Handboek Stockfotografie

Bestel mijn e-book

Laatste reacties

Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto’s
27 maart 2021
De kortingscode werkt ook aanschaf van Luminar Ai. Bedankt!
Handboek Stockfotografie
18 maart 2021
Ik heb het e-book gekocht en er geen moment spijt van gehad! Telkens als er onder het lezen een vraag bij me op kwam dan...
Software programma's voor stockfotografie
17 maart 2021
Dag Loes, Als je bij Stocksubmitter editoral foto's upload, dan moet je het betreffende vinkje daarvoor aankruisen. Dat ...
Software programma's voor stockfotografie
17 maart 2021
Hoi Tromp Willem,Ik heb vanmorgen stocksubmitter gedownload en zojuist als test alvast 3 foto's geupload (shutterstock)....
Gastenboek
04 februari 2021
Dag Felix, De Nationale Beeldbank is het enige bureau waar ze absolute exclusiviteit verlangen. Daar ben ik indertijd du...

Depositphotos

iStock

iStock is het oudste actieve stockbureau. Als onderdeel van Getty Images heeft het vooral in Amerika een groot marktaandeel.
Het aantal verkopen bij iStock is minder groot dan bij Shutterstock, maar de gemiddelde prijs per foto is hoger. Daardoor is het na Shutterstock een van de beter verdienende bureaus. Ook zit er nog steeds groei in de iStock verkopen.

Begin 2017 is iStock gereorganiseerd. De oude website is gesplitst. De website voor kopers van stockfoto's is ongeveer dezelfde gebleven, maar voor de aanbieders van stockfoto's is er een nieuwe website ingericht.
Hoofdpagina Getty Imaes ESP
De nieuwe website van iStock voor verkopers heet nu Gettyimages ESP. De site is mooi vormgegeven en is ook in het Nederlands beschikbaar.
Op de nieuwe website is veel informatie beschikbaar. Je kan je account gegevens beheren en uiteraard nieuwe foto's aanbieden. Eenmaal per maand wordt het overzicht van je maandelijkse verkopen bijgewerkt. Meestal is dat in de derde week van de volgende maand. Je moet er dus even op wachten, maar dan is het wel in overzichtelijke tabellen en grafieken beschikbaar.

Uploaden bij iStock 

Metagegevens invoeren in DeepMeta
Getty images ESP kent geen FTP upload. Het uploaden doe je vanuit de webinterface in batches van meerdere foto's tegelijk. Die moet je daarna  'handmatig' verder verwerken en submitten.
Door het speciale zoeksysteem geeft de classificering van de meegeleverde trefwoorden extra werk. Je kan dit vanuit ESP doen, maar het is makkelijker daarvoor een speciaal tool te gebruiken. Op de website van ESP staan er daarvoor al twee aangegeven, DeepMeta en qHero.

Het tool DeepMeta wordt door iStock zelf aangeboden. Dit kun je lokaal op je computer installeren. qHero is een particulier tool dat via een webinterface werkt. Beide zijn gratis te gebruiken.
Beide tools werken vergelijkbaar. Per batch en per foto kunnen alle specifieke metagegevens worden ingevuld. Ook het uploaden kan vanuit beide programma's. Het is mogelijk om allerlei data te synchroniseren met de iStock database. Verkoopcijfers en statistieken kan je daarna lokaal bekijken.
De keuze welk tool te gebruiken is er een van persoonlijke smaak. Kwa functionaliteit zit er niet veel verschil in. Alleen de interface werkt wat verschillend. Het maar net wat je zelf het meest plezierig vindt.

Reviews bij iStock 

Het reviewen van de aangeboden foto's duurt meestal enkele dagen. Ten opzichte van andere stockbureaus zijn de reviews een stuk strenger. Bij iStock wordt ook gelet op het gebruik van niet relevante trefwoorden. Voor foto's van evenementen, kastelen en andere openbare gebouwen wordt vaak een property release gevraagd.
De mogelijkheid bestaat om de meeste afgekeurde foto's na correctie opnieuw aan te bieden.

Zoeksysteem iStock 

iStock heeft van alle stockbureaus het beste zoeksysteem. Bij het aanbieden van trefwoorden moet ook de context daarvan worden meegegeven. Het trefwoord 'orange' alleen is niet voldoende. Je moet ook aangeven of je hiermee de kleur 'orange' of de sinaasappel 'orange' bedoeld.
Hierdoor is het mogelijk dat iStockphoto 'slim' in de opgegeven trefwoorden kan zoeken. Je kan dan vanuit Nederland met Nederlandse zoektermen te zoeken, terwijl de originele keywords in het Engels zijn opgegeven.
Overigens, werkt dat niet altijd even optimaal. Wil je gegarandeerd het beste (zoek)resultaat dan kun je beter gewoon in het Engels werken! Biedt je eigen keywords daarom ook altijd aan in het Engels.

Na Shutterstock is iStock een van de betere verkopende stockbureaus. Ook de groei zit er nog steeds in. Dit bureau is dan ook zeker het overwegen waard om je bij aan te sluiten.

Afhankelijk van de grootte van de foto en de licentie van de klant krijg je van circa 30 dollarcent tot aan enkele dollars per verkoop. In het geval van een verkoop via een 'Extended License' kan dat echter ook vele tientallen dollars per verkoop betreffen.
iStockphoto verkoopt ook foto's via partner sites. Elke maand worden deze verkopen aan je totaal toegevoegd. Je verdiensten in dollars worden automatisch uitbetaald.
Wel jammer is dat je verdiensten op ESP maar eens per maand worden geactualiseerd. Tussendoor kun je dus niet zien wat je verkopen zijn.

Mijn verdiensten bij iStock 

Mijn verdiensten bij iStock per kwartaal bijgewerkt t/m maart 2020
Tezamen met Shutterstock is iStock een van de allereerste stockbureaus waar ik me in 2009 heb aangemeld. Ook hier gestaag stijgende inkomsten met halverwege 2014 een piek van zo'n 150 dollar per maand. Daarna ook bij iStock een terugval in inkomsten, maar de laatste jaren zit de groei er opnieuw goed in. Alleen het laatste jaar viel weer wat tegen. Afwachten dus maar hoe de verkopen zich verder ontwikkelen.

Voor meer algemene artikelen over mijn verkopen kun je bij de categorie verdiensten kijken.

Homepage iStockphoto waar vandaan je foto's kan zoeken en kopen

iStock verkoopt abonnementen voor een maand of een jaar. Je kan die dan afsluiten voor 10, 25, 50 of 750 foto's. Ook kun je een credit pack aanschaffen waarmee je losse foto's kunt kopen. Daarbij kan je kiezen tussen verschillende formaten foto's. De prijs hangt dan af van het formaat van de foto. De goedkoopste credit-pack is 24 euro.
Een overzicht van alle prijzen van iStock vind je hier.

Partnersites iStock 

iStock heeft een aantal partner sites. Dat zijn dan bureaus, wel of geen eigendom van iStock, die onder licentie ook foto's verkopen. Op 1 april 2016 is het stockbureau Veer overgenomen door iStock. Veer zelf is geheel stopgezet en het portfolio van alle fotografen is overgeheveld naar iStock.

Exclusief verkopen bij iStock 

Veel stockbureaus hebben de mogelijkheid je foto's exclusief te verkopen. Met name iStock biedt daarvoor gelegenheid. Op de website van de Microstockgroup kun je zien dat de ratings van de verkopen dan ook fors hoger liggen.
Mocht je overwegen exclusief fotograaf te worden, lees dan eerst deze FAQ vraag. Met name het beleid van iStock is de laatste jaren nogal eens veranderd. Dat geeft een zeker risico. Maar als je je toch niet bij meer dan één bureau wilt aanmelden, dan is iStock wellicht een goede keus.
Overigens valt er in het forum van de Microstockgroup ook daarover genoeg te lezen. Oriënteer je dus ook daar!

Bekijk mijn foto's

Bekijk foto's

Je wilt foto's kopen

Koop foto's

Ga zelf foto's verkopen

Meld je aan

iStock links
Mijn portfolio - Mijn foto's bij iStock

iStock Homepage - Homepage en startpagina voor voor kopers
Prijzen - Prijzen en abonnementen bij het kopen van foto's
iStock FAQ - Veel gestelde vragen bij het kopen van foto's

Gettyimages ESP - Startpagina voor aanmelden en verkopen van foto's
Getting Starting Guide - Hulp bij het starten met het verkopen van foto's bij ESP
Royalties Guide - Alles over de betalingen aan de fotograaf
DeepMeta
- iStock software tool voor het metagegevens beheer en het uploaden van je foto's
qHero - Web tool voor het metagegevens beheer en het uploaden van je foto's

 

Reacties

Nog geen reacties
Gast
zondag 11 april 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/