Veel Gestelde Vragen

Blijf ik eigenaar van de foto?

Wat is auteursrecht of copyright?

Het auteursrecht (copyright) is het exclusieve recht van de maker van een werk, bijvoorbeeld een boek, muziek, kunstwerk of een foto, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen.
Het auteursrecht rust bij de maker. De maker heeft het alleenrecht om het werk te exploiteren en kan voorwaarden stellen aan diegenen die iets met het werk willen doen.

Jij blijft eigenaar van de foto!

De foto's die je verkoopt via een stockbureau zijn rechtenvrij. Dit betekent dat de koper het recht heeft jouw foto te gebruiken. Echter is het niet zo dat de koper vervolgens alles met de foto mag doen, zoals doorverkopen of gebruiken voor andere doeleinden dan waarvoor deze gekocht is. De koper koopt dus een gebruiksrecht, maar de fotograaf blijft de eigenaar.
Aanbieden van foto's aan een stockbureau betekent dus niet dat je het eigenaarschap verliest. Je verkoopt slechts het gebruiksrecht van jouw foto.

Dreamstime

Dreamstime biedt je de mogelijkheid om ook het copyright van een foto te verkopen. De vergoeding hiervoor kun jezelf bepalen. Als je dit wilt, kun je deze optie aanvinken bij het aanbieden van je foto's op Dreamstime.
Als je een foto zo verkoopt ben je dan ineens wel verplicht om deze binnen drie dagen weg te halen bij alle andere stockbureaus waar je bij bent aangesloten. Maar al die bureaus hebben vaak ook partnersites, en dan blijkt dat een vrij onmogelijke opgave. Daarnaast haal je die foto dus overal uit de verkoop en je moet maar afwachten of de eenmalige verkoop daar tegen op weegt. En uiteraard ben je dan 'eigenaar af ' van de bewuste foto.
Deze optie lijkt alleen maar het overwegen waard als je alleen bij Dreamstime je foto's zou verkopen. Of je moet er per keer al die extra moeite bij alle andere bureaus voor over hebben. Ik heb dat één keer meegemaakt, en het was me echt te veel werk. Het bewuste vinkje staat bij mij dus uit.
Is elke review gelijk?
Hoeveel foto's worden goedgekeurd?
 

Reacties

Nog geen reacties
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

Veel Gestelde Vragen

Beginnen met stockfotografie
Maken foto's
Bewerken foto's
Aanbieden foto's
Verkopen foto's

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!