Verdiensten 11 jaar stockfotografie

Alweer een jaar voorbij. Tijd voor mijn jaarlijkse update van mijn stockfoto verdiensten. Deze keer geen uitgebreide beschouwingen. Die zouden vrijwel dezelfde zijn als vorige jaren bij Negen jaar stockfotografie en Tien jaar stockfotografie. Daarom een korte analyse van de cijfers en nog een toelichting op een aantal aanpassingen op deze site.

Grafiek inkomsten stockfotografie 

Verdiensten per kwartaal over 11 jaar stockfotografie. Grafiek bijgewerkt t/m maart 2020.
Mijn jaarlijkse grafiek met mijn kwartaalcijfers. Vier punten meer dus dan vorig jaar. Met ook een soortgelijke conclusie als vorig jaar. Over het algemeen zijn mijn inkomsten redelijk stabiel met Shutterstock als grootverdiener. Daarna volgen iStockPhoto en AdobeStock. De rest van de bureaus blijft op afstand.

Opvallend is wel een dip in het derde kwartaal 2019. Die dip is bij vrijwel alle bureaus terug te zien. Ik heb daar geen goede verklaring voor. Ik zou van andere stockfotografen wel eens willen horen of ze dezelfde ervaring hebben!?

Het vierde kwartaal van 2019 was weer op niveau. En ook 2020 begon erg goed met veel verkopen in januari en februari. Helaas hield het Corona-virus daarna ook huis onder de stockfoto kopers. In maart is mijn verdienste behoorlijk gekelderd. Zonder dat had het kwartaal gemiddelde aardig hoger kunnen uitkomen.

Hoe goed zijn mijn cijfers?

Een interessante vraag om af en toe eens over na te denken. Maar, om maar meteen mijn antwoord te geven, ik weet het echt niet !

Ik heb mijn dagelijkse werk bij Rijkswaterstaat en fotograferen is mijn hobby. Het liefst sta ik achter de camera zelf. Dus de tijd voor het verwerken en aanbieden van stockfoto's gaat daar nog vanaf. En 's avonds zijn er ook andere activiteiten die tijd vragen.

Mijn portfolio bij de verschillende stockbureaus groeit dan ook relatief langzaam. Het is nu gemiddeld tussen de 6500 en 7000 foto's groot. En daar heb ik zo'n 11 jaar over gedaan om dat op te bouwen. Er zijn stockfotografen die dat aantal per jaar halen. Die hebben portfolio's' van vele tienduizenden foto's. De inkomsten zullen dan ook navenant hoger zijn.

Dus hoe ik mijn cijfers ten opzichte van hun inkomsten zou moeten vergelijken, nogmaals geen idee!
Het belangrijkste is dat ik er zelf plezier aan beleef. Net als het bijhouden van deze website. En dat het wat inkomsten genereert om mijn (dure) foto-uitrusting van te kunnen betalen is dan mooi meegenomen!

Corona crisis

Tijdens de Corona crisis is je gezondheid, van jezelf en de mensen die je lief zijn, natuurlijk het allerbelangrijkste. Maar het virus heeft sowieso ook een grote invloed op de wereldwijde economie. Daar hebben de stockfoto-verkopen dus ook flink last van. Zoals al vermeld was de maand maart niet best. En momenteel – eind april – zijn de verdiensten nog steeds erg mager.
Het wordt dus afwachten of, en wanneer de verkopen zich een beetje zullen herstellen.

Aanpassingen website

Vernieuwde lay-out Kruwt.nl op een telefoon

De afgelopen maanden was het veel thuis zitten. Overdag kan ik mijn werk daar goed doen. 's Avonds zijn er veel activiteiten buitenhuis uitgevallen. Ik heb die tijd besteed om mijn website wat verder op te poetsen.

  • Ik heb de kopteksten en de extra werkbalk van mijn blog-artikelen overboord gegooid. De lay-out is daardoor simpeler, maar ook beter leesbaar
  • En ik heb de mobiele versie van mijn website aangepakt. Die is nieuw opgezet met onder meer een aangepast menu. Ook het zoeken in lijsten zoals de verschillende stockbureaus en de FAQ's is verbeterd. Via een uitklapvenster in de header zijn de afzonderlijke pagina's nu direct te selecteren. Scrollen is niet meer nodig.
Meer artikelen over dit onderwerp
Wat is stockfotografie
Foto's verkopen
Blog - Tien jaar stockfotografie
Blog - Negen jaar stockfotografie
FAQ - Wat verdien ik per verkochte foto?
Artikelen uit dezelfde categorie: Verdiensten
Onkosten van stockfotografie
Tien tips om meer foto's te verkopen
 

Reacties 1

Gast
Gast - EnriqueDCorral op zondag 10 mei 2020 11:13

goede artikel! vind het leuk én inspirerend om te zien wat mensen eraan verdienen. geeft mij altijd goede motivatie.

goede artikel! vind het leuk én inspirerend om te zien wat mensen eraan verdienen. geeft mij altijd goede motivatie.
Gast
woensdag 31 mei 2023

Captcha afbeelding

Op Kruwt.nl beschrijf ik mijn ervaringen met stockfotografie. Je vind er tips en trucs hoe jij ook stockfoto's kan gaan verkopen.
Kruwt.nl is zelf geen stockbureau.

Wat is stockfotografie

Overzicht stockbureaus

Wegwijs worden

Veel gestelde vragen

Handboek Stockfotografie

Bekijk mijn e-book

Laatste reacties

Fotoreis Toscane
16 mei 2023
Wat een geweldige foto's Tromp Willem!
Fotoreis Toscane
15 mei 2023
Dank je Tom. Ik ben benieuwd naar jouw foto's met Nikon kleur
Fotoreis Toscane
15 mei 2023
Erg leuke impressie van een mooie week!
Maak meer alledaagse foto's
31 maart 2023
Goedemorgen,Ja zeker. Heel erg bedankt voor je reactie. Ik ben me aan inlezen om te kijken of dit wat voor me is. Jouw i...
Maak meer alledaagse foto's
30 maart 2023
Hallo Marijn, Als je mensen herkenbaar fotografeert dan kun je die foto indienen als zogenaamde redactionele stockfoto. ...

Nieuwsbrief ontvangen

Ja, schrijf me in !