Veel Gestelde Vragen

Hoe word ik uitbetaald?

Geaccepteerde foto's die in de verkoop staan beginnen inkomsten te genereren. Uitbetalingen worden gedaan als je verkopen een bepaald minimumbedrag hebben bereikt. Per bureau verschilt dat van ongeveer 30 tot 100 dollar. De Nationale Beeldbank is het enige stockbureau dat per verkochte foto betaald.
Bij sommige bureaus worden de uitbetalingen automatisch gedaan. Dat is meestal maandelijks, als tenminste het minimum bedrag bereikt is. Andere bureaus doen dat bij het bereiken van die limiet meteen.
Er zijn ook stockbureaus waarbij je een uitbetaling zelf moet aanvragen. Dat gaat meestal erg eenvoudig met het aanzetten van een paar vinkjes op de website.

Paypal of Skrill

Per stockbureau moet je bij je administratieve gegevens aangeven hoe je je betalingen wilt ontvangen. Uitbetalingen gaan meestal per PayPal of Skrill (voorheen Moneybookers). Sommige bureaus bieden ook nog de mogelijkheid om je betalen met een cheque.
PayPal is ook in Nederland actief en heeft een Nederlandstalige site. Dat is wel zo makkelijk. Aanmelden is gratis. Je krijgt dan een rekening gekoppeld aan je e-mailadres. Van daaruit kunnen overboekingen gedaan worden van en naar een 'normale' betaalrekening bij een bank.
Zo eens in de paar maanden haal ik mijn PayPal rekening leeg en laat dat geld overboeken naar mijn vaste bankrekening.

Uitbetaling in dollars of euro's

De meeste stockbureaus doen hun uitbetalingen in dollars. Er zijn er ook een paar die in euro's betalen. Bij één bureau (Ingram) is de vergoeding in Engelse Ponden.
Op je PayPal rekening worden al die verschillende valuta afzonderlijk beheerd. Pas als je een overboeking doet naar je vaste bankrekening wordt dat bedrag, met de dan geldende wisselkoers, omgerekend naar euro's.

Geen belasting in Amerika

Tenslotte, voor de Amerikaanse stockbureaus (de meesten) is het als niet burger van de VS raadzaam een W-8BEN formulier in te vullen. Meestal vraag het stockbureau je daar zelf al om.
Met dit formulier verklaar je dat je geen Amerikaans staatsburger bent en hoef je geen belasting te betalen in de VS. Anders wordt deze automatisch ingehouden.
Uiteraard ben je wel verplicht je inkomen in Nederland op te geven.
Waarom verschillen de vergoedingen?
Wat is een W-8BEN formulier
 

Reacties

Nog geen reacties
dinsdag, 18 juni 2024

Captcha afbeelding

Veel Gestelde Vragen

Beginnen met stockfotografie
Maken foto's
Bewerken foto's
Aanbieden foto's
Verkopen foto's

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!