Foto's Verkopen

Iedereen kan stockfoto's gaan verkopen. Voor de professionele fotograaf is dat dan een mooie aanvulling op zijn inkomen. Voor de amateur fotograaf is stockfotografie een leuke bijverdienste.
Er mee beginnen is ook relatief eenvoudig. Hierna staat een aantal tips waarmee je hopelijk je voordeel kan doen.

Een van mijn eerste goedlopende stockfoto's. Alleen al bij Shutterstock in vier jaar tijd meer dan 450 keer verkocht!

Starten met foto's verkopen

Is het besluit genomen om foto's te gaan verkopen, dan kun je je aanmelden bij een of meerdere stockbureaus. Ik heb een overzicht gemaakt van de belangrijkste (grootste) stockbureaus. Ook vind je daar meer informatie over de specifieke aanmeld procedures per stockbureau.

Nadat de acceptatieprocedure van een stockbureau met goed gevolg is doorlopen kan worden begonnen met het aanbieden van foto's.
Na een eventuele bewerking van de foto voeg je trefwoorden, een titel en beschrijving toe. Daarna upload je de foto naar het stockbureau. Elk bureau heeft daarvoor een web formulier maar het kan ook met FTP. Elke aangeboden foto staat daarna in de wacht totdat hij is gecontroleerd (review). Foto's die niet voldoen aan de eisen worden afgekeurd. Let op! Er wordt niet alleen gekeken naar de (technische) kwaliteit van de foto, maar ook op de aanwezigheid van logo's, beeldmerken en copyright gevoelige onderwerpen wordt gelet.

Is de foto goedgekeurd, dan komt hij in de verkoop. Elke stockbureau heeft een overzichtspagina waar de nodige statistieken van je foto's worden bijgehouden. Welke foto is hoe vaak bekeken en verkocht, en wat is er voor betaald? Het is dus leuk om af en toe even op deze pagina's te kijken en zo de actuele status van je verkopen te volgen.
Als alle verkopen bij elkaar een bepaald bedrag bereikt hebben kan een uitbetaling worden aangevraagd. Soms wordt deze automatisch verzorgd. Het gemakkelijkst is de betaling te laten lopen via PayPal. Dus zorg er voor dat je daarbij een account hebt.
Meer informatie over al deze afzonderlijke stappen kun je lezen in de rubriek Veel gestelde vragen.

Met welk stockbureau te beginnen?

Het meest ambitieuze stockbureau om mee te beginnen is Shutterstock. Dit bureau verkoopt verreweg de meeste foto's en levert dan ook de hoogste verdiensten op.
In januari 2016 is de toelating bij Shutterstock ook nog eens veel makkelijker geworden. Toegelaten worden als fotograaf is nu geen grote hindernis meer. Uiteraard worden wel al je foto's afzonderlijk gekeurd. Zorg dus dat die in orde zijn!
Foto's verkopen via Shutterstock
Het tweede grootste bureau is Adobe Stock. In de omzet zit daar ook nog steeds een flinke groei.
Wil je wat rustiger aan beginnen dan zijn Dreamstime en 123RF goede keuzes. Na het beantwoorden van een aantal vragen ben je direct toegelaten. Echter het aantal verkopen ligt hier - vooral als je net begint - veel lager. Ook Depositphotos is een goed bureau om mee te beginnen. Weliswaar moet je daar eerst vijf foto's laten keuren maar de toelating is erg soepel. De website van Depositphotos werkt verder erg plezierig en het aantal geaccepteerde foto's is daar erg hoog.
De overige bureaus liggen wat betreft gebruiksgemak een beetje tussen de de genoemde bureaus in. Voor meer informatie hierover kun je de specifieke informatiepagina per bureau nog eens nalezen

Frustratie en voldoening

Beginnen met stockfotografie geeft de nodige frustratie. Hoe goed je zelf de kwaliteit van je aangeboden foto's ook vindt, reviewers vinden bij sommige foto's altijd wel weer iets wat niet goed is. Dat kan zeer frustrerend zijn. Stug volhouden loont echter de moeite. Na verloop van tijd krijg je steeds meer in de gaten van wat wel of niet kan. Onbegrijpelijke afkeuringen blijven echter altijd voorkomen. Daar moet je tegen kunnen. Als stockfotograaf heb je een dikke huid nodig!

De voldoening krijg je als je merkt dat bepaalde foto's (steeds meer) beginnen te verkopen. En dan komt het moment dat je een eigen foto terug ziet op een website of in een tijdschrift. Dan is die frustratie weer snel verdwenen. Daarvoor zou je ook de artikelen van de categorie Gespot eens moeten bekijken.
Nog een paar interessante artikelen:

- Stockfoto's maak je overal
- Beginnen met stockfotografie = doorzetten met uploaden!
- Trefwoorden vinden je stockfoto

Mijn eigen verdiensten

Op deze website vermeld ik ook wat ik zelf verdien met stockfotografie. Ik wil daarover niet geheimzinnig doen. En jij hebt als (potentiële) stockfotograaf een beetje een indruk wat je wel of niet zou mogen verwachten. Uiteraard mag je mijn resultaten niet zonder meer representatief noemen voor andere fotografen. Maar je hebt in ieder geval een indicatie.
Op deze website kun je dus regelmatig een berichtje vinden over mijn 'resultaten'. Alle artikelen daarover kun je vinden in de categorie Verdiensten. Bij alle stockbureaus die ik beschrijf heb ik een grafiek opgenomen van mijn specifieke verdiensten bij dat bureau. En als je wilt zien welke foto's ik het meest verkoop kun je mijn Topsellers Galerij bekijken. Mijn laatste blog over mijn verdiensten is Tien jaar stockfotografie

Provisie

Als je je aanmeldt bij een bureau via een van 'mijn' links krijg ik bij eventuele verkopen een kleine provisie. Voor jou als verkoper maakt dat echter niets uit. Jouw verdiensten blijven exact hetzelfde.
Ik vind het eerlijk dit vooraf te vermelden. Bij vrijwel alle internetlinks naar stocksites zie je dat de link voorzien is van het referentienummer van de 'aanbrenger'. Dat doen zonder vermelding vind ik persoonlijk niet netjes. Ikzelf heb me indertijd aangemeld bij onder meer Shutterstock via iemand die dat ook vooraf had gemeld. En nu hoop ik natuurlijk een beetje dat anderen bij mij net zo denken.
Als tegenprestatie heb ik geprobeerd op deze site de nodige nuttige informatie te vermelden. Aan jou nu de keus of je aan stockfotografie wilt gaan doen, en of je daarvoor dan mijn links wilt gebruiken. En als je nog vragen hebt mag je me die altijd stellen.
Lees meer over foto's verkopen
Welke stockbureaus zijn er?
Artikelen over mijn verdiensten.
Altijd leuk om je eigen foto's terug te zien.
Raadpleeg de FAQ.
 

Reacties 10

Gast - Fred op zaterdag 02 mei 2020 09:13

Dank voor je mooie site, heel verhelderend en leuk om zo een overzicht te krijgen. Heb je al ervaring met Photochain.io? Ik heb daar nu mijn eerste foto's op staan. Het initiatief vind ik goed maar naamsbekendheid moet het nog krijgen.
Vandaar dat ik mij ook verder oriënteer en op jouw site kwam. Praktische vraag: Mag je bij meerdere stockburo's dezelfde foto's uploaden zijn daar richtlijnen in.

Dank voor je mooie site, heel verhelderend en leuk om zo een overzicht te krijgen. Heb je al ervaring met Photochain.io? Ik heb daar nu mijn eerste foto's op staan. Het initiatief vind ik goed maar naamsbekendheid moet het nog krijgen. Vandaar dat ik mij ook verder oriënteer en op jouw site kwam. Praktische vraag: Mag je bij meerdere stockburo's dezelfde foto's uploaden zijn daar richtlijnen in.
Tromp Willem van Urk op zaterdag 02 mei 2020 14:36

Dag Fred. Leuk dat je mijn site bekeken hebt. Bedankt voor de Photochain tip. Ik kende ze nog niet. Ik heb even gekeken, maar ze hebben nog niet veel foto's online. Dat bureau zal zich dus nog moeten bewijzen. Maar een provisie van 80% is wel aantrekkelijk :-).
Je vraag heb ik al in de FAQ Mag ik dezelfde foto bij meer stockbureaus tegelijk aanbieden? beantwoord. Veel succes !!

Dag Fred. Leuk dat je mijn site bekeken hebt. Bedankt voor de Photochain tip. Ik kende ze nog niet. Ik heb even gekeken, maar ze hebben nog niet veel foto's online. Dat bureau zal zich dus nog moeten bewijzen. Maar een provisie van 80% is wel aantrekkelijk :-). Je vraag heb ik al in de FAQ [url=https://www.kruwt.nl/faq/mag-ik-dezelfde-foto-bij-meer-stockbureaus-tegelijk-aanbieden]Mag ik dezelfde foto bij meer stockbureaus tegelijk aanbieden?[/url] beantwoord. Veel succes !!
Gast - Kim op dinsdag 29 oktober 2019 13:19

Hoi,

Bedankt voor de fijne info. Ik heb nog even een vraagje ik heb foto's ingestuurd en een paar zijn afgekeurd omdat er en spelfout in de omschrijving staat. Hoe kan ik dat aan passen en de foto op nieuw in sturen?

Ik hoop dat u mij kunt helpen. Want zelf kom ik er niet uit

Met vrouwelijke groet,
Kim

Hoi, Bedankt voor de fijne info. Ik heb nog even een vraagje ik heb foto's ingestuurd en een paar zijn afgekeurd omdat er en spelfout in de omschrijving staat. Hoe kan ik dat aan passen en de foto op nieuw in sturen? Ik hoop dat u mij kunt helpen. Want zelf kom ik er niet uit Met vrouwelijke groet, Kim
Tromp Willem van Urk op dinsdag 29 oktober 2019 19:53

Dag Kim,
Je kunt de foto corrigeren, voor jou dus de omschrijving aanpassen. Daarna de foto gewoon opnieuw aanbieden.
Hij wordt dan opnieuw beoordeeld, en hopelijk dan wel geaccepteerd.

Dag Kim, Je kunt de foto corrigeren, voor jou dus de omschrijving aanpassen. Daarna de foto gewoon opnieuw aanbieden. Hij wordt dan opnieuw beoordeeld, en hopelijk dan wel geaccepteerd.
Gast - Andrea op zaterdag 07 april 2018 06:52

Hallo, ik heb al een tijd foto’s bij shutterstock staan en er zijn diverse foto’s door hen verkocht. Totaal staat mijn teller op $4,75. Mijn probleem met hen is dat ik pas bij $30 krijg uitbetaald. Stel dat ik niet meer mee doe of overlijd, het geld nooit overgemaakt wordt naar mijn rekening. Waarom is dit. Waarom wordt niet bijvoorbeeld per kwartaal of per jaar uitbetaald? Andrea

Hallo, ik heb al een tijd foto’s bij shutterstock staan en er zijn diverse foto’s door hen verkocht. Totaal staat mijn teller op $4,75. Mijn probleem met hen is dat ik pas bij $30 krijg uitbetaald. Stel dat ik niet meer mee doe of overlijd, het geld nooit overgemaakt wordt naar mijn rekening. Waarom is dit. Waarom wordt niet bijvoorbeeld per kwartaal of per jaar uitbetaald? Andrea
Tromp Willem van Urk op zaterdag 07 april 2018 16:22

Shutterstock heeft een minimum uitbetaal bedrag - denk ik - om voornamelijk praktische redenen. Er zijn heel veel fotografen die na een paar foto's alweer afhaken. Die verdienen per maand hooguit een paar centen. En dan zou Shutterstock al die fotografen elke maand opnieuw een mini-bedragje moeten uitkeren!?
De drempel ligt nu op 35 dollar. Dat bedrag is te overzien. Er zijn bij een overlijden denk ik wel andere financiële zaken waar je over na zou moeten denken !?
Bij mij weten mijn kinderen waar ze alles kunnen vinden. Ze moeten er dan wel even wat voor doen, maar dan kunnen ze zelf mijn stockbureau-zaakjes afhandelen.
Maar voorlopig eerst nog maar even niet .

Shutterstock heeft een minimum uitbetaal bedrag - denk ik - om voornamelijk praktische redenen. Er zijn heel veel fotografen die na een paar foto's alweer afhaken. Die verdienen per maand hooguit een paar centen. En dan zou Shutterstock al die fotografen elke maand opnieuw een mini-bedragje moeten uitkeren!? De drempel ligt nu op 35 dollar. Dat bedrag is te overzien. Er zijn bij een overlijden denk ik wel andere financiële zaken waar je over na zou moeten denken !? Bij mij weten mijn kinderen waar ze alles kunnen vinden. Ze moeten er dan wel even wat voor doen, maar dan kunnen ze zelf mijn stockbureau-zaakjes afhandelen. Maar voorlopig eerst nog maar even niet ;).
Gast - Marretje Brands op donderdag 29 maart 2018 12:53

Ik heb me ook aangemeld bij Shutterstock! Ik vind het wel lastig welke documenten je moet downloaden voor betaling. En hoe de betaling verloopt (er zijn een paar foto's geaccepteerd). Kun je dit het best via paypall doen?

Alvast bedankt!

Ik heb me ook aangemeld bij Shutterstock! Ik vind het wel lastig welke documenten je moet downloaden voor betaling. En hoe de betaling verloopt (er zijn een paar foto's geaccepteerd). Kun je dit het best via paypall doen? Alvast bedankt!
Tromp Willem van Urk op vrijdag 30 maart 2018 16:09

Uitbetalingen kun je inderdaad makkelijk via PayPal laten doen. Bij Shutterstock kun je je vanaf 35 dollar maandelijks automatisch laten uitbetalen. Daar heb je verder geen documenten voor nodig.
Ga je ook nog met andere bureaus beginnen?

Uitbetalingen kun je inderdaad makkelijk via PayPal laten doen. Bij Shutterstock kun je je vanaf 35 dollar maandelijks automatisch laten uitbetalen. Daar heb je verder geen documenten voor nodig. Ga je ook nog met andere bureaus beginnen?
Gast - HansV op vrijdag 29 juli 2016 17:22

Dank voor het vele advies. Ik heb me bij shutterstock aangemeld en gelijk al bij de 1e foto geaccepteerd

Dank voor het vele advies. Ik heb me bij shutterstock aangemeld en gelijk al bij de 1e foto geaccepteerd :)
Tromp Willem van Urk op zaterdag 30 juli 2016 07:40

Gefeliciteerd! En nu meteen zo veel mogelijk foto's aanbieden. Dan komen je verkopen het snelste op gang.

Gefeliciteerd! En nu meteen zo veel mogelijk foto's aanbieden. Dan komen je verkopen het snelste op gang.
Gast
woensdag 03 maart 2021

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/

Zoeken op kaart

Overzicht Galerijen

Toon kaart

Handboek Stockfotografie

Bestel mijn e-book

Laatste reacties

Gastenboek
04 februari 2021
Dag Felix, De Nationale Beeldbank is het enige bureau waar ze absolute exclusiviteit verlangen. Daar ben ik indertijd du...
Gastenboek
04 februari 2021
Hallo TrompIk zie dat je van veel stocksite's lid bent. Nu dacht ik altijd dat elke inbreng exclusief voor 1 stocksite b...
Handboek Stockfotografie
04 februari 2021
Een mooi en duidelijk boek. Veel tips over hoe je dingen kunt aanpakken zonder te veel tijd te verspelen. Wat zeker hand...
Handboek Stockfotografie
13 januari 2021
Beste Willem,In de eerste lock-down ben ik begonnen met het verzamelen van beeld. Met behulp van uw website ben ik aan d...
Handboek Stockfotografie
24 december 2020
Mooi boek! Ik heb het e-boek nu een aantal weken en het leest heel prettig weg. Qua indeling en onderwerpen is het heel ...

Nieuwsbrief ontvangen

Ja, schrijf me in !