Veel Gestelde Vragen

Wat verdien ik per verkochte foto?

De vergoeding per verkochte stockfoto is relatief laag. Afhankelijk van de soort verkoop per stockbureau varieert die per foto van een paar dollarcent tot aan enkele dollars per foto. In sommige gevallen kan de vergoeding echter ook vele tientallen dollars per foto bedragen. De meeste foto's worden echter voor het lage tarief verkocht.
Bij dergelijk lage bedragen zou je al snel denken dat stockfoto's niet lonen. Echter, stocksites worden wel dagelijks door vele duizenden kopers gebruikt om aan foto's te komen. Een goede stockfoto kan dan ook vele malen verkocht worden. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot vele honderden, of zelfs duizenden verkopen per foto.

Verdienmodel

Een aardige bijkomstigheid is verder dat je per foto slechts eenmaal tijd moet investeren in het gereedmaken en aanbieden aan het stockburo. Daarna gaan deze foto's inkomsten genereren, en dat is dan een vaste en blijvende (bij)verdienste. En bij het uitbreiden van je portfolio wordt de omzet steeds hoger.
Wat zeker ook meespeelt is dat, afhankelijk van de bereikte omzet en het aantal verkochte foto's, de vergoeding per foto dan ook steeds hoger wordt. En uiteraard zal, als de kwaliteit van je foto's beter is, de inkomsten daarover navenant stijgen.

Teruglopende inkomsten !?

In de onderstaande grafiek het overzicht van mijn kwartaal verdiensten over de afgelopen 12 jaar. Helaas is er toch wel een dalende trend. Meer daarover kun je lezen in Twaalf jaar stockfotografie.
Verdiensten Stockfotografie per kwartaal (Cumulatief)

Is stockfotografie nog interessant?

De vraag is dus relevant of je (nu nog) met stockfotografie wilt beginnen. Ik heb die vraag helemaal uitgewerkt in een eigen artikel Heeft starten met stockfotografie nu nog wel zin?
Als je ervoor gaat, en stockfotografie niet als een commercieel verdienmodel ziet om (snel) geld te verdienen, dan kan stockfotografie na verloop van tijd nog altijd een aardig zakcentje opleveren. En in het hiervoor beschreven artikel heb ik beschreven dat bijzondere verrassingen altijd mogelijk zijn.

Meer artikelen over de verdiensten van stockfotografie kun je lezen in de categorie Verdiensten.

Weet ik wie mijn foto heeft gekocht?
Waarom verschillen de vergoedingen?
 

Reacties

Nog geen reacties
maandag, 22 juli 2024

Captcha afbeelding

Veel Gestelde Vragen

Beginnen met stockfotografie
Maken foto's
Bewerken foto's
Aanbieden foto's
Verkopen foto's

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!