Veel Gestelde Vragen

Met welk stockbureau zou ik moeten beginnen?

Shutterstock

Het meest ambitieuze stockbureau om mee te beginnen was voorheen Shutterstock. In januari 2016 is de toelating bij Shutterstock ook nog eens veel makkelijker geworden. Toegelaten worden als fotograaf is nu geen grote hindernis meer. Uiteraard worden wel al je foto's afzonderlijk gekeurd. Zorg dus dat die in orde zijn!

De verdiensten waren bij Shutterstock van oudsher ook verreweg het hoogst. Sinds 2020 heeft Shutterstock echter haar royalty structuur voor fotografen aangepast. Het is daardoor nog afwachten of Shutterstock haar leidende positie als meest verkopende stockbureau behoudt!

Adobe Stock en iStock

De nummers 2 en 3 in de lijst met meest verkopende bureaus zijn Adobe Stock en iStock. Vooral bij Adobe Stock zit er nog steeds een stijgende lijn in de verkopen. De integratie van hun fotoverkoop in Lightroom en Photoshop levert hen veel voordeel op.

Depositphotos

Depositphotos is kleiner maar wel een goed bureau om mee te beginnen. De website van Depositphotos werkt erg plezierig. Het aantal geaccepteerde foto's is hoog. Dit is ook een van de weinige stockbureaus waar nog steeds groei in zit.

Alternatieven

Wil je wat rustiger aan beginnen dan zijn Dreamstime en 123RF goede keuzes. Echter het aantal verkopen ligt hier - vooral als je net begint - veel lager.
De overige bureaus liggen wat betreft gebruiksgemak een beetje tussen de de genoemde bureaus in. Voor meer informatie over alle stockbureaus kun je de specifieke informatiepagina nog eens nalezen.
Een uitvoerig beschrijving van alle stockbureaus is opgenomen in het Handboek Stockfotografie.

Hoeveel stockbureaus zijn er?
Zijn er toelatingseisen bij stockbureaus?
 

Reacties 2

Gast - Henk (website) op zondag, 07 juni 2020 14:03

Momenteel moet je Shutterstock maar links laten liggen. Ze hebben de verdiensten gigantisch omlaag gebracht (een dubbeltje per foto). Er is een explosie van negatieve berichten (en dan druk ik me nog vriendelijhk uit) en petities op het forum van Shutterstock. Ze trekken zich er vooralsnog niets van aan.
Veel contributors blokkeren nu hun foto's daar of verwijderen zelfs alle foto's

Momenteel moet je Shutterstock maar links laten liggen. Ze hebben de verdiensten gigantisch omlaag gebracht (een dubbeltje per foto). Er is een explosie van negatieve berichten (en dan druk ik me nog vriendelijhk uit) en petities op het forum van Shutterstock. Ze trekken zich er vooralsnog niets van aan. Veel contributors blokkeren nu hun foto's daar of verwijderen zelfs alle foto's
Tromp Willem van Urk op zondag, 07 juni 2020 20:40

Klopt Henk! Het is absurd wat Shutterstock nu uithaalt. Ik zal daar binnenkort een blog aan wijden.

Klopt Henk! Het is absurd wat Shutterstock nu uithaalt. Ik zal daar binnenkort een blog aan wijden.
dinsdag, 18 juni 2024

Captcha afbeelding

Veel Gestelde Vragen

Beginnen met stockfotografie
Maken foto's
Bewerken foto's
Aanbieden foto's
Verkopen foto's

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!