Veel Gestelde Vragen

Wat is een propertyrelease?

Voor foto's van bepaalde 'eigendommen' is soms toestemming nodig van de eigenaar. Hierbij wordt dan toestemming gegeven voor het gebruik van het beeldrecht van het specifieke onderwerp of object.
Met name voor (beroemde) gebouwen en kunstwerken wordt vaak een property release gevraagd. Ook op sommige (merk)artikelen rust vaak copyright.
Het is lastig te bepalen wanneer een property release wel of niet nodig is. Van belang is of het betreffende object het hoofdonderwerp is van de foto of niet. Voor publieke gebouwen zijn de regels minder streng dan voor private eigendommen.
Elk stockbureau interpreteert deze regels op zijn eigen manier en daarbinnen wordt er ook per reviewer weer anders geoordeeld. Uitzoeken wat wel en niet toelaatbaar is, is dan vaak ook een kwestie van 'trial and error'.
Sommige stockbureaus hebben op hun site aparte lijsten van onderwerpen met wat wel of niet is toegestaan.
Bij alle stockbureaus kunnen blanco releases worden gedownload. Maar het getoonde generieke release wordt ook door de meeste bureaus geaccepteerd. Dit is te downloaden vanaf de downloads pagina.
Ingevulde releases kunnen als gescande JPG worden geüpload en op de site van het stockbureau aan de betreffende foto worden gekoppeld.

Geen release !? 

Vaak zal het ondoenlijk zijn om een property release te bemachtigen van een specifiek onderwerp of object. Een mogelijkheid is dan de foto aan te bieden als redactionele foto.

Wat is een modelrelease?
Wat is redactioneel gebruik van een foto?
 

Reacties

Nog geen reacties
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

Veel Gestelde Vragen

Beginnen met stockfotografie
Maken foto's
Bewerken foto's
Aanbieden foto's
Verkopen foto's

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!