Veel Gestelde Vragen

Zijn foto programma's handig bij stockfotografie?

Foto programma's kun je gebruiken om je workflow bij stockfotografie te ondersteunen. Je kan daarmee je foto's beheren en bewerken.
Er zijn ook programma's die trefwoorden genereren, je upload ondersteunen of je verdiensten tonen.
Het antwoord op de gestelde vraag is dus ja ! Zonder geschikte software programma's is het uitvoeren van een goede workflow bij stockfotografie vrijwel ondoenlijk.

Foto's beheren

Voor het beheren van je (stock)foto's kun je een fotobeheerprogramma gebruiken. Dat verzorgt het beheer van je foto's op je computer. Daarnaast heeft het meestal ook extra mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een eenvoudige bewerking of het toekennen van trefwoorden aan je foto. Daarmee zou je kunnen aangeven welke foto al wel of niet is aangeboden als stockfoto.
Elke programma heeft zijn eigen specifieke (on)mogelijkheden. Het is aan jou of je een beheerprogramma wilt gebruiken, en zo ja, naar welke je persoonlijke voorkeur dan uitgaat.
Ook zonder fotobeheerprogramma is het uiteraard mogelijk je foto's te beheren. Je dient dan wel zelf zorg te dragen voor een goede mappenstructuur, een logische naamgeving, een administratie over welke foto wel/niet zijn aangeboden et cetera.

Foto's bewerken

Net als voor foto's beheren zijn er ook programma's om foto's te bewerken. Verzorgt een beheerprogramma alleen de 'administratie' van je foto, een bewerkingsprogramma past deze ook echt aan. Je kan dan denken aan belichting, ruis, het weghalen van vlekken, bijsnijden et cetera.
Er zijn hier ontelbaar veel verschillende pakketten voor verkrijgbaar. Elk pakket heeft daarbij weer zijn eigen specifieke (on)mogelijkheden.

Metadata

Ook voor het 'bedenken' en plaatsen van metadata zijn de nodige programma's in de handel. Soms biedt de website van het stockbureau een aantal mogelijkheden. Maar er zijn ook gespecialiseerde commerciële tools verkrijgbaar

Uploaden en aanbieden

Alle stockbureaus geven de mogelijkheid om je foto's via een speciaal formulier te uploaden. Vrijwel altijd kan dat ook met FTP.
Na het uploaden moet je bij alle bureaus nog een wisselend aantal handelingen doen. Bij sommige bureaus ben je na het uploaden meteen klaar, bij andere moet je per foto nog één of meerdere categorieën aangeven.
Er is een aantal programma's, speciaal voor stockfotografie ontwikkeld, die dit gehele proces voor meerdere stockbureaus in een keer kunnen verzorgen.

Verdiensten

Een van de leuke aspecten van stockfotografie is het bekijken van je verkopen en verdiensten. Elk stockbureau heeft daarvoor op zijn website wel een aantal speciale pagina's. 
Bij sommige stockbureaus kun je meteen volledige statistieken en meerjarige overzichten laten genereren. Andere stockbureaus bieden alleen wat standaardoverzichten.
Ook hiervoor  zijn speciaal ontwikkelde tools voor beschikbaar.
Wat is een goede workflow?
Mag ik een foto bewerken?
 

Reacties

Nog geen reacties
dinsdag, 16 april 2024

Captcha afbeelding

Veel Gestelde Vragen

Beginnen met stockfotografie
Maken foto's
Bewerken foto's
Aanbieden foto's
Verkopen foto's

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!
 
 

HANDBOEK STOCKFOTOGRAFIE

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Je kan je op elk moment weer afmelden!