Handboek Stockfotografie

Bestel mijn e-book

Laatste reacties

Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto’s
27 maart 2021
De kortingscode werkt ook aanschaf van Luminar Ai. Bedankt!
Handboek Stockfotografie
18 maart 2021
Ik heb het e-book gekocht en er geen moment spijt van gehad! Telkens als er onder het lezen een vraag bij me op kwam dan...
Software programma's voor stockfotografie
17 maart 2021
Dag Loes, Als je bij Stocksubmitter editoral foto's upload, dan moet je het betreffende vinkje daarvoor aankruisen. Dat ...
Software programma's voor stockfotografie
17 maart 2021
Hoi Tromp Willem,Ik heb vanmorgen stocksubmitter gedownload en zojuist als test alvast 3 foto's geupload (shutterstock)....
Gastenboek
04 februari 2021
Dag Felix, De Nationale Beeldbank is het enige bureau waar ze absolute exclusiviteit verlangen. Daar ben ik indertijd du...

Depositphotos

Adobe Stock

Adobe is uiteraard bekend van het beheren en verwerken van foto's met Lightroom en Photoshop. Een aantal jaren geleden is men zich ook gaan richten op het verkopen van foto's. In 2014 is daartoe Fotolia overgenomen. De foto's van dit stockbureau zijn een aantal jaren bereikbaar geweest vanuit zowel het 'oude' Fotolia, maar ook vanuit de nieuwe Adobe Stock omgeving.
In november 2018 is bekend gemaakt dat de website van Fotolia in 2019 wordt uitgezet. Zie Fotolia wordt Adobe Stock.

In 2014 is Fotolia dus overgenomen door Adobe. Adobe heeft daarna ook de eigen website Adobe Stock gelanceerd. Deze website is ook geïntegreerd in andere Adobe producten. Het is mogelijk vanuit Lightroom meteen foto's aan te bieden, en vanuit Photoshop om foto's te kopen en direct te gebruiken.
Fotolia en Adobe Stock gebruiken dezelfde foto-database. Dus als je foto's via Fotolia aanbiedt zijn die ook in Adobe Stock vindbaar en vice versa. Ook de priizen voor kopers en de royalties voor fotografen zijn exact dezelfde.

Tot 2019 bestaan Fotolia en Adobe Stock nog naast elkaar. Maar vanaf 5 februari 2019 zal het niet meer mogelijk zijn foto's aan te bieden via Fotolia. Daar kopen is dan nog wel mogelijk tot aan 5 november 2019. Dan wordt ook daar de stekker uitgetrokken en wordt de Fotolia website definitief uit de lucht gehaald.
Nederlandstalige homepage Adobe Stock
De website van Adobe Stock is strak vormgegeven en is ook erg functioneel. De site is meertalig en ook een Nederlandse versie is beschikbaar.
De meeste functies die in Fotolia beschikbaar waren vind je ook terug in Adobe Stock. Deze zijn overzichtelijk gepresenteerd. Net als Fotolia biedt Adobe Stock veel informatie over je (wekelijkse) verkoopstatistieken en daar zijn ook mooie grafieken van te maken.

Toelating bij Adobe Stock 

Adobe Stock kent geen keuring. De aanmelding geschiedt met je Adobe ID. Heb je dat al via andere andere Adobe producten, dan kun je dat hergebruiken. Heb je nog geen Adobe-ID, dan kun je dat aanvragen. 

Je kan daarna meteen met het aanbieden van foto's beginnen. Let er bij je registratie wel op dat je je aanmeldt bij een Europese vestiging. Je uitbetaling is dan in euro's. En omdat je evenveel credits in euro's als in dollars betaald krijgt is dat, gezien de goedkopere dollar, dus veel aantrekkelijker!
Als je een van mijn linken gebruikt kom je op de Nederlandstalig site terecht.

Uploaden bij Adobe Stock 

Uploaden van foto's bij Adobe Stock gaat het gemakkelijkst via FTP. Tot een beperkt aantal foto's kunnen deze ook via de site worden aangeboden. Daarna zoals gebruikelijk per foto nog een aantal categorieën toekennen.
Het is het ook mogelijk de trefwoorden (keywords) op volgorde te sorteren. Dat is belangrijk want Fotolia kende voorheen aan de eerste trefwoorden een groter gewicht toe dan aan de laatste. Het is dus denkbaar dat Adobe Stock dit ook doet. Zorg dus dat je belangrijkste trefwoorden bovenaan komen te staan. En al werk je in de Nederlandstalige versie, bied je keywords altijd aan in het Engels!
Toekennen metadata In Adobe Stock
Het aantal aan te bieden foto's is onbeperkt. Zo kun je bij Adobe Stock dus vrij snel een groot portfolio opbouwen. Adobe Stock accepteert echter geen editoral foto's.

Het reviewen van de foto's gaat meestal behoorlijk snel. Vaak zijn deze binnen één á twee dagen al beoordeeld.

Adobe Stock is een interessant bureau om foto's te gaan verkopen. Mijn inkomsten bij voorheen Fotolia, en nu dus Adobe Stock,  groeien in tegenstelling tot veel andere bureaus nog steeds. Na Shutterstock is dit voor mij het best verkopende stockbureau.
Begin 2018 zijn ook nog de royalties van de fotografen verhoogd. De bedragen die je verdient variëren van ca 33 eurocent tot enkele tientjes per foto.
Een bijzondere service is dat Adobe Stock de gelegenheid biedt om je bij elke verkoop een e-mail te sturen. Altijd leuk om (regelmatig) dat soort mailtjes te ontvangen. Uitbetalingen bij Adobe Stock zijn in euro's. Als je tegoed meer dan 100 euro bedraagt kun je zelf een uitbetaling aanvragen.

Mijn verdiensten bij Adobe Stock 

Mijn verdiensten bij Adobe Stock per kwartaal bijgewerkt t/m maart 2020
Mijn eerste jaren bij toen nog Fotolia zat er nog niet veel schot in de verkopen. Daarna zijn deze echter gaan groeien. Na Shutterstock geeft dit bureau met iStock het hoogste inkomen per maand.

De laatste jaren is de groei wat afgevlakt. Wellicht heeft dat te maken met de overname door Adobe en de daarbij gepaard gaande veranderingen in het businessmodel !? Het kan ook zijn dat ik die periode meer druk ben geweest met andere zaken. Ik heb toen weinig nieuwe foto's heb aangeboden. Niet alleen Shutterstock, maar ook Fotolia/Adobe Stock is daarvoor gevoelig.
Met pieken en dalen is er echter toch nog een licht stijgende trend te zien. Afwachten maar hoe zich dat verder gaat ontwikkelen.

Homepage Adobe Stock met de mogelijkheid meteen foto's te zoeken en te kopen
Adobe Stock verkoopt foto's via haar website. Handig is dat deze foto's ook rechtstreeks vanuit andere Adobe producten zoals Photoshop zijn te benaderen.

Om foto's te kopen kun je er voor kiezen een maandelijks of jaarlijks abonnement af te sluiten. Ook kun je losse foto's kopen. Daar kun je dan weer bundels van assets (credits) voor kopen.
Uitgebreide informatie om foto's te kopen vind je in het Adobe Prijsoverzicht

Geen bijzonderheden.

Bekijk mijn foto's

Bekijk foto's

Je wilt foto's kopen

Koop foto's

Ga zelf foto's verkopen

Meld je aan

Lees meer over Adobe Stock
Kruwt.nl
Fotolia - Beschrijving stockbureau Fotolia (vervalt in 2019)
Blog - Fotolia wordt Adobe Stock

Adobe
Homepage - Starten bij Adobe Stock
Verkopen - Starten met foto's verkopen bij Adobe Stock
Adobe Stock handleiding voor aanbieder foto's
Vergoedingen - Royalty tabel Adobe Stock
Prijsoverzicht - Mogelijkheden voor het kopen van foto's
Mijn portfolio - Mijn foto's bij Adobe Stock
 

Reacties 2

Tromp Willem van Urk op woensdag 29 april 2020 16:37

Dag Paul. Bedankt voor de suggestie. Ik heb de informatie op mijn W-8BEN FAQ pagina bijgewerkt.Ik neem aan dat je die al gezien had .

Dag Paul. Bedankt voor de suggestie. Ik heb de informatie op mijn [url=https://www.kruwt.nl/faq/wat-is-een-w-8ben-formulier]W-8BEN FAQ pagina[/url] bijgewerkt.Ik neem aan dat je die al gezien had ;).
Gast - Paul op dinsdag 28 april 2020 19:25

Beste Kruwt.nl,

Mede dankzij deze hele duidelijke website met informatie en over hoe te beginnen met stockfoto's (proberen) te verkopen, heb ik de sprong gewaagd. Gisteren aangemeld bij Shutterstock en zojuist bij Adobe Stock. Spannend!

Na registratie bij Adobe Stock zie ik echter een vraag tevoorschijn komen over een belastingformulier (W-9 of W-8 BEN). Meteen weer wat geleerd , we blijken sinds 1992 al een belastingovereenkomst met Amerika te hebben. Dacht ik meld het, wellicht kan je het op je site vermelden om het nog informatiever te maken.

Mvg,
Paul

Beste Kruwt.nl, Mede dankzij deze hele duidelijke website met informatie en over hoe te beginnen met stockfoto's (proberen) te verkopen, heb ik de sprong gewaagd. Gisteren aangemeld bij Shutterstock en zojuist bij Adobe Stock. Spannend! Na registratie bij Adobe Stock zie ik echter een vraag tevoorschijn komen over een belastingformulier (W-9 of W-8 BEN). Meteen weer wat geleerd :D, we blijken sinds 1992 al een belastingovereenkomst met Amerika te hebben. Dacht ik meld het, wellicht kan je het op je site vermelden om het nog informatiever te maken. Mvg, Paul
Gast
zondag 11 april 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/