Handboek Stockfotografie

Bestel mijn e-book

Laatste reacties

Makkelijk saaie luchten vervangen voor stockfoto’s
27 maart 2021
De kortingscode werkt ook aanschaf van Luminar Ai. Bedankt!
Handboek Stockfotografie
18 maart 2021
Ik heb het e-book gekocht en er geen moment spijt van gehad! Telkens als er onder het lezen een vraag bij me op kwam dan...
Software programma's voor stockfotografie
17 maart 2021
Dag Loes, Als je bij Stocksubmitter editoral foto's upload, dan moet je het betreffende vinkje daarvoor aankruisen. Dat ...
Software programma's voor stockfotografie
17 maart 2021
Hoi Tromp Willem,Ik heb vanmorgen stocksubmitter gedownload en zojuist als test alvast 3 foto's geupload (shutterstock)....
Gastenboek
04 februari 2021
Dag Felix, De Nationale Beeldbank is het enige bureau waar ze absolute exclusiviteit verlangen. Daar ben ik indertijd du...

Depositphotos

Shutterstock

Shutterstock is verreweg het grootste stockbureau. De database bevat momenteel meer dan 200 miljoen stockfoto's. Dat is een enorm aantal. Maar ondanks dat, of misschien ook wel juist door de grote database wordt Shutterstock door heel veel kopers bezocht. Dagelijks verkoopt Shutterstock meer dan 300.000 afbeeldingen. De verdiensten zijn hier voor de meeste fotografen dan ook verreweg het hoogst.
Als je stockfoto's wilt gaan verkopen kun je niet om Shutterstock heen!
Contributor pagina met mijn laatste verkopen in beeld.

Website Shutterstock 

De website van Shutterstock is goed verzorgd en is overzichtelijk ingedeeld. Voor kopers en verkopers van foto's zijn er aparte pagina's. Beide pagina's zijn in meerdere talen beschikbaar. De homepage, waar vandaan je ook meteen foto's kunt kopen, is er ook in het Nederlands. De pagina voor contributors (verkopers) is dat nog niet.

Op de contributer-pagina zie je in één overzicht de maandelijkse aantallen verkopen, je verdiensten en de status van je actuele en aangeboden foto's. Leuk is een landkaart waarop je de locatie ziet waar je laatste 10 foto's zijn verkocht.
Het is mogelijk zogenaamde sets aan te maken. Via zelf aan te geven criteria kun je de statistieken van een subset van je eigen foto's bijhouden. Naar keus laat je er daarvan een aantal op de startpagina tonen.
Er zijn de nodige vervolgpagina's met veel aanvullende informatie en overzichten.

Naast foto's worden er op Shutterstock ook video's, vectoren en muziektracks verkocht.

Enter your text here ...cvxcvxzcv

Toelating bij Shutterstock 

Shutterstock had voorheen een strenge selectie om toegelaten te worden als fotograaf. Daarvoor moesten er eerst 10 foto´s ter beoordeling worden aangeboden waarvan er dan minimaal zeven moesten worden goedgekeurd. Bij een eventuele afkeuring moest er een maand worden gewacht voordat een nieuwe poging gedaan kon worden. Veel potentiële verkopers zijn daarop afgehaakt.

In december 2015 heeft Shutterstock dit beleid drastisch omgegooid. Voor toelating is nog maar één goedgekeurde foto nodig! Dat moet voor een ieder te doen zijn. Reden te meer om zeker op Shutterstock foto's te gaan verkopen. En ben je al een keer eerder afgewezen, alle kans om het nog een keer te proberen!

Uploaden bij Shutterstock 

Het aanbieden van foto's naar Shutterstock gaat snel en makkelijk. Voor het uploaden is een webformulier beschikbaar. Dat werkt overzichtelijk en snel.  Je kan ook uploaden met FTP.
Submit pagina van Shutterstock
Na het uploaden staan de foto's voor je klaar en kun je metadata invullen. Het is handig deze al voor het uploaden aan de foto toe te voegen. Op Shutterstock hoef je dan alleen nog maar categorieën toe te voegen. Shutterstock voert vervolgens een spellingscontrole uit. Bij vermeende fouten wordt er een alternatief gegeven. Bij echte tikfouten is dat soms makkelijk maar bij eigennamen als plaatsnamen hoef je daarop niet in te gaan. Je biedt de foto's daarna nogmaals aan. Shutterstock accepteert nu alle spelling en daarna staan de foto's gereed om beoordeeld te worden. Ook deze acties kun je overigens met Stocksubmitter uitvoeren!

Bij Shutterstock mag je een onbeperkt aantal foto's aanbieden. Het is dus mogelijk relatief snel een groot portfolio op te bouwen. Ikzelf ben daar vrij traag in. Jaarlijks kom ik niet verder dan zo'n vierhonderd nieuwe foto's. Maar er zijn ook fotografen die dat in een paar maanden of nog korter presteren! Zeker als je al veel foto's 'in voorraad' hebt kun je vrij snel een groot portfolio opbouwen. En met het groeien van je portfolio nemen je verdiensten uiteraard evenredig toe!

Reviews bij Shutterstock 

Elke foto wordt altijd afzonderlijk beoordeeld. Die keuring was vroeger behoorlijk streng. Maar ook dat is in december 2015 veranderd. Tegenwoordig worden vrijwel alle foto's toegelaten. Toch is het blijven opletten met wat je aanbiedt. Op de pagina met veel gestelde vragen  staat daarover een aantal tips. Let daarbij op de criteria waarop een foto zeker wordt afgekeurd!

De beoordeling van de foto´s is meestal vrij vlot en binnen enkele dagen gereed. Soms duurt het echter ook wel langer.

Ondanks, of misschien wel juist dóór de enorme aantallen foto's, is Shutterstock het best verkopende stockbureau. Vrijwel alle stockfotografen verdienen bij Shutterstock het meest!

  • De meest verkochte foto is de zogenaamde Subscription.  Deze levert je echter per verkoop 'slechts' $0,25 op. Maar door de grote aantallen verkopen lopen de verdiensten toch snel op. Heb je bij Shutterstock meer dan $500,- verkocht, dan worden de vergoedingen ook hoger. Je krijgt dan per subscription 33 dollarcent en dat loopt dan nog door tot 38 dollarcent per foto.
  • On Demand foto's verkoop je iets minder. Maar die leveren wel meer op. Ook daarvan wordt bij meer verkopen het bedrag hoger. Je begint bij $1.88 en dat kan doorgroeien tot $2.85,-.
  • En zo af en toe verkoop je een Custom Image of Enhanced License. De vergoedingen daarvan variëren van enkele dollars tot maximaal $120 dollar per foto.
  • Uitbetalingen bij Shutterstock zijn in dollars en  worden aan het eind van elke maand automatisch overgemaakt als je op dat moment meer dan 100 dollar hebt verkocht. Deze limiet is ook lager in te stellen op 35 dollar.

Mijn verdiensten bij Shutterstock 

Mijn verdiensten bij Shutterstock per kwartaal bijgewerkt t/m maart 2020
Sinds ik me in 2009 bij Shutterstock heb aangemeld zijn mijn verdiensten daar gestaag gegroeid. Zo rond september 2012 lagen mijn verkopen met ruim 1100 foto's tussen de 150 á 200 dollar per maand. Eind 2015 zat ik met 3000 foto's op een piekverkoop van bijna vijfhonderd dollar per maand. Tot dan liepen mijn verkopen ook redelijk gelijk op met mijn aantallen foto's.

Na de al genoemde koerswijziging van Shutterstock eind 2015 zijn mijn inkomsten sindsdien niet meer gestegen. Waarschijnlijk omdat het aanbod veel groter is geworden. De redenen heb ik al genoemd: een veel soepeler toelatingsbeleid en de acceptatie van vrijwel alles wat aangeboden wordt.

Toch is Shutterstock nog altijd mijn grootverdiener! Ik verkoop momenteel gemiddeld voor ongeveer 250 dollar per maand. En dat is toch altijd nog een mooi bedrag!

Voor meer algemene artikelen over mijn verkopen kun je bij de categorie verdiensten kijken

Homepage Shutterstock met de mogelijkheid meteen foto's te zoeken

Shutterstock verkoopt alleen foto's op het grootste formaat. Afbeeldingen in kleinere resoluties zijn niet te krijgen. Het werkt daarbij voornamelijk met abonnementen. Die kun je afsluiten voor een maand of voor een jaar waarin je in die periode een maximaal aantal afbeeldingen kan downloaden. Je kan daarbij kiezen tussen 350 of 750 stuks per maand. Losse foto's zijn ook te koop. Je kan een pakket kopen voor vijf of vijfentwintig afbeeldingen. De goedkoopste daarvan is €39,- voor vijf foto's.
Een compleet overzicht van alle prijzen vind je op de pagina Shutterstock abonnementen.

Door hun abonnementen en tariefstructuur is Shutterstock met name geschikt voor grotere (professionele) afnemers. Wil je zo af en toe een losse foto kopen, dan moet je even rekenen waar je het goedkoopst uit bent. Andere stockbureaus verkopen ook vaak foto's per stuk en bieden die dan ook aan in lagere resoluties.

Ranking bij Shutterstock 

Shutterstock maakt gebruik van een zogenaamd slim ranking systeem. De periode net na het uploaden van een foto krijgt deze een 'hogere score' dan de foto's die er al wat langer staan. Daardoor staan nieuwe foto's net even wat meer in de picture en hebben dus wat extra kans om te verkopen.
Het overkomt me dan ook regelmatig dat een aantal nieuwe foto's meteen na het uploaden wordt verkocht.

Voor nieuwe fotografen geldt bovenstaande nog eens extra. Ook als nieuwe fotograaf worden je foto's een tijdje extra gewaardeerd. Beschouw het maar als een duwtje in de rug om met de verkopen even goed op gang te komen.
Maak daar dus gebruik van! Ben je net aangemeld, probeer dan de eerste weken/maanden meteen zoveel mogelijk foto's aan te bieden. Je verkopen komen dan meteen goed op gang en dat is natuurlijk wel zo plezierig.

Overigens, hoe het rankingsysteem van Shutterstock precies werkt is een groot mysterie. Shutterstock doet daar zelf geen mededelingen over. Bovenstaande uitleg is 'slechts' de ervaring van mij en heel veel andere fotografen.

Shutterstock verkoopt alleen foto's op het grootste formaat. Afbeeldingen in kleinere resoluties zijn niet te krijgen. Het werkt daarbij voornamelijk met abonnementen. Die kun je afsluiten voor een maand of voor een jaar waarin je in die periode een maximaal aantal afbeeldingen kan downloaden. Je kan daarbij kiezen tussen 350 of 750 stuks per maand. Losse foto's zijn ook te koop. Je kan een pakket kopen voor vijf of vijfentwintig afbeeldingen.
Een compleet overzicht van alle Shutterstock prijzen vind je in hun prijsstelling.

Door hun abonnementen en tariefstructuur is Shutterstock met name geschikt voor grotere (professionele) afnemers. Wil je zo af en toe een losse foto kopen, dan moet je even rekenen waar je het goedkoopst uit bent. Andere stockbureaus verkopen ook vaak foto's per stuk en bieden die dan ook aan in lagere resoluties. Heb je genoeg aan die lagere resolutie, dan kun je dan voor wat betreft de kosten meestal beter uitwijken naar een ander stockbureau.

Bekijk mijn foto's

Bekijk foto's

Je wilt foto's kopen

Koop foto's

Ga zelf foto's verkopen

Meld je aan

Shutterstock links
Mijn portfolio - Mijn foto's bij Shutterstock

Shutterstock Homepage
- Homepage en startpagina voor voor kopers
Prijzen
- Prijzen en abonnementen bij het kopen van foto's

Shutterstock Contributer
- Startpagina voor aanmelden en verkopen van foto's

Shutterstock Support Center
- Support en documentatie pagina
Shutterstock Forum
- Shutterstock discussieforum waar ook de officiële 'announcements' worden gedaan
Shutterstock Contributor Success Guide
- Download deze (Engelstalige) gids vol tips en trucs.
Shutterstock Contributor Blog
- Bijdragen van fotografen met tips en trucs (Engelstalig)
Keyword Suggestions
- Handige tool om keywords te genereren (alleen voor geregistreerde verkopers)
 

Reacties 2

Gast - Erik op vrijdag 25 januari 2019 11:55

Shutterstock heeft ook andere website voor duurdere stockfotos, i.e. offset (https://www.offset.com/). Wat is verschil met shutterstock en verwacht je hogere inkomsten daar?

Shutterstock heeft ook andere website voor duurdere stockfotos, i.e. offset (https://www.offset.com/). Wat is verschil met shutterstock en verwacht je hogere inkomsten daar?
Tromp Willem van Urk op vrijdag 25 januari 2019 18:19

Dag Erik,
Bedankt voor de tip. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van het bestaan van offset.com af wist.
Ik heb deze site nu even bekeken. Volgens mij kun je je niet zomaar aanmelden. Je moet eerst geselecteerd worden als "world-class assignment photographer". En dan mogen er alleen unieke en exclusieve beelden op. Zie verder Introducing Offset.
Trouwens, als je even zoekt op offset.com dan vind je maar heel weinig foto's. Dus of het (sinds 2013) geworden is wat ooit bedoeld was ....!?
Ik houd het gewoon bij Shutterstock!

Dag Erik, Bedankt voor de tip. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van het bestaan van offset.com af wist. Ik heb deze site nu even bekeken. Volgens mij kun je je niet zomaar aanmelden. Je moet eerst geselecteerd worden als "world-class assignment photographer". En dan mogen er alleen unieke en exclusieve beelden op. Zie verder [url=https://www.shutterstock.com/blog/introducing-offset]Introducing Offset[/url]. Trouwens, als je even zoekt op offset.com dan vind je maar heel weinig foto's. Dus of het (sinds 2013) geworden is wat ooit bedoeld was ....!? Ik houd het gewoon bij Shutterstock!
Gast
zondag 11 april 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/