Foto's verkopen
Verkoop je foto's en verdien geld.

Foto's Verkopen

Iedereen kan stockfoto's gaan verkopen. Voor de professionele fotograaf is dat dan een mooie aanvulling op zijn inkomen. Voor de amateur fotograaf is stockfotografie een leuke bijverdienste.
Er mee beginnen is ook relatief eenvoudig. Hierna staat een aantal tips waarmee je hopelijk je voordeel kan doen.

Starten met foto's verkopen

Mijn meest verkochte stockfoto. Alleen al bij Shutterstock in vier jaar tijd meer dan 450 keer verkocht!
Is het besluit genomen om foto's te gaan verkopen, dan kun je je aanmelden bij een of meerdere stockbureaus. Ik heb een overzicht gemaakt van de belangrijkste (grootste) stockbureaus. Ook vind je daar meer informatie over de specifieke aanmeld procedures per stockbureau.

Nadat de acceptatieprocedure van een stockbureau met goed gevolg is doorlopen kan worden begonnen met het aanbieden van foto's.
Na een eventuele bewerking van de foto voeg je trefwoorden, een titel en beschrijving toe. Daarna upload je de foto naar het stockbureau. Elk bureau heeft daarvoor een web formulier maar het kan ook met FTP. Elke aangeboden foto staat daarna in de wacht totdat hij is gecontroleerd (review). Foto's die niet voldoen aan de eisen worden afgekeurd. Let op! Er wordt niet alleen gekeken naar de (technische) kwaliteit van de foto, maar ook op de aanwezigheid van logo's, beeldmerken en copyright gevoelige onderwerpen wordt gelet.

Is de foto goedgekeurd, dan komt hij in de verkoop. Elke stockbureau heeft een overzichtspagina waar de nodige statistieken van je foto's worden bijgehouden. Welke foto is hoe vaak bekeken en verkocht, en wat is er voor betaald? Het is dus leuk om af en toe even op deze pagina's te kijken en zo de actuele status van je verkopen te volgen.
Als alle verkopen bij elkaar een bepaald bedrag bereikt hebben kan een uitbetaling worden aangevraagd. Soms wordt deze automatisch verzorgd. Het gemakkelijkst is de betaling te laten lopen via PayPal. Dus zorg er voor dat je daarbij een account hebt.
Meer informatie over al deze afzonderlijke stappen kun je lezen in de rubriek Veel gestelde vragen.

Met welk stockbureau te beginnen?

Foto's verkopen via Shutterstock
Het meest ambitieuze stockbureau om mee te beginnen is Shutterstock. Dit bureau verkoopt verreweg de meeste foto's en levert dan ook de hoogste verdiensten op. Zelfs als je net begint en nog maar een paar foto's online hebt, heb je vaak meteen al verkopen. Dat motiveert enorm!
In januari 2016 is de toelating bij Shutterstock ook nog eens veel makkelijker geworden. Toegelaten worden als fotograaf is nu geen grote hindernis meer. Uiteraard worden wel al je foto's afzonderlijk gekeurd. Zorg dus dat die in orde zijn!

Wil je wat rustiger aan beginnen dan zijn Dreamstime, Fotolia en 123RF goede keuzes. Na het beantwoorden van een aantal vragen ben je direct toegelaten. Echter het aantal verkopen ligt hier - vooral als je net begint - veel lager. Ook Depositphotos is een goed bureau om mee te beginnen. Weliswaar moet je daar eerst vijf foto's laten keuren maar de toelating is erg soepel. De website van Depositphotos werkt verder erg plezierig en het aantal geaccepteerde foto's is daar erg hoog.
De overige bureaus liggen wat betreft gebruiksgemak een beetje tussen de de genoemde bureaus in. Voor meer informatie hierover kun je de specifieke informatiepagina per bureau nog eens nalezen

Frustratie en voldoening

Beginnen met stockfotografie geeft de nodige frustratie. Hoe goed je zelf de kwaliteit van je aangeboden foto's ook vindt, reviewers vinden bij sommige foto's altijd wel weer iets wat niet goed is. Dat kan zeer frustrerend zijn. Stug volhouden loont echter de moeite. Na verloop van tijd krijg je steeds meer in de gaten van wat wel of niet kan. Onbegrijpelijke afkeuringen blijven echter altijd voorkomen. Daar moet je tegen kunnen. Als stockfotograaf heb je een dikke huid nodig!

De voldoening krijg je als je merkt dat bepaalde foto's (steeds meer) beginnen te verkopen. En dan komt het moment dat je een eigen foto terug ziet op een website of in een tijdschrift. Dan is die frustratie weer snel verdwenen. Daarvoor zou je ook de artikelen van de categorie Gespot eens moeten bekijken.

Mijn eigen verdiensten

Op deze website vermeld ik ook wat ik zelf verdien met stockfotografie. Ik wil daarover niet geheimzinnig doen. En jij hebt als (potentiële) stockfotograaf een beetje een indruk wat je wel of niet zou mogen verwachten. Uiteraard mag je mijn resultaten niet zonder meer representatief noemen voor andere fotografen. Maar je hebt in ieder geval een indicatie.
Op deze website kun je dus regelmatig een berichtje vinden over mijn 'resultaten'. Alle artikelen daarover kun je vinden in de categorie Verdiensten. Bij alle stockbureaus die ik beschrijf heb ik een grafiek opgenomen van mijn specifieke verdiensten bij dat bureau. ​En als je wilt zien welke foto's ik het meest verkoop kun je mijn Topsellers Galerij bekijken.

Provisie

Als je je aanmeldt bij een bureau via een van 'mijn' links krijg ik bij eventuele verkopen een kleine provisie. Voor jou als verkoper maakt dat echter niets uit. Jouw verdiensten blijven exact hetzelfde.
Ik vind het eerlijk dit vooraf te vermelden. Bij vrijwel alle internetlinks naar stocksites zie je dat de link voorzien is van het referentienummer van de 'aanbrenger'. Dat doen zonder vermelding vind ik persoonlijk niet netjes. Ikzelf heb me indertijd aangemeld bij onder meer Shutterstock via iemand die dat ook vooraf had gemeld. En nu hoop ik natuurlijk een beetje dat anderen bij mij net zo denken.
Als tegenprestatie heb ik geprobeerd op deze site de nodige nuttige informatie te vermelden. Aan jou nu de keus of je aan stockfotografie wilt gaan doen, en of je daarvoor dan mijn links wilt gebruiken. En als je nog vragen hebt mag je me die altijd stellen.
​Lees meer over foto's verkopen
​Welke stockbureaus zijn er?
Artikelen over mijn verdiensten.
Altijd leuk om je eigen foto's terug te zien.
Raadpleeg de FAQ.
 

Reacties 2

Gast - HansV op vrijdag 29 juli 2016 17:22

Dank voor het vele advies. Ik heb me bij shutterstock aangemeld en gelijk al bij de 1e foto geaccepteerd

Dank voor het vele advies. Ik heb me bij shutterstock aangemeld en gelijk al bij de 1e foto geaccepteerd :)
Tromp Willem van Urk op zaterdag 30 juli 2016 07:40

Gefeliciteerd! En nu meteen zo veel mogelijk foto's aanbieden. Dan komen je verkopen het snelste op gang.

Gefeliciteerd! En nu meteen zo veel mogelijk foto's aanbieden. Dan komen je verkopen het snelste op gang.
Gast
woensdag 21 maart 2018

Captcha afbeelding