Veel Gestelde Vragen

Hoe werkt dat: foto's verkopen bij een stockbureau?

Stockfotografie is het verkopen van foto's via internet. Zogenaamde stockbureaus beheren daarvoor grote foto-databases die online te benaderen zijn. In tegenstelling tot foto's die 'in opdracht' zijn gemaakt, kan een klant zoeken in een database met foto's. Die bevat miljoenen foto's van vrijwel alles wat de moeite waard is te fotograferen. De klant selecteert de gewenste foto's en betaald daarbij alleen voor die foto's die hij daadwerkelijk heeft gekocht.
Een stockfotograaf biedt zijn foto's dus aan bij stockbureaus. Dat verzorgt de verkoop en verdere administratieve afhandeling voor hem. Uitbetalingen van de provisie aan de fotograaf vindt plaats op basis van het aantal verkochte foto's.Voor meer informatie zie ook de artikelen Wat is stockfotografie en Foto's verkopen.

Werkwijze

Is het besluit genomen om foto's te gaan verkopen, dan kun je je aanmelden bij een of meerdere stockbureaus. Ik heb een overzicht gemaakt van de belangrijkste (grootste) stockbureaus. Daar vind je een algemene beschrijving van elk bureau. Ook geef ik een indicatie wat je daar zou kunnen verdienen.

Nadat de acceptatieprocedure van een stockbureau met goed gevolg is doorlopen kan worden begonnen met het aanbieden van foto's.

Na een eventuele bewerking van de foto voeg je trefwoorden, een titel en beschrijving toe. Daarna upload je de foto naar het stockbureau. Elke aangeboden foto staat daarna in de wacht totdat hij is gecontroleerd (review). Foto's die niet voldoen aan de eisen worden afgekeurd. Let op! Er wordt niet alleen gekeken naar de (technische) kwaliteit van de foto, maar ook op de aanwezigheid van logo's, beeldmerken en copyright gevoelige onderwerpen wordt gelet.

Is de foto goedgekeurd, dan komt hij in de verkoop. Elke stockbureau heeft een overzichtspagina waar de nodige statistieken van je foto's worden bijgehouden. Welke foto is hoe vaak bekeken en verkocht, en wat is er voor betaald?
Het is leuk om af en toe even op deze pagina's te kijken en zo de actuele status van je verkopen te volgen.

Als alle verkopen bij elkaar een bepaald bedrag bereikt hebben kan een uitbetaling worden aangevraagd. Soms wordt deze automatisch verzorgd. Het gemakkelijkst is de betaling te laten lopen via PayPal. Dus zorg er voor dat je daarbij een account hebt.

Overzicht stockbureaus

Inleiding veel gestelde vragen
Heeft starten met stockfotografie nu nog wel zin?
 

Reacties

Nog geen reacties
dinsdag, 16 april 2024

Captcha afbeelding

Veel Gestelde Vragen

Beginnen met stockfotografie
Maken foto's
Bewerken foto's
Aanbieden foto's
Verkopen foto's

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!