zou dat mogelijk zijn, maar ik heb er nog nooit van gehoord dat dit voorgekomen zou zijn. iStock is overigen...
Overzicht Veel Gestelde Vragen
20 april 2021
Net aangemeld bij IStock, en moet daarvoor een uitgebreid leveringsovereenkomst artiesten ondertekenen. Andere buro's he...
Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto’s
27 maart 2021
De kortingscode werkt ook aanschaf van Luminar Ai. Bedankt!

Bekijk foto's

Nieuwsbrief ontvangen

Ja, schrijf me in !