Wat is stockfotografie

Hoe werkt dat om je foto's te verkopen. En waar zou ik moeten beginnen ?

Wat is stockfotografie

Hoe werkt dat om je foto's te verkopen?

Wat is stockfotografie

Meer doen met je foto's. En daarmee ook nog wat verdienen. Dat kan met stockfotografie. Stockfotografie is het verkopen van foto's via internet. Je biedt je foto's aan bij een stockbureau. Dat plaatst je foto's in een online database. Die wordt geraadpleegd door klanten op zoek naar een foto. Wordt jouw foto verkocht dan krijg jij je deel van de opbrengst.
Een leuke manier om wat meer te doen met je foto's en het levert ook nog wat op!

Waarom zijn er stockfoto's?

Wereldwijd zijn er elke dag heel veel foto's nodig. Die worden gebruikt in kranten, tijdschriften, reclamefolders, websites en ga zo maar door. Bedrijven die veel fotomateriaal gebruiken hebben tegenwoordig vaak geen eigen fotograaf (meer) in dienst. Ze kopen hun beeldmateriaal bij stockbureaus. Voor al die verschillende doelen zijn dus elke dag opnieuw heel veel foto's nodig. En dat is de markt van de stockfotografie.

Wat is een stockfoto?

Een van mijn allereerste stockfoto's. Deze heb ik onder meer gebruikt voor mijn toelating bij Shutterstock.
Letterlijk vertaald is een stockfoto een 'foto op voorraad', dus gereed om te worden verkocht. Dat bepaalt meteen het belangrijkste kenmerk van een stockfoto. Een stockfoto moet verkoopwaarde hebben. Anders gezegd, iemand moet jouw foto willen kopen!
En welke soort foto's zijn dat dan? Om daar achter te komen zou je de bladen in je krantenbak eens moeten doorkijken. Of ga in de boekenwinkel eens bladeren in de tijdschriften die daar te koop liggen. Deze bladen staan vol met foto's en dat zijn vrijwel allemaal stockfoto's. Sommige foto's daarvan zijn speciaal als stockfoto gemaakt. Maar ook de 'gewone' foto's met landschappen, dieren en planten, gebouwen, steden en mensen worden veel gebruikt.
Eigenlijk is bijna elke foto wel geschikt als stockfoto. Stockfoto's maak je overal. Dat kan de gewone foto zijn die je altijd al neemt. Maar je kan ook foto's specifiek als stockfoto maken. Er zijn dus verschillende soorten stockfoto´s.
Uiteraard zijn er ook (technische) eisen aan een foto. Maar naar gewoon mooie en goede plaatjes blijkt er altijd vraag te zijn!

Wat brengt stockfotografie op?

Stockfotografie wordt ook wel microstock genoemd. Dat heeft niets te maken met het formaat van de foto, maar veel meer met de vergoeding die er voor betaald wordt. Die is relatief laag. Afhankelijk van de soort verkoop per stockbureau varieert die per verkochte foto van 25 dollarcent tot aan enkele dollars. In sommige gevallen kan de vergoeding per foto ook enkele tientallen dollars of zelfs nog meer bedragen. De meeste foto's worden echter voor het lage tarief verkocht.
Bij dergelijk lage bedragen zou je al snel denken dat stockfotografie niet loont. Echter, stocksites worden wel dagelijks wereldwijd door heel veel kopers gebruikt om aan foto's te komen. Alleen Shutterstock verkoopt elke dag al meer dan 250.000 foto's. En een goede stockfoto kan ook vele malen verkocht worden. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot honderden, of zelfs duizenden verkopen per foto. Lees meer artikelen daarover in de categorie Verdiensten.
Groeiende inkomsten stockfotografie.
Ook hoef je per foto slechts eenmaal tijd te investeren in het bewerken daarvan en het aanbieden aan een stockbureau. Jij bent dan klaar en je foto's gaan vanaf dan inkomsten genereren. Dat is een vast en blijvend inkomen zonder dat je voor die foto's ooit nog werk hoeft te doen.
Het is even doorzetten, maar bij het groeien van je portfolio stijgt je inkomen ook steeds verder. Afhankelijk van de bereikte omzet en het aantal verkochte foto's wordt de vergoeding per foto steeds hoger.

Het begin gaat langzaam, maar na verloop van tijd gaat stockfotografie daarom steeds meer inkomen opleveren. En dat stijgt dan alleen maar door! Er zijn (professionele) fotografen die er goed van kunnen leven. Dat zal niet iedereen lukken. Maar een leuke bijverdienste is zeker mogelijk. Hoeveel je verdient hangt grotendeels van jezelf af. Uiteraard speelt de kwaliteit en de 'verkoopwaarde' van je foto's mee. Maar met meer foto's verkoop je gewoon ook meer. Meer verdienen kan dus altijd, maar dan kost het navenant ook meer tijd. Je krijgt dus terug van wat je er in stopt!

Waarom verkoop ik stockfoto's?

Allereerst omdat ik het gewoon erg leuk vind. En het is ook leerzaam. Door stockfotografie leer je toch steeds kritischer naar de kwaliteit van je eigen foto's te kijken. Als een reviewer een foto afkeurt is dat niet leuk, maar tegelijk ook heel leerzaam. Daar heb ik veel van opgestoken.

Verder is er 'de kick' dat mijn foto's verkocht worden. Je kan ze op allerlei plaatsen tegenkomen. Soms geheel onverwacht. In een aantal blogbijdragen laat ik daarvan een paar leuke voorbeelden zien. Lees bijvoorbeeld maar eens Een foto van mijn foto en Trefwoorden missers.

Productfoto
Ik betrap mezelf er de laatste tijd geregeld op dat ik foto's neem die speciaal als stockfoto bedoeld zijn. Zo ben ik ook voorzichtig begonnen met productfotografie. Maar is dat erg? Integendeel! Voor mij geeft dat juist weer een extra dimensie aan mijn hobby. En zo wordt fotograferen steeds leuker.

En tenslotte levert het dus ook wat op. Als het echt werk zou zijn, dan is het (voor de meesten) alleen maar een slecht betaalde baan. Maar ik zie (stock)fotografie toch vooral als een hobby. En zo wil ik het ook houden. De tijd die ik er in wil en kan stoppen doe ik met veel plezier. Net zoals het leuk is om daarover op deze website te schrijven. En de ondertussen toch aardige bijverdienste is dan mooi meegenomen. Fotograferen is een dure hobby. Maar ik kan mijn uitrusting er nu wel mooi van betalen!

Direct meer weten over stockbureaus?

​Lees meer over stockfotografie
​Artikelen over het bewerken van stockfoto's
Informatie als je meer wilt weten over metadata
Welke stockbureaus zijn er ?
Artikelen over mijn verdiensten
En tot slot, veel vragen zijn al beantwoord in de FAQ
 

Reacties 6

Gast - mirjam op zondag 26 augustus 2018 09:36

hallo, ik vraag me af of de foto's die ik wil gaan aan gaan bieden bij meerdere stockbureaus aangemeld kunnen worden of moet je een keuze maken per foto voor één bureau?

hallo, ik vraag me af of de foto's die ik wil gaan aan gaan bieden bij meerdere stockbureaus aangemeld kunnen worden of moet je een keuze maken per foto voor één bureau?
Tromp Willem van Urk op zondag 26 augustus 2018 12:34

Hallo Mirjam, Je mag je foto's bij meerdere stockbureaus tegelijk aanbieden. Het is overigens wel mogelijk om exclusief foto's aan te bieden.
Zie ook Mag ik dezelfde foto op meerdere sites aanbieden? en Is het zinnig om exclusief fotograaf te worden?
Veel succes !

Hallo Mirjam, Je mag je foto's bij meerdere stockbureaus tegelijk aanbieden. Het is overigens wel mogelijk om exclusief foto's aan te bieden. Zie ook [url=https://www.kruwt.nl/faq/mag-ik-dezelfde-foto-op-meerdere-sites-aanbieden]Mag ik dezelfde foto op meerdere sites aanbieden?[/url] en [url=https://www.kruwt.nl/faq/is-het-zinnig-om-exclusief-fotograaf-te-worden]Is het zinnig om exclusief fotograaf te worden?[/url] Veel succes !
Gast - mirjam op maandag 27 augustus 2018 13:02

bedankt voor je snelle reactie Wllem!

bedankt voor je snelle reactie Wllem!
Gast - Fred Noomen op zaterdag 28 april 2018 10:05

Tromp Willem, je bent tenminste niet één van die fotografen die op hun eilandje blijven zitten maar je deelt je, uitgebreide. kennis met iedereen. Dus.....helemaal SUPERRRRRRRR !

Tromp Willem, je bent tenminste niet één van die fotografen die op hun eilandje blijven zitten maar je deelt je, uitgebreide. kennis met iedereen. Dus.....helemaal SUPERRRRRRRR !
Gast - Leo Geurtsen op woensdag 11 april 2018 19:53

Wie bepaalt de prijs van een foto?

Wie bepaalt de prijs van een foto?
Tromp Willem van Urk op woensdag 11 april 2018 20:58

Elk stockbureau heeft zijn eigen verkoopprijzen en licentiestelsel. Daar heb je als fotograaf meestal geen invloed op. Bij Fotolia en Pond5 heb je beperkte mogelijkheden om zelf iets in de prijs te doen.
Bij het overzicht stockbureaus vind je bij elk bureau onder het tabblad Verdiensten een nadere toelichting.

Elk stockbureau heeft zijn eigen verkoopprijzen en licentiestelsel. Daar heb je als fotograaf meestal geen invloed op. Bij Fotolia en Pond5 heb je beperkte mogelijkheden om zelf iets in de prijs te doen. Bij het [url=https://www.kruwt.nl/stockfotografie/stockbureaus]overzicht stockbureaus[/url] vind je bij elk bureau onder het tabblad Verdiensten een nadere toelichting.
Gast
dinsdag 22 oktober 2019

Captcha afbeelding

Zoeken op kaart

Overzicht Galerijen

Toon kaart

Laatste reacties

Tuinen Noordoostpolder
16 september 2019
Superrrr artikel, er zijn op zich wel een paar punten daar had ook wel over verteld mogen worden, maar voor de rest is i...
Nationale Beeldbank
16 maart 2019
Ik heb intussen toch ook wat beelden verkocht. Dat laatste ben ik met je eens. Soms heb je typisch Nederlands beeld dat ...
Nationale Beeldbank
01 februari 2019
Om het bovenstaande te actualiseren nog het volgende. Ik had ondertussen al verschillende foto's van mij in publicaties ...
Nationale Beeldbank overgenomen door fotobureau Hollandse Hoogte
01 februari 2019
sinds de overname heb ik geen beeld meer geupload bij NBB. Ondanks dat ik wel akkoord ben gegaan met de nieuwe richtlij...
Shutterstock
25 januari 2019
Dag Erik, Bedankt voor de tip. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet van het bestaan van offset.com af wist. Ik heb deze ...