Veel Gestelde Vragen

Mag ik dezelfde foto bij meer stockbureaus tegelijk aanbieden?

Ja dat mag. Bij vrijwel elk stockbureau kun je je foto's niet-exclusief aanbieden. Daardoor kan deze naar wens ook bij elk ander bureau verkocht worden. Dit is ook aan te bevelen omdat bepaalde foto's, als ze door het ene bureau worden afgekeurd, ze soms wel door een ander bureau geaccepteerd worden. Door het aanbieden aan meerdere bureaus spreid je dus de kansen per foto om ergens in de verkoop te komen.
Daarnaast blijkt het dat sommige foto's vaak heel verschillend per bureau worden verkocht. Een foto die bij het ene bureau niet loopt (of zelfs is afgekeurd), kan bij een ander bureau heel goed verkopen. Ook dat is een reden om je foto's bij zo veel mogelijk verschillende stockbureaus aan te bieden.
En verder, jij blijft altijd eigenaar van de foto. Bij een stockfoto verkoop je alleen een gebruiksrecht. Een aangeboden stockfoto kun je ook nog steeds zelf gebruiken. Plaatsing op je eigen website bijvoorbeeld is dan ook geen probleem.
Zie ook Blijf ik eigenaar van de foto?

Foto's exclusief verkopen

Je kan ook overwegen om exclusief fotograaf te worden. Dan beperk je je tot één stockbureau dat dan het alleenrecht krijgt om alleen jouw foto's te verkopen. De tegenprestatie is dan een hogere prijs, meer verkopen door een hogere ranking et cetera.
Het is echter te betwijfelen of het een verstandige keus is om je aan één bureau te vinden. Meer informatie daarover lees je in Is het zinnig om exclusief fotograaf te worden?
Hoe bied ik foto's aan?
Is het zinnig om exclusief fotograaf te worden?
 

Reacties

Nog geen reacties
dinsdag, 16 april 2024

Captcha afbeelding

Veel Gestelde Vragen

Beginnen met stockfotografie
Maken foto's
Bewerken foto's
Aanbieden foto's
Verkopen foto's

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!