Handboek Stockfotografie

Bestel mijn e-book

Laatste reacties

Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto’s
27 maart 2021
De kortingscode werkt ook aanschaf van Luminar Ai. Bedankt!
Handboek Stockfotografie
18 maart 2021
Ik heb het e-book gekocht en er geen moment spijt van gehad! Telkens als er onder het lezen een vraag bij me op kwam dan...
Software programma's voor stockfotografie
17 maart 2021
Dag Loes, Als je bij Stocksubmitter editoral foto's upload, dan moet je het betreffende vinkje daarvoor aankruisen. Dat ...
Software programma's voor stockfotografie
17 maart 2021
Hoi Tromp Willem,Ik heb vanmorgen stocksubmitter gedownload en zojuist als test alvast 3 foto's geupload (shutterstock)....
Gastenboek
04 februari 2021
Dag Felix, De Nationale Beeldbank is het enige bureau waar ze absolute exclusiviteit verlangen. Daar ben ik indertijd du...

Depositphotos

Canva

Canva is feitelijk geen stockbureau. Het is veel meer een grafische ontwerpomgeving waarin designers voor allerlei verschillende ontwerpen terecht kunnen. Als fotograaf is het mogelijk daarbinnen foto's te verkopen.
Dat het concept van Canva aanslaat spreekt wel uit de cijfers. Opgericht in 2012 in Australië heeft het platform momenteel al meer dan 15 miljoen (professionele) gebruikers en zijn er al meer dan twee miljard ontwerpen met Canva gemaakt.
Canva is een ontwikkelomgeving waarin naast verschillende templates ook beeld-materiaal zoals foto's, illustraties en vectoren beschikbaar is. Daarvoor is het mogelijk foto's als 'normaal' stockmateriaal aan te bieden. Op het moment dat een ontwerper een foto of illustratie van jou in zijn ontwerp gebruikt krijg je een vergoeding.

Website Canva

De website van Canva is gericht op grafisch ontwerpers. Ga je naar de homepage van Canva dan heb je niet meteen het idee dat je stockmateriaal kan aanbieden.
Homepage Canva
Voor het aanbieden van stockfoto's (of illustraties) is het dus even zoeken waar je moet zijn. Je moet je registreren en na aanmelden zijn er contributor pagina's beschikbaar.
Heb je eenmaal de juiste pagina te pakken, dan zet je die bij je browserfavorieten. Daarmee ga je bij vervolgbezoeken altijd meteen naar het goede plekje.

Aanmelden, uploaden en reviews bij Canva

Het registeren bij Canva gaat zonder speciale toelatingseisen. Als je bent aangemeld kun je daarna meteen foto's gaan aanbieden.
Het uploaden via FTP is weer even uitpuzzelen hoe dat precies ingesteld moet worden. Is je dat te veel moeite, dan gebruik je de web-interface.
Na het aanbieden van je foto's kan het reviewen soms behoorlijk lang duren. Meerdere weken is daarbij geen uitzondering. Daarnaast krijg je geen terugmelding (meestal een e-mail) over wel/of niet goedgekeurde foto's. Je moet dus na verloop van tijd zelf kijken wat er in je portfolio staat.
Het bekijken van je eigen portfolio is ook zeer beperkt. Handige functies om te zoeken, bladeren of te sorteren zijn er niet.
De pagina met het overzicht van je verdiensten is daarentegen wel weer redelijk overzichtelijk.
Verkooppagina Canva
Een leuke optie bij Canva is het verkopen van PNG bestanden waarbij de achtergrond vrijgemaakt (transparant) is gemaakt van het onderwerp. Binnen een grafische ontwerpomgeving is er veel vraag naar dergelijke plaatjes.
Als je een beetje handig bent met een pakket als Photoshop kun je dus naast je gewone foto's ook dergelijke transparante PNG afbeeldingen aanbieden. Ik heb dat voor een aantal foto's als proef uitgeprobeerd, en inderdaad zie ik die afbeeldingen regelmatig als verkoop langs komen.
Je moet er dus wat extra tijd instoppen, maar als je wilt kun je met transparante PNG's nog wat extra omzet genereren.

Verdiensten bij Canva

Het verkoopmodel van Canva is simpel. Voor elk los grafisch element dat een ontwerper gebruikt betaalt hij één dollar. Jij als fotograaf krijgt daarvan 35%.
Dat gebruik is eenmalig. Wordt dezelfde afbeelding nogmaals gebruikt voor een ander ontwerp, dan kost dat weer één dollar. Wordt dat ontwerp dan ook nog eens door een andere ontwerper hergebruikt, dan krijg jij nogmaals een vergoeding.
Licenties voor meervoudig gebruik, bijvoorbeeld voor bedrijven, zijn ook mogelijk. Eén afbeelding kan dan voor 10 dollar meerdere keren worden gebruikt. Ook daarvan krijgt de fotograaf dan weer 35%.
Mijn verdiensten bij Canva per kwartaal bijgewerkt t/m oktober 2020
Halverwege 2018 ben ik begonnen met het aanbieden van foto's bij Canva. De verdiensten voor een nieuw en 'andersoortig' stockbureau als Canva zijn redelijk. Na één jaar, eind 2019, was mijn verdienste gemiddeld al meer dan 15 dollar per maand.
Het jaar 2020 valt daarom tot dusver tegen. Wellicht heeft het inzakken van de verkopen te maken met de Corona crisis. Nog maar even afwachten hoe dat zich verder ontwikkeld ….!

Naar de Canva ontwerp omgeving

Naar Canva

Aanmelden bij Canva

Meld je aan

Canva links
Homepage - Startpagina Canva
Aanmelden - Aanmelden als fotograaf bij Canva
Account settings - Overzichtspagina aangemelde fotografen
Canva FAQ - Veel gestelde vragen
 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 11 april 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/