Enter your text here ...cvxcvxzcv
Shutterstock had voorheen een strenge selectie om toegelaten te worden als fotograaf. Daarvoor moesten er eerst 10 foto´s ter beoordeling worden aangeboden waarvan er dan minimaal zeven moesten worden goedgekeurd. Bij een eventuele afkeuring moest er een maand worden gewacht voordat een nieuwe poging gedaan kon worden. Veel potentiële verkopers zijn daarop afgehaakt.
In december 2015 heeft Shutterstock dit beleid drastisch omgegooid. Voor toelating is nog maar één goedgekeurde foto nodig! Dat moet voor een ieder te doen zijn. Reden te meer om zeker op Shutterstock foto's te gaan verkopen. En ben je al een keer eerder afgewezen, alle kans om het nog een keer te proberen!
Bij Shutterstock mag je een onbeperkt aantal foto's aanbieden. Het is dus mogelijk relatief snel een groot portfolio op te bouwen. Ikzelf ben daar vrij traag in. Jaarlijks kom ik niet verder dan zo'n vierhonderd nieuwe foto's. Maar er zijn ook fotografen die dat in een paar maanden of nog korter presteren! Zeker als je al veel foto's 'in voorraad' hebt kun je vrij snel een groot portfolio opbouwen. En met het groeien van je portfolio nemen je verdiensten uiteraard evenredig toe!
De beoordeling van de foto´s is meestal vrij vlot en binnen enkele dagen gereed. Soms duurt het echter ook wel langer.
Ondanks, of misschien wel juist dóór de enorme aantallen foto's, is Shutterstock het best verkopende stockbureau. Vrijwel alle stockfotografen verdienen bij Shutterstock het meest!
Voor meer algemene artikelen over mijn verkopen kun je bij de categorie verdiensten kijken
Shutterstock verkoopt alleen foto's op het grootste formaat. Afbeeldingen in kleinere resoluties zijn niet te krijgen. Het werkt daarbij voornamelijk met abonnementen. Die kun je afsluiten voor een maand of voor een jaar waarin je in die periode een maximaal aantal afbeeldingen kan downloaden. Je kan daarbij kiezen tussen 350 of 750 stuks per maand. Losse foto's zijn ook te koop. Je kan een pakket kopen voor vijf of vijfentwintig afbeeldingen. De goedkoopste daarvan is €39,- voor vijf foto's.
Een compleet overzicht van alle prijzen vind je op de pagina Shutterstock abonnementen.
Door hun abonnementen en tariefstructuur is Shutterstock met name geschikt voor grotere (professionele) afnemers. Wil je zo af en toe een losse foto kopen, dan moet je even rekenen waar je het goedkoopst uit bent. Andere stockbureaus verkopen ook vaak foto's per stuk en bieden die dan ook aan in lagere resoluties.
Shutterstock maakt gebruik van een zogenaamd slim ranking systeem. De periode net na het uploaden van een foto krijgt deze een 'hogere score' dan de foto's die er al wat langer staan. Daardoor staan nieuwe foto's net even wat meer in de picture en hebben dus wat extra kans om te verkopen.
Het overkomt me dan ook regelmatig dat een aantal nieuwe foto's meteen na het uploaden wordt verkocht.
Voor nieuwe fotografen geldt bovenstaande nog eens extra. Ook als nieuwe fotograaf worden je foto's een tijdje extra gewaardeerd. Beschouw het maar als een duwtje in de rug om met de verkopen even goed op gang te komen.
Maak daar dus gebruik van! Ben je net aangemeld, probeer dan de eerste weken/maanden meteen zoveel mogelijk foto's aan te bieden. Je verkopen komen dan meteen goed op gang en dat is natuurlijk wel zo plezierig.
Overigens, hoe het rankingsysteem van Shutterstock precies werkt is een groot mysterie. Shutterstock doet daar zelf geen mededelingen over. Bovenstaande uitleg is 'slechts' de ervaring van mij en heel veel andere fotografen.
Shutterstock verkoopt alleen foto's op het grootste formaat. Afbeeldingen in kleinere resoluties zijn niet te krijgen. Het werkt daarbij voornamelijk met abonnementen. Die kun je afsluiten voor een maand of voor een jaar waarin je in die periode een maximaal aantal afbeeldingen kan downloaden. Je kan daarbij kiezen tussen 350 of 750 stuks per maand. Losse foto's zijn ook te koop. Je kan een pakket kopen voor vijf of vijfentwintig afbeeldingen.
Een compleet overzicht van alle Shutterstock prijzen vind je in hun prijsstelling.
Door hun abonnementen en tariefstructuur is Shutterstock met name geschikt voor grotere (professionele) afnemers. Wil je zo af en toe een losse foto kopen, dan moet je even rekenen waar je het goedkoopst uit bent. Andere stockbureaus verkopen ook vaak foto's per stuk en bieden die dan ook aan in lagere resoluties. Heb je genoeg aan die lagere resolutie, dan kun je dan voor wat betreft de kosten meestal beter uitwijken naar een ander stockbureau.
Shutterstock links |
Mijn portfolio - Mijn foto's bij Shutterstock Shutterstock Homepage - Homepage en startpagina voor voor kopers Prijzen - Prijzen en abonnementen bij het kopen van foto's Shutterstock Contributer - Startpagina voor aanmelden en verkopen van foto's Shutterstock Support Center - Support en documentatie pagina Shutterstock Forum - Shutterstock discussieforum waar ook de officiële 'announcements' worden gedaan Shutterstock Contributor Success Guide - Download deze (Engelstalige) gids vol tips en trucs. Shutterstock Contributor Blog - Bijdragen van fotografen met tips en trucs (Engelstalig) Keyword Suggestions - Handige tool om keywords te genereren (alleen voor geregistreerde verkopers) |
Shutterstock heeft ook andere website voor duurdere stockfotos, i.e. offset (https://www.offset.com/). Wat is verschil met shutterstock en verwacht je hogere inkomsten daar?
Dag Erik,
Bedankt voor de tip. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van het bestaan van offset.com af wist.
Ik heb deze site nu even bekeken. Volgens mij kun je je niet zomaar aanmelden. Je moet eerst geselecteerd worden als "world-class assignment photographer". En dan mogen er alleen unieke en exclusieve beelden op. Zie verder Introducing Offset.
Trouwens, als je even zoekt op offset.com dan vind je maar heel weinig foto's. Dus of het (sinds 2013) geworden is wat ooit bedoeld was ....!?
Ik houd het gewoon bij Shutterstock!
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kruwt.nl/