Veel Gestelde Vragen

Wanneer is een foto geschikt als stockfoto?

Vakantiefoto van Cochem. Inmiddels al vaak verkocht en ook al op de voorkant van de Consumentbond Reisgids gestaan (september 2015)
Een goede stockfoto behoort feitelijk maar aan één voorwaarde te voldoen: de foto moet zodanig commercieel interessant zijn dat een klant deze wil kopen. En dat kan dan een speciale productfoto zijn die je in de studio hebt gemaakt, maar net zo goed een mooie landschapsfoto van je vakantie.
In mijn portfolio staan heel wat vakantiefoto's. Maar ook gewone huis-tuin-en-keuken foto's kunnen heel goed als stockfoto worden verkocht. Ook de bloembakken van onze eigen achtertuin staan in mijn portfolio!

Wat is een commercieel interessante foto?

Bij de opmerking 'commercieel interessant' is een waarschuwing op zijn plaats. Blijf je altijd realiseren dat een klant, een buitenstaander, jouw foto interessant genoeg moet vinden om te kopen.
Dat kan soms frustraties opleveren. Want sommige van je eigen foto's vind jij natuurlijk heel bijzonder maar zijn dat niet voor een klant. Jij kent de tijd, de locatie en de omstandigheden waaronder de foto is gemaakt. En dat geeft dan een speciaal gevoel voor die foto.
Diezelfde emotie heeft de potentiële koper meestal niet. Die kijkt er naar met andere ogen en beoordeelt jouw plaat heel anders. Hij ziet alleen de onderwerpen die er wel op staan en heeft geen weet van de extra gedachten die jij er ook nog bij hebt. En dan koopt hij jouw ´mooie´ foto dus niet!
Een mooi voorbeeld daarvan heb ik beschreven in de blog Trefwoorden missers.

Het blijft verrassend

Er zijn foto's die jezelf heel goed vind en waarvan je heel veel verwacht. Die blijken dan in het geheel niet te verkopen. Andere foto's, die je er maar op goed geluk bij hebt gedaan, doen het dan ineens weer juist wel heel goed. Daarover kun je lezen in Onverwachte bestseller.
Maar dat is ook weer een van de charmes van stockfotografie. Het is altijd weer spannend wat elke afzonderlijke foto gaat doen!

Bestaat de meest geschikte stockfoto?

De goede 'geschikte' stockfoto valt dus niet te definiëren. Dat begrip is subjectief en is voor iedere klant weer anders. Een klant heeft één specifiek doel voor ogen en jouw foto moet die ene gewenste boodschap kunnen communiceren. Andere onderwerpen op de foto leiden dan alleen maar af.
Voor een goede stockfoto geldt daarom in het algemeen: Hoe eenvoudiger het onderwerp, des te beter dat is!
Waar kan ik nog meer te weten komen over stockfoto...
Zijn er verschillende soorten stockfoto's?
 

Reacties 3

Gast - Peter op dinsdag, 02 augustus 2016 13:48

Ahh, ik lees het nu in een ander FAQ...

Ahh, ik lees het nu in een ander FAQ...
Gast - Peter op dinsdag, 02 augustus 2016 13:26

Is het verstandig om rekening te houden met eventuele titel of tekst die de klant wil plaatsen in de foto?

Is het verstandig om rekening te houden met eventuele titel of tekst die de klant wil plaatsen in de foto?
Tromp Willem van Urk op maandag, 19 september 2016 22:05

Ik heb daar nu een aparte blog over geschreven: Geef je stockfoto's de ruimte!

Ik heb daar nu een aparte blog over geschreven: [url=http://www.kruwt.nl/geef-je-stockfoto-s-de-ruimte]Geef je stockfoto's de ruimte![/url]
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

Veel Gestelde Vragen

Beginnen met stockfotografie
Maken foto's
Bewerken foto's
Aanbieden foto's
Verkopen foto's

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!